Filmas „Kur tu pradingai, Bernadeta?“: tik genijus gali suvaidinti kitą genijų | Diena.lt

FILMAS „KUR TU PRADINGAI, BERNADETA?“: TIK GENIJUS GALI SUVAIDINTI KITĄ GENIJŲ

Jeigu jums bent kartą yra tekę įsisukti į kasdienybės rutiną taip, kad norėtųsi viską mesti šalin ir iškeliauti į kitą pasaulio kraštą ieškoti savęs, sveikinu – jūs gyvenate suaugusiųjų pasaulyje.

Kol tokie pabėgimai dažniausiai taip ir lieka mūsų galvose, kino mėgėjams jau pažįstamas filmų "Vaikystė" ar "Roko mokykla" režisierius Richardas Linklateris panašią istoriją atgaivino kino ekranuose, pristatydamas filmą "Kur tu pradingai, Bernadeta?" Tik kol Bernadeta ieškojo savęs, visiems likusiems teko ieškoti Bernadetos.

Dingo savo noru

Klasikinėje romantinėje Holivudo komedijoje tokia veikėja, kaip Bernadeta Fox, gyventų tobulą gyvenimą – mylintis vyras, tobulus santykius su mama palaikanti paauglė dukra, išpuoselėti jų bendri namai ir net aplink lakstantis auksaspalvis retriveris. Naujausioje Richardo Linklaterio juostoje siužetas apie tokią pagrindinę veikėją pasisuka kiek kitaip. Bernadeta, turėdama tokį tobulą gyvenimą, vieną dieną ima ir savo noru pradingsta iš namų.

Dėl šeimos gerovės architektės karjerą paaukojusi Bernadeta gyvena nemylimame mieste ir nesijaučia laiminga, todėl moteris vieną dieną nieko neįspėjusi išsiruošia į savęs pačios paieškas pasaulio pakraštyje, kur tikisi iš naujo atrasti laimę. O kol Bernadeta ieško savęs, šeimai tenka išspręsti kiek komišką problemą ir atrasti ją.

Iš romano – į kino ekranus

Apie Bernadetą Fox pasaulis pirmą kartą išgirdo (tiksliau tariant, perskaitė) dar 2012-aisiais, kai pasirodė Marios Semple to paties pavadinimo komiškas bestseleris.

Ir nors iš interneto erdvėje jau pasirodžiusių pirmųjų kritikų komentarų panašu, kad šmaikšti ekranizacija kiek atitolo nuo knygos, filmas jau pernai buvo įtraukiamas į 2019-ųjų laukiamiausiųjų gretas.

Viena pagrindinių knygos sėkmės paslapčių – komiškos situacijos ir istorijos pasakojimo perspektyva. Visą detektyvinį darbą knygoje atlieka dukra Bee, iš nuotrupų bandanti sudėlioti naujo mamos gyvenimo paveikslą – pradedant elektroniniais laiškais Bernadetos asistentei Indijoje, baigiant tinklaraščio įrašais. Panašu, kad filmo režisierius R. Linklateris šią pasakojimo manierą perkėlė ir į kino ekranus. Ir nors, palyginti su knyga, filmas yra kiek vientisesnis turinio prasme, komedijai netrūks jaunatviško dukros Bee entuziazmo ir ironijos bei chaotiškumo, kurį sukurs pati Bernadeta.

 

 

Pagrindinis vaidmuo

"Tik genijus gali įtikinamai suvaidinti kitą genijų," – taip apie Bernadetos vaidmenį atliekančią Cate Blanchett atsiliepia filmo režisierius. Ir suabejoti tokiu pagrindinės aktorės pasirinkimu – sunku.

Per savo karjerą C. Blanchett pavyko ne tik įkūnyti tokius žymius žmones kaip Bobas Dylanas ar karalienė Elžbieta, bet ir pelnyti dvi "Oskaro" statulėles už vaidmenis filmuose "Džesmina" (2014 m.) ir "Aviatorius" (2005 m.).

Nors kiti filmo aktoriai nėra pelnę tiek "Oskarų" ar žinomi vien dėl savo pavardžių, veidai tikrai bus matyti iš kitų populiarių filmų. Bernadetos vyro Elgie vaidmenį filme atlieka Billy Crudupas, žinomas iš juostų "Mano gyvenimo žuvis" arba "XX a. moterys", o dažnai šmėžuojančios kaimynės vaidmenį atlieka iš romantinių komedijų gerai pažįstama aktorė Kristen Wiig. Filme debiutuoja tik jaunoji aktorė Emma Nelson, kuriai patikėtas vienas iš pagrindinių vaidmenų – Bernadetos dukters Bee.

Ko tikėtis iš filmo?

Nors iš pirmo žvilgsnio scenarijus ir gali priminti rimtą detektyvą, einant į "Kur tu pradingai, Bernadeta?" seansą, rimtai nusiteikti tikrai nereikėtų.

Režisierius žada, kad filmas, visai kaip ir knyga, Bernadetos tikrojo "aš" pažinimo istoriją pasakos šmaikščiai ir kurioziškai, o gerai pažįstamų aktorių sąrašas turėtų užtikrinti, jog tose situacijose atpažintumėte ir save.

"Kur tu pradingai, Bernadeta?" (angl. "Where'd You Go, Bernadette").

Žanras: Komedija, drama.

JAV, 2019

Režisierius: Richardas Linklateris

Vertinimai:

Scenarijus 2/3

Aktoriai 3/3

Režisūra 2/3,

Kinematografija 3/3

Muzika 3/3

Bendras: 2,4

"Kur tu pradingai, Bernadeta?" (angl. "Where'd You Go, Bernadette").

Žanras: Komedija, drama.

JAV, 2019

Režisierius: Richardas Linklateris

Nuo rugsėjo 6 dienos Lietuvos kino teatruose dar galite pamatyti tris premjeras:

"TAS: Antroji dalis"

Praėjus 27 metams po pirmosios akistatos su klounu Penivaisu, septyni bičiuliai, tuomečiai "Nevykėlių klubo" nariai, sugrįžta namo į nedidelį Derio miestelį JAV. Gimtinėn grįžti juos pakviečia vienintelis Deryje gyventi likęs klubo narys Maikas po to, kai pastebėjo, jog iš miestelio mistiškomis aplinkybėmis vėl dingsta vaikai. Ir nors kompanija vis dar bando pamiršti kraupiosios vasaros košmarą, Penivaisas jų tikrai nepamiršo. Tebekamuojami siaubingų vaikystės prisiminimų, septyni vaikystės draugai bus priversti stoti į kovą prieš kraupų ir keršto ištroškusį klouną Penivaisą.

"Agentė"

Reičelė – aukščiausio lygio karinį pasirengimą ir neįtikimus gebėjimus turinti slaptoji agentė. Paskirta Izraelio žvalgybos tarnybos "Mossad", ji yra išsiunčiama į Irano sostinę Teheraną. Čia ji, prisidengdama anglų ir prancūzų kalbos mokytoja, turi infiltruotis ir užmegzti glaudžius ryšius su Farhadu Razavi, kurio įmonė tiekia aukštųjų technologijų įrangą Irano kariuomenei. Kai patikėta užduotis tampa itin pavojinga ir nenuspėjama, slaptoji agentė nusprendžia nedelsdama ją nutraukti. Ji pasiunčia slaptą žinią žvalgybininkui Tomui, kuris turi ją atšaukti iš operacijos ir kuo skubiau pargabenti namo, tačiau žavioji agentė dingsta be pėdsakų.

"Gimtinė"

Išeivijos režisierius Tomas Vengris pristato filmą "Gimtinė" – istoriją apie iš Amerikos į Lietuvą iškart po nepriklausomybės atgavimo grįžtančią Viktoriją. Grįžta ji ne viena – su savo už Atlanto gimusiu sūnumi Kovu. Nors į gimtinę traukia sentimentai ir prisiminimai apie mylimą šalį ir šiltą vaikystę joje, į Lietuvą Viktoriją veda ir dar vienas tikslas – atsiimti tėvo žemę. Visgi lūkesčiai nebūtinai sutampa su gimtinėje pasitinkančia realybe – laisvą gyvenimą dar tik pradedantys ir gimtinėje likę jos giminės jauną moterį sutinka tikrai ne išskėstomis rankomis.

buvaukine.lt

GALERIJA

  • Filmas „Kur tu pradingai, Bernadeta?“: tik genijus gali suvaidinti kitą genijų
  • Filmas „Kur tu pradingai, Bernadeta?“: tik genijus gali suvaidinti kitą genijų
  • Filmas „Kur tu pradingai, Bernadeta?“: tik genijus gali suvaidinti kitą genijų
  • Filmas „Kur tu pradingai, Bernadeta?“: tik genijus gali suvaidinti kitą genijų
Kadrai iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS