Rašytojui A. Gurnah Londone įteiktas Nobelio premijos medalis ir diplomas | Diena.lt

RAŠYTOJUI A. GURNAH LONDONE ĮTEIKTAS NOBELIO PREMIJOS MEDALIS IR DIPLOMAS

Britų rašytojui Abdulrazakui Gurnah pirmadienį Londone vykusioje dėl COVID-19 pandemijos trumpoje ceremonijoje buvo įteiktas šių metų Nobelio literatūros premijos laureato medalis.

Prestižinės premijos laimėtoju A. Gurnah buvo paskelbtas spalį už savo romanus, kuriuose atvirai vaizduojami kolonializmo padariniai ir sunki pabėgėlių padėtis.

72 metų rašytojas nusilenkė Švedijos ambasadorei Jungtinėje Karalystėje Mikaelai Kumlin Granit, kai ji per ceremoniją savo oficialioje rezidencijoje įteikė jam medalį ir diplomą.

Jis šypsodamasis parodė gautą apdovanojimą, sulaukdamas šiltų plojimų ir pozuodamas fotografams.

Tradiciškai apdovanojimą A. Gurnah turėjo įteikti Švedijos karalius, tačiau dėl antrus metus taikomų koronaviruso apribojimų jis negalėjo keliauti.

„Kadangi negalite vykti į Stokholmą, jūsų Nobelio premijos medalis ir diplomas šiandien buvo atvežti jums čia“, – sakė M. K. Granit.

Pagrindinė apdovanojimų ceremonija, kurioje bus išsamiai pristatyti visi A. Gurnah pasiekimai, vyks gruodžio 10 dieną Stokholme.

Taip pat jis gaus piniginę premiją – 10 mln. Švedijos kronų (973 tūkst. eurų).

A. Gurnah tapo penktuoju afrikiečiu, pelniusiu Nobelio literatūros premiją, paskutinis ją gavęs anksčiau – Pietų Afrikos rašytojas J. M. Coetzee (2003 m.).

Gimęs prie Rytų Afrikos krantų esančiame Zanzibare, dabar priklausančiame Tanzanijai, 20 amžiaus septintojo dešimtmečio pabaigoje A. Gurnah kaip pabėgėlis atvyko į JK, vėliau gavo šios šalies pilietybę.

Švedijos akademija teigė, kad A. Gurnah buvo pagerbtas „už bekompromisį ir užuojautos kupiną kolonializmo padarinių ir pabėgėlio likimo prarajoje tarp kultūrų ir žemynų“ tyrinėjimą.

„Rašau apie šias aplinkybes, nes noriu rašyti apie žmonių tarpusavio santykius ir... ką išgyvena žmonės, kai iš naujo kuria savo gyvenimus“, – sakė A. Gurnah žurnalistams spaudos konferencijoje Londone po savo laimėjimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS