Tie patys klausimai muzikos projektų vadovei A. Zabitaitei | Diena.lt

TIE PATYS KLAUSIMAI MUZIKOS PROJEKTŲ VADOVEI A. ZABITAITEI

Kad ir kokie įdomūs ar nuobodūs būtų klausimai, visuomet didesnis dėmesys skiriamas atsakymams. Atsakydamas (ir klausdamas, žinoma, bet šįkart ne apie tai) žmogus tarytum išsiduoda – jis beveik visuomet įsileidžia į savo vidų, pasako daug daugiau, negu tik atsako į tai, ko buvo paklaustas. Gali, pavyzdžiui, klausti, kokia jo ar jos mėgstamiausia spalva, ir čia staiga išners skaitytos knygos, savivertės laipsnis, savitas požiūris (į klausimą, klausiantį ir apskritai gyvenimą), tapybos žinios, dabartinė nuotaika, užgniaužtos svajonės, malonus ar nelabai praeities įvykis, humoro jausmas, net kokios nors ne visuomet akivaizdžios charakterio savybės.

Dar įstabiau, kad kitas pašnekovas galbūt atsakys ir pasakys visai kitus dalykus. Gal pasakys tą patį – net nežinau, kaip iš tiesų įdomiau. Ir čia tik vienas klausimas! O jei jų būtų, tarkime, 28? Būtent į tiek vienodų klausimų pakviečiau atsakyti dvylika įvairių kultūros ir meno sričių atstovų – po pašnekovą kas mėnesį. Jūsų dėmesiui – tarptautinės muzikos vadybos ir platinimo agentūros „The state51 Conspiracy“ projektų vadovės Aistės Zabitaitės atsakymai.

1. Labas! Kaip tau sekasi? Ar sekasi? Ir apskritai – kiek svarbi sėkmė gyvenime?

Sveiki, sveiki. Nemeluosiu – sekasi puikiai. Sėkmė ir jos suvokimas – labai reliatyvus dalykas, kiekvienas ją suvokiame kitaip. Sėkmė gali būti tiesiog laiku ir vietoje sutiktas žmogus, atsakytas klausimas ar kilusi idėja, o nesisekti gali tada, kai tų dalykų, esančių šalia, nepamatome.

2. Kas (tau) yra laimė?

Man laimė – procesas, dėkingumo ir visavertiškumo jausmas, kai supranti, kad turi viską ir tau nieko netrūksta (gali labai mažai turėti, bet taip jaustis). Neseniai skaičiau apie tai, kad labai pavojinga gyventi turint tikslą pasiekti laimę, nes ji nėra baigtinė ar apčiuopiama. Todėl neverta laukti, kol atsitiks koks nors įvykis ar įgyvendinsi kokią nors idėją, ir tikėti, kad tada jau jausi laimę. Kaip dainavo Johnas Lennonas: „Life is what happens when you’re busy making other plans.“

3. Jei reikėtų rinktis – būtum labai labai didelė ar labai labai maža?

Esu gan aukšta, ir man tai patinka, tad jei reikėtų rinktis, būčiau labai labai didelė.

4. Su kuo svajotum papietauti?

Su tuo pačiu Johnu Lennonu.

5. Didžiausias melas pasaulyje, kuris, ačiū Dievui, egzistuoja...

Mes patys pasirinkome.

6. Atvyko traukinys į praeitį. Būtina lipti, bet galima rinktis, kur išlipti. Kur keliausi?

Na, palaikykime tą pačią temą ir važiuokime į Londoną in the 60s – pamatyti, kaip išpopuliarėja „The Rolling Stones“ ir bitlai, kaip siūbuoja tas septintasis dešimtmetis.

7. Keista, kad vis dar nesukurta, nors taip reikalinga...

Teleportacija! Aš gyvenu Vilniuje ir labai jį myliu, bet dirbu kompanijoje, įsikūrusioje Londone, todėl kartais norisi persiplėšti ir būti abiejose vietose. Mano kolegos dažnai iš manęs išgirsta, kad jau reikia teleportuotis. Iš tiesų dar svajonė būtų papietauti su Nikola Tesla ir paklausti jo, ar tikrai jis nebuvo jau sukūręs tos teleportacijos.

8. Kur ir kam geriausia leisti pinigus?

Perkant bilietus į mėgstamų atlikėjų ar grupių koncertus. Arba dovanoms – kitiems ir sau. Aš labai dažnai pasidovanoju bilietą į gerą koncertą.

9. Kokia didžiausia žmogaus stiprybė?

Gebėjimas bandyti iš naujo, kai nepavyko.

10. Kokio dar bent vieno dalyko turėtų mokyti mokykloje?

Turiu bent keletą idėjų. Prisimenu, kai pirmą kartą po mokyklos baigimo turėjau deklaruoti pajamas, mokėti mokesčius ar komunalinius, pykau, kad apie tai niekas nieko neminėjo mokykloje.

11. Kiekvieną mielą dieną tau yra būtina...

Niekas nebūtina, bet diena yra gera, kai judi, skaniai valgai, išgirsti gerą dainą, o dar geriau pasingalongini, sutinki draugą ir padėkoji už gerus dalykus, įvykusius tą dieną.

12. Sako: jei gali sukurti (knygą, dainą, filmą, spektaklį, drabužį ir t. t.), sukurk. Tačiau taip pat sako: jei gali nekurti – nekurk. Kaip sakai tu?

Cha, šį klausimą esu aptarinėjusi ne vieną kartą ir gal net keistai jaučiuosi taip galvodama, bet sakyčiau – nekurk. Paradoksalu, kad dirbu muzikos kompanijoje ir dalis mūsų veiklos yra skaitmeninės muzikos platinimas. Per dieną į pasiklausymo platformas išsiunčiame tūkstančius naujai sukurtų kūrinių, tai kaip ir good for business. Tačiau tai labai dažnai mane priverčia susimąstyti, kiek daug turinio sukuriame ir kaip tai pasunkina galimybę atrasti gerą turinį. Gyvename informacinio triukšmo ir turinio junk food amžiuje ir aš manau, kad kartais čia galima pasilaikyti dietos. Pavyzdžiui, „Spotify“ platformoje yra apie 80 mln. kūrinių. Apie 20 proc. „Spotify“ egzistuojančių dainų neturi nė vienos perklausos – niekas niekada nesiklausė šių dainų. Jeigu šie skaičiai nemeluoja, tai yra 16 mln. kūrinių, kurių nepasiklausė nei tą muziką sukūrę atlikėjai, nei jų mamos, tėčiai ar draugai. Juokinga, ar ne?

13. Kaip rekomenduotum ilsėtis, kad iš tiesų pailsėtum?

Daug dėmesio skirti miegui, judesiui, geram sveikam maistui ir vienareikšmiškai – ilsėtis gamtoje. Dar labai gerai daug juoktis ir tiesiog leisti sau neturėti jokio plano, pajausti, ko nori kūnas, ir tai daryti.

14. Jei būtų galima pakeisti žmogaus kūną, ką pridėtum ar atimtum?

Uodegą pridėčiau.

15. Geriausias visų laikų Jamesas Bondas yra...

Gal galima rinktis geriausią visų laikų Jameso Bondo merginą? Nes jei taip, vienareikšmiškai rinkčiausi Evą Green. Kai išgirstu Jameso Bondo vardą, man akyse iškart – Pierce’as Brosnanas.

16. Patarimas sau kūrybinio kelio, karjeros pradžioje...

Nesiekti perfekcionizmo, tiesiog daryti, bandyti ir nebijoti klysti. Manau, didžiausia patirtis – iš didžiausių padarytų klaidų, jų niekada nepamiršti ir iš jų greičiausiai pasimokai.

17. Didžiausias paprasčiausias tavo pastarųjų metų atradimas?

Vaikščiojimas. Jeigu galiu kur nors nueiti, o ne važiuoti, būtinai renkuosi pasivaikščioti. Tai gal ir užtrunka ilgiau, bet ir kūnas, ir smegenys už tai padėkoja, turi laiko nusiraminti, apgalvoti ateinančią ar praėjusią dieną, stebėti, kaip keičiasi gamta ir sezonai. Galiu nusiminti, jeigu lyja ir, užuot ėjusi į darbą, turiu važiuoti.

18. Jei turėtum visą mėnesį klausytis vienos tos pačios dainos, tai būtų...

Mane dažnai tarsi apsėda dainos ir jų klausau kartais net ilgiau nei mėnesį. Pastaruoju metu tai yra mūsų labelo išleistas grupės „Hotel Lux“ singlas „National Team“.

19. Skaniausias patiekalas, kurio nemoki gaminti...

Viską aš moku, o jei nemoku, tai išmoksiu.

20. Aksesuaras ar daiktas, be kurio dažniausiai nekeli kojos iš namų...

Ausinės. Nėra nieko blogiau nei diena, kai atsibundi su daina mintyse, išeini iš namų ir supranti, kad neturi, kaip jos pasiklausyti.

21. Kas tau yra sunkiausia?

Dideli akmenys.

22. Gražiausias žodis yra...

Omeny.

23. Kokiam realiam žmogui (o gal personažui) trūksta paminklo ir kur?

Mano močiutėms trūksta paminklų kur nors prie Alytaus ir Pilviškių. Galėtų jos būti kaip simbolis visų močiučių, kurios taip rūpestingai užaugina anūkus.

24. Jei galėtum, kokio filmo ar serialo pabaigą pakeistum?

Mokykloje labai mėgau „Lost“, žiūrėdavome naujas serijas ir paskui naktimis per skaipą su drauge susirašinėdavome ir aptarinėdavome, ką matėme. Tačiau, kiek pamenu, pabaiga buvo nuvilianti ir dėl to daug kas peikė serialą, o aš, būdama fanė, bandžiau teisinti, kad esmė – ne vien pabaiga.

25. Pati nuostabiausia vieta Lietuvoje yra...

Parnidžio kopa, žinoma. Net drįsčiau teigti – ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje gražiausias kampelis – paprastas, lietuviškas, tikras ir labai gražus!

26. Jei žmogui nereikėtų miegoti, kam skirtum tas papildomas valandas?

Labai būtų nuobodu, jeigu nereikėtų miegoti: I’m a big fan.

27. Tiesiog būtina bent vieną kartą gyvenime perskaityti...

Nieko nėra būtina, bet „Vakarų fronte nieko naujo“.

28. Klaida, kurią mielai pakartotum.

Gimčiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS