A. Petronienė: dalijuosi savo kelione per maisto pasaulį | Diena.lt

A. PETRONIENĖ: DALIJUOSI SAVO KELIONE PER MAISTO PASAULĮ

Mėgstantiems skaniai pavalgyti sveikas gyvenimo būdas ir skanus maistas dažnai atrodo nesuderinami dalykai. Tačiau tinklaraštininkė Aušra Petronienė, besidalijanti sveiko maisto idėjomis ir receptais, įsitikinusi bei kitiems mėgina parodyti, kad jis gali būti skanus, estetiškas, suteikiantis energijos ir lengvumo.

Staigios permainos

A.Petronienė juokauja, kad jos meilė maistui gimė labai seniai ir buvo tokia stipri, kad vienu momentu buvo net nebesmagu, kokia tapo putlutė.

"Valgydavau daug pusfabrikačių, bandelių, saldumynų, ir nors itin lieknas kūnas nebuvo mano svajonė, ėmė nebepatikti tai, ką matau veidrodyje. Tiesa, neturėjau antsvorio – tiesiog nusprendžiau, kad kokių 5 kg reikėtų atsikratyti", – pasakoja Aušra.

Galiausiai supratau, kad reikia atrasti tai, kas man tinka. Kitaip sakant – rasti savą kelią link mažesnio svorio. O svarbiausia – tokį kelią, kuris nebūtų kančia.

Kaip ir daugelis, prisiskaičiusi apie įvairiausias dietas, savarankiškai mėgino jų laikytis, bet jos tiesiog neprilipdavo – kelias dienas pavalgiusi pagal tuos planus, viską mesdavo. Nepadėjo nei badavimas, nei sportas.

"Aš – mėgstantis gerai pavalgyti žmogus, tad man buvo svarbu valgyti, – prisipažįsta pašnekovė. – Galiausiai supratau, kad reikia atrasti tai, kas man tinka. Kitaip sakant – rasti savą kelią mažesnio svorio link. O svarbiausia – tokį kelią, kuris nebūtų kančia."

Pradėjo gaminti, nors nelabai ir mokėjo. Mokėsi žiūrėdama įvairias kulinarijos laidas, įrašus internete, skaitydavo žurnalus, sekdavo tinklaraštininkus, analizuodavo jų receptus. Mokėsi derinti maisto produktus, atsirinkti, ką geriausia valgyti ir kuriuo dienos metu, ką valgyti, kad neaugtų nepageidaujamas svoris. Ir labai nustebo atradusi tiek daug sveikų patiekalų idėjų.

Procesas nebuvo lengvas – juk reikėjo ne tik išmokti gaminti, bet ir suprasti, kokius produktus vartoti. Tarkime, nuėjus į parduotuvę atsirinkti, ką reikia pirkti. "Iki susirūpinant savo mityba mano šaldytuve nebūdavo daržovių – aš jų tiesiog nevalgydavau. Pradėjusi pati gaminti, ėmiau parduotuvėse pažindintis su daržovėmis, skaityti maisto produktų etiketes, žiūrėti, kad nebūtų nereikalingų priedų. Taip ir mokiausi, bandžiau atrasti, kas tas sveikas maistas."

Tuo metu Londone gyvenusi Aušra kavinėse vietoje vietiniams įprasto maisto stengdavosi rinktis tai, kas jai atrodė sveikiau – vištieną ar salotų. Į darbą pradėjo neštis namuose pasigaminto maisto dėžutę, ir tai greitai tapo įpročiu. Draugams, kolegoms kartais kildavo klausimų, ko ji čia išsidirbinėja, bet po kurio laiko visi priprato.

"Savo pastangų rezultatą pajutau gana greitai, kadangi mitybos pokytis buvo staigus ir drastiškas: vieną dieną valgai pusfabrikačius ir bandeles, o kitą dieną pradedi valgyti vien tik sveikai, tad lieknėti pradėjau gana greitai, – prisimena Aušra. – Iš pradžių pasijuto lengvumas, nes kai valgai visokį nesveiką maistą, tikrai nesijauti kaip pūkelis. Tas lengvumas atėjo po kelių dienų, o svoris pradėjo po truputį kristi po kelių savaičių. Labiausiai tas lengvumo jausmas ir užkabino. Man tai patiko, nesijaučiau kažkaip labai save varžanti – tiesiog atradau naujus mėgstamus produktus, ir tiek. Laikui bėgant maitintis sveikai tapo įpročiu."

Tapo gyvenimo būdu

Pradėjusi nuo paprastų patiekalų – avižinės košės, vištienos, daržovių – ir supratusi pagrindinius sveikatai palankesnės mitybos principus, A.Petronienė ėmėsi ir sudėtingesnių patiekalų. Pagaminusi kažką įdomesnio, dalydavosi receptais su draugais.

Po kurio laiko sugalvojo, kad reikia sukurti savo interneto puslapį, kad turėtų receptų bazę – atsiverti, pasižiūri ir nusprendi, ką nori gaminti. Taip gimė interneto dienoraštis "Skaniai ir sveikai", o vėliau, kai atsirado sekėjų, viskas išsivystė ir į rimtesnį tinklaraštį.

"Taip ir prasidėjo mano kelionė į sveiko maisto pasaulį: netikėtai pradėjau – patiko, ir jau ketvirti metai intensyviai gaminu sau ir šeimai, dalijuosi savo patirtimi su tais, kam tai įdomu, – sako Aušra. – Aš nesudarau mitybos planų, nepatariu, nieko neperšu ir nesakau, kad tą ar aną būtinai turi valgyti, – tiesiog dalijuosi savo kelione per maisto pasaulį. Jei kažkam kažkas pasirodo priimtina – džiugu."

Tinklaraščiui ji viską daro pati – pagamina, nufotografuoja, aprašo. Tik juokiasi, kad dažniausiai būna taip: kol viską padaro, valgyti tenka jau atšalusį maistą. Ir Aušros vyrui dažnai tenka valgyti atvėsusius, nufotografuotus patiekalus. Jis prie sveikatai palankesnio maisto taip pat po truputį priprato – pats negamina, tad tenka valgyti tai, kas paruošta, bet į sveikus užkandžius vis dar žiūri įtariai.

Tiesa, Aušra pastaruoju metu tikrai nebegali pasakyti, kad griežtai laikosi sveikos mitybos, nes neseniai tapo mama – nėštumas buvo nelengvas, tad visiškai nesinorėjo gaminti, o ir besilaukdama leido sau valgyti tai, ko tuo metu norėjosi.

Dabar, augindama kūdikį, ne visada spėja kažką pagaminti ar laiku pavalgyti, tačiau po truputį stengiasi grįžti į vėžes – sekmadieniais susidaryti valgymo planą visai savaitei, nusipirkti produktus ir, kai turi laiko, pasiruošti toms dienoms, jei nebūtų laiko gaminti.

Anot Aušros, planuoti savaitei į priekį labai patogu – nereikia atsidarius šaldytuvą galvoti, ką čia pasigaminus. Tai labai palengvina gyvenimą. Jeigu norai pasikeičia, taip pat ne problema – tiesiog sukeiti savaitės dienas valgiaraštyje. Be to, toks planavimas padeda maitintis tvarkingiau.

"Dar prieš nėštumą darbo dienomis stengdavausi griežtai laikytis valgiaraščio ir sveikos mitybos principų, o savaitgaliais leisdavau sau atsipalaiduoti – kartais keliaudavome pavalgyti į miestą ar užsisakydavome kokio maisto į namus, – pasakoja Aušra. – Nemėgstu labai griežto varžymo – manau, kad visur gyvenime turi būti pusiausvyra. Aišku, ir atsipalaidavimo dienomis stengdavausi labai nesveiko maisto nesirinkti. Tiesą sakant, kai kurį laiką maitiniesi sveikai, to nesveiko maisto natūraliai nebesinori. O net ir suvalgiusi kažką nelabai sveiko savęs negraužiu – manau, jei 80 proc. jūsų mitybos sudaro sveikas maistas, tai tie 20 proc. didelės įtakos neturės. Tad jei kartais norisi pasilepinti, vadinasi, reikia."

Įsiklausykite į savo kūną

"Keista, kad žmonės įsivaizduoja, jog sveikas maistas negali būti skanus. Bent jau man jis skanus. Arba čia man taip pavyksta pagaminti, – sako A.Petronienė. – Mano manymu, visas natūralus maistas be kažkokių dirbtinių priedų yra sveikas – tiesiog iš tų pavienių produktų turi pasigaminti skanų patiekalą."

Ruošdama patiekalą Aušra kartais įdeda kokių neįprastų priedų – gabalėlį saliamio, riebios žuvies ar pan. Būna, kad sulaukia tinklaraščio skaitytojų pastabų, kad įdėjo kažką, kas yra nesveika. Tačiau ji tiki, kad, įdėjęs kažką galbūt mažiau palankaus patiekalui pagardinti, tikrai nepadarysi to patiekalo nesveiko. Aušros manymu, nereikėtų pulti į kraštutinumus, visur turi būti pusiausvyra.

Suprantama, kad ruoštas garuose ar troškintas maistas yra sveikesnis už keptą, tačiau tinklaraštininkė mano, jog viskas priklauso nuo to, ką tu kepi, kaip kepi ir ant ko kepi. Gruzdinti, perkepti dideliame riebalų kiekyje kepti negerai, bet jei kažką tik lengvai apkepini, naudoji kokybišką aliejų ar kitus riebalus, tai nėra blogai.

"Mano manymu, didžiausias blogis yra nekokybiški produktai, – sako Aušra. – Aš stengiuosi rinktis geriausios sudėties ir geriausios kokybės produktus, nepirkti pusfabrikačių. O nusipirkus kokybiškų produktų, labai svarbu jų nesugadinti."

Jeigu žmogus nori maitintis sveikai, tačiau jam nepavyksta, A.Petronienės manymu, jis kažką daro ne taip. Galbūt laikosi per daug griežtų dietų, galbūt dar neatrado savo kelio – vienam reikia griežto mitybos plano, o kitam toks mitybos principas visiškai netinka. Tad svarbiausia – įsiklausyti į savo kūną, valgyti tai, kas labiau traukia, bet ieškoti sveikatai palankesnių sprendimų, atsižvelgti į mitybos piramidę ir gerti daug vandens.


A.Petronienė siūlo pasigaminti

Riešutų granola

Šios granolos istorija tokia: turėjau daug riešutų, tad sugalvojau bent dalį jų panaudoti granolai. Ir ne bet kokiai, o granolai be avižinių dribsnių. Ir man pavyko! Skanesnės granolos neteko ragauti. Kaip turinti penkerių metų granolos gaminimo patirtį esu devintame danguje ir nesuprantu, kaip man ši idėja negimė anksčiau. Skonius puikiai subalansuoja ir sėklas į maloniai traškius gabaliukus sulipina ne kas kitas, o datulės. Jos taip pat suteikia saldumo. Dar svarbu naudoti ne medų, o klevų sirupą. Medus medui nelygus, kartais jis gali ne paskaninti granolą, o ją sugadinti. Klevų sirupas daro stebuklus, ir naudodami jį tikrai neprašausite.

Reikės:

1/2 puodelio * migdolų,

1/2 puodelio anakardžių,

1/2 puodelio kokosų drožlių,

1/2 puodelio razinų,

1/2 puodelio datulių,

1/4 puodelio sezamų sėklų,

1/4 puodelio moliūgų sėklų,

1/4 puodelio kanapių sėklų,

žiupsnelio druskos,

4 šaukštų kokosų aliejaus,

6 šaukštų klevų sirupo.

* 1 puodelis lygus 220 ml. Galite matuoti tiesiog su stikline, kiekis gali ir nežymiai kisti.

Riešutus stambiai sukapokite peiliu, susmulkinkite datules. Viską sumaišykite kartu su sėklomis, kokosų drožlėmis ir razinomis. Ištirpinkite kokosų aliejų, sumaišykite su klevų sirupu ir druska. Įmaišykite į sausus ingredientus, viską berkite į kepimo skardą. Kepkite 20 min. 180 °C temperatūroje. Įpusėjus kepti, pamaišykite, o iškepusią granolą palikite atvėsti kambario temperatūroje. Laikykite sandariai uždarame inde, spintelėje. Nors granolą galima valgyti su pienu, aš ją valgau su natūraliu jogurtu. Taip galima ilgiau pasidžiaugti granolos traškumu, ji neišmirksta ir nesuminkštėja. Jeigu laikotės sveikos mitybos principų arba skaičiuojate kalorijas, granolos nepadauginkite – čia labai daug riešutų ir sėklų.

Keptų daržovių ir lęšių troškinys

Troškiniai yra tobuliausias maistas žiemos metu: viską dedi į vieną puodą – paruošite be vargo, o kartu galima sugalvoti labai maistingą ir kupiną vitaminų patiekalą. Turėjau raudonųjų lęšių, kuriuos jau būtų laikas sunaudoti, ir gana nemažai daržovių. Jas apkepiau orkaitėje, kad troškiniui suteiktų gilesnį skonį, o vėliau viską troškinau kartu. Rezultatas – nuostabus patiekalas, kurį valgėme ir kitą dieną.

Keptoms daržovėms reikės:

1 mažo kalafioro,

1 raudonos paprikos,

1 saldžiosios bulvės,

1 česnako galvutės,

3 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Troškiniui reikės:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

1 svogūno,

2 česnako skiltelių,

2 šaukštelių bazilikų,

1 šaukštelio raudonėlių,

1/2 šaukštelio čiobrelių,

3 šaukštų pomidorų pastos,

400 ml konservuotų pomidorų,

1 200 ml daržovių sultinio,

220 ml (1 puodelis) raudonųjų lęšių,

1 šaukšto balzaminio acto,

lapinio kopūsto lapų.

Supjaustykite kalafiorą, papriką ir saldžiąją bulvę nedideliais gabaliukais, berkite ant kepimo skardos ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Česnako galvutę perpjaukite pusiau, įvyniokite į maistinę foliją ir dėkite šalia daržovių. Viską kepkite apie 35 min. 220 °C orkaitėje, reguliariai pamaišydami. Giliame puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite smulkintą svogūną su česnaku. Suberkite raudonėlius, čiobrelįius, bazilikus, maišydami apie minutę pakepinkite. Supilkite pomidorus, sultinį, lęšius. Užvirus sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir troškinkite apie 12 min. arba tol, kol išvirs lęšiai. Orkaitėje keptą česnaką įspauskite į maisto smulkintuvą, supilkite pomidorų pastą, balzaminį actą, keletą šaukštų skysčio iš troškinio ir suberkite pusę daržovių. Viską susmulkinkite iki vientisos masės ir pilkite į puodą kartu su likusiomis keptomis daržovėmis. Į troškinį įmaišykite plėšytų lapinio kopūsto lapų ir patroškinkite keletą minučių, kol kopūstas suminkštės. Troškinį patiekite su traškia duona, labai tinka ir parmezanas.

Šakšuka su paprikomis

Dievinate kiaušinius? Šakšuka gali būti jūsų nauju mėgstamiausiu pusryčių patiekalu! Gamindama šiek tiek nukrypau nuo tradicinio šakšukos recepto, dėjau daug paprikų, tai patiekalui pridėjo ne tik tekstūros, bet ir daugiau vitaminų bei maistingųjų medžiagų.

Reikės:

4 kiaušinių,

1 raudonojo svogūno,

1 raudonos paprikos,

1/2 oranžinės paprikos,

400 g konservuotų pomidorų,

4 česnako skiltelių,

alyvuogių aliejaus kepti,

50 g saliamio,

1 šaukštelio malto kumino,

1 šauštelio paprikos prieskonių,

aitriųjų paprikų dribsnių,

druskos,

pipirų,

petražolių,

fetos.

Svogūnus supjaustykite griežinėliais, česnakus susmulkinkite. Viską suberkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepinkite porą minučių. Bekepant suberkite kuminą.

Sudėkite juostelėmis pjaustytas paprikas ir kepkite dar apie 10 min., kol paprikos suminkštės. Į keptuvę supilkite konservuotus pomidorus, jei yra stambesnių – susmulkinkite mentele. Įberkite druskos, juodųjų pipirų, paprikos prieskonių. Išmaišykite ir užvirkite. Kepkite keletą minučių, kol pomidorų padažas sutirštės. Galiausiai sudėkite saliamio griežinėlius. Šaukštu arba mentele padaže padarykite 4 nedideles duobutes, į jas įmuškite kiaušinius. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite, kol kiaušiniai sutvirtės. Keptuvę nukelkite nuo ugnies. Šakšuką apiberkite fetos gabalėliais, smulkintomis petražolėmis. Šakšuką man skaniausia valgyti su duona. Kadangi šiuo metu duonos beveik nevalgau, ją patiekiu su avokadu arba šviežiomis salotomis.

Ant iešmelių kepta brandinta jautiena

Kai nesinori kepsnio, o norisi kažko greitai pagaminamo, rekomenduoju kepti jautienos iešmelius su daržovėmis. Kodėl? Patiekalas ne tik skanus, greitai pagaminamas, bet ir lėkštėje atrodo itin žaviai. Negana to, dažnas mūsų jautienos suvalgo gerokai mažiau, nei reikėtų. Ši mėsa sveika, kupina mums labai reikalingų baltymų. Gal įsileiskime ją į mūsų virtuves bent kartą per savaitę? Receptas nereikalauja jokių ypatingų produktų, nes brandinta jautiena jau pati yra nuostabi.

Reikės:

400 g sausai brandintos jautienos,

1 raudonojo svogūno,

1 raudonos paprikos,

1 žalios paprikos.

Marinatui reikės:

50 ml sojų padažo,

30 ml citrinų sulčių,

60 ml alyvuogių aliejaus,

2 česnako skiltelių,

1 šaukštelio raudonėlio,

aitriųjų paprikų dribsnių,

juodųjų pipirų,

druskos.

Daržoves supjaustykite kubeliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Sumaišykite visus marinato ingredientus. Į jį sudėkite kubeliais pjaustytą jautieną, išmaišykite ir palikite marinuotis valandą. Jautieną su daržovėmis suverkite ant iešmelių. Patariu juos naudoti kuo mažesnius, kad galėtumėte jautieną patiekti lėkštėse. Kiekvieną mėsos gabalėlį atskirkite daržovėmis – taip mėsa geriau apkeps. Iešmelius dėkite ant grotelių (stenkitės iešmelių vienas su kitu neglausti, kad mėsa gerai apkeptų iš visų pusių) ir 7–10 min. kepkite orkaitėje, grilio režimu. Įpusėjus kepti, iešmelius būtinai apverskite. Iškepę papuoškite smulkintomis petražolėmis, patiekite su spalvingu garnyru.

Braškiniai ledai su bananais

Vasarą turėjau visą dėžę braškių, tad dalį jų reikėjo užšaldyti. O ką geriausia daryti iš šaldytų braškių? Žinoma, kad ledus! Šie vos trijų ingredientų ledai yra mano favoritai. Sveiki, be pridėtinio cukraus, gaivūs. Valgau juos tiesiog šaukštu iš dubenėlio, o jeigu gera nuotaika – gražiai papuošiu įvairiais skanukais.

Reikės:

1 šaldyto banano,

1 puodelio šaldytų braškių,

1/4 puodelio augalinio pieno arba graikiško jogurto.

Šaldytas braškes ir bananą (jį šaldau supjaustytą griežinėliais) suberkite į maisto smulkintuvą. Įpilkite augalinio pieno arba jogurto ir viską susmulkinkite iki vientisos masės. Dėkite į dubenėlius arba stiklines, puoškite norimais pagardais, šviežiomis uogomis ar vaisiais. Aš puošiau bananais, braškėmis, smulkintomis šaltyje džiovintomis braškėmis, kokosų drožlėmis ir bičių pikiu.

Bananus rekomenduoju šaldyti patiems. Vos tik pastebite, kad bananai ima gesti arba suprantate, kad tikrai visų suvalgyti nespėsite, drąsiai šaldykite. Supjaustykite griežinėliais, dėkite ant medinės lentelės arba kepimo skardos ir palikite šaldiklyje pusvalandžiui. Tada viską suberkite į sandarius maišelius ir laikykite šaldiklyje tol, kol jų prireiks. Vaisius ir uogas visada šaldau išskirsčiusi ant lygaus paviršiaus – taip jie gražiai sušąla atskirai, nesulimpa gumulais. Viską sumesti tiesiog į maišelį yra pats blogiausias šaldymo sprendimas.

GALERIJA

  • A. Petronienė: dalijuosi savo kelione per maisto pasaulį
  • A. Petronienė: dalijuosi savo kelione per maisto pasaulį
  • A. Petronienė: dalijuosi savo kelione per maisto pasaulį
Butauto Barausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS