Siuvėjos apkaltinta plagiavimu dizainerė I. Kvedarienė teisybės ieškos teisme | Diena.lt

SIUVĖJOS APKALTINTA PLAGIAVIMU DIZAINERĖ I. KVEDARIENĖ TEISYBĖS IEŠKOS TEISME

  • 1

Drabužių kūrėjos Indrės Kvedarienės vizitine kortele tapęs angeliukas pastarosiomis savaitėmis socialiniame tinkle aptarinėjamas itin aktyviai.

Anksčiau I. Kvedarienės samdyta siuvėja Natalija Šakelienė savo paskyroje drąsiai skelbia, kad bet kuri Gariūnuose pirkta suknelė su užklijuota angelėlio aplikacija, kokybe prilygs save dizainere vadinančios kūrėjos Indrės Kvedarienės drabužiams.

I. Kvedarienės teigimu, išplatintame N. Šakelienės pranešime apstu pagiežos: pateiktas „faktų“ ir nuomonių kratinys lyg tradicinėje bulvaro nešvarių apatinių skalbykloje. Moteris suskubo imtis atsakomųjų veiksmų.

„Aš tikrai suprantu, kad niekas iš naujo dviračio neišrasime. Aš nesukūriau angelo, taip sakyti būtų visiškai nelogiška. Tiesiog prieš 4 metus gimė idėja susikurti sau kepurę su angelo aplikacija, kuri, mano pačios netikėtumui, tapo mano darbų vizitine kortele.

Aplikacijos aš nesisavinu, subūriau komandą, kurioje kiekvienas dirbame savo darbą, pradedant audinių parinkimais, baigiant nuotraukų apipavidalinimu pristatant kolekcijas. O tokias provokacijas vadinu šmeižtu ir bandymu mane sužlugdyti“, – teigė I. Kvedarienė.

Tekstilės gaminiuose ar interjero dizaino detalėse klasikinių ornamentų, garsių skulptūrų ar dailės kūrinių motyvų naudojimas nėra naujiena. Tai nėra draudžiama, tad tai dažnai praktikuoja ir garsiausi pasaulyje mados namai ar dizaineriai. Jų darbuose perteikiami žinomiausi personažai: italų menininko Leonardo da Vinčio kūrinių atvaizdai, Mikelandželo freskų detalės, graikiškos dorėninės kolonos, heleniniai ornamentai ir daugybė kitų.

Ketverius metus trukusi tyla

Drabužių kūrėja I. Kvedarienė pasakojo, kad mintis susikurti drabužį kilo po asmeninių šeimos išgyvenimų, kuomet šeima susilaukė vaiko su negalia. Finansininkės specialybę turinti moterį kankino depresija. Netikėtai namuose rastas molinis angelas pakišo idėją aplikaciją perkelti ant kepurės. Kadangi tuo metu moteris apie siuvimą pati negalvojo, audinių parduotuvėje jai pasiūlė N. Šakelienės paslaugas.

„Tokio plano, kad tapsiu drabužių kūrėja, aš tikrai neturėjau. Nuotrauką su kepure patalpinau socialiniame tinkle, sulaukiau daugybės užklausų, kur ir kaip tokią gauti. Tuomet ir pagalvojau, kodėl gi nepabandžius, – žinot, būna juk, kad gyvenime netikėtai pasiseka“, – šyptelėjo I. Kvedarienė. Tiesa, moteris pripažino, kad nei prieš 4 metus, nei dabar savo idėjos neužpatentavo.

Po užklausų antplūdžio, kūrėjai N. Šakelienė per savaitę pasiūdavo kelias dešimtis kepurių. I. Kvedarienė teigia, kad ji netikėtai pradėjo kelti darbo kainą, o galiausiai, nieko nepranešusi iš anksto ir neįvykdžiusi užsakymų, išvyko atostogų. „Tuo metu už vienos kepurės pasiuvimą ji manęs prašė lyg už švarkelio kainą. Manau, tokie sprendimai buvo priimti taktiškai, kad aš atsisakyčiau jos paslaugų, o ji mano idėjas galėtų parduoti kaip savo“, – svarstė drabužių kūrėja.

Subūrusi naują komandą, I. Kvedarienė ramiai dirbo ketverius metu, kol nebuvo informuota, kad dizainerė N. Šakelienė savo puslapyje talpina ir pardavinėja panašius drabužius. Akivaizdžiausias skirtumas – vietoje angeliuko aplikacijoje perteiktas moters atvaizdas.

Plagijavimo skandalas?

Po ilgos tylos pertraukos žiniasklaidoje netruko pasirodyti pasipiktinusios N. Šakelienės pasisakymas, esą I. Kvedarienė tėra plagiatorė ir žurnaluose rastus drabužių modelius pristatinėja kaip savus.

„Žinokit, aš turiu ne tik darbą, bet ir šeimą. Sekti ar be perstojo žiūrėti ir tikrinti, ar kas ko nekopijuoja – ne man. Aš sėkmingai dirbau ir dirbu toliau, stengiuosi realizuoti naujas idėjas. Kaip bandyta mane šmeižti, kad esu tik plagiatorė, tai galiu tik argumentuoti, kad visi domisi aukštosios mados kūrėjų darbais, visi varto garsiausius madų žurnalus, kuriuose ieško naujų detalių, idėjų. Jei šiuo metu keliuose aukštosios mados namuose vyrauja gėlės, tai tarp jų irgi plagiatas?, – apie šmeižtą, esą ji nieko negali sukurti pati, kalbėjo I. Kvedarienė.

Moteris neslepia apmaudo, kad žino, jog tiek turgaus prekybininkai, tiek jaunosios kartos kūrėjos darbuose savinasi ir dizainerės A. Kuzmickaitės drugelius ar jos taip pamėgtą angeliuką. Visi tie drabužiai masiškai nugulę turgaus lentynas ar keliauja į Lenkiją. Tačiau priduria, kad skaudžiausios pastarąsias tris savaites į jos pusę nukreiptos pažeminimo, pasišaipymo frazės. „Angeliukus kepti lengviau nei keksiukus“, „Angelų kūrėjų žmogui diagnozės nustatymui nereikalingas net specialistas“, „Kam tie mokslai, juk svarbu mirgėti žurnalų viršeliuose“, tai – tik keli N. Šakelienės pasisakymai.

I. Kvedarienė prasitarė, kad šiuo metu moterys nebendrauja ir net nebandė kalbėtis. Ji, surinkusi įrodymus, kreipėsi į advokatą, kuris esą patikino, kad už tokius viešus pasisakymus galima kelti bylą dėl žmogaus šmeižto.

Nesutarimai persikels į teismą

Susisiekus su žinomu garsių bylu advokatu Karoliu Rugiu, vyras tik patvirtino, kad Indrė turi teisę kreiptis į teisines institucijas.

„Asmuo turi teisę civilinio proceso tvarka kreipdamasis į teismą reikalauti paneigti paskleistus duomenis, žeminančius jo garbę ir orumą ir neatitinkančius tikrovės. Taip pat atlyginti tokių duomenų paskleidimu jam padarytą turtinę ir neturtinę žalą. Jeigu yra padarytas nusikaltimas ir paskleista apie žmogų tikrovės neatitinkanti informacija, galinti paniekinti ar pažeminti tą asmenį arba pakirsti pasitikėjimą juo, tai gresia baudžiamoji atsakomybė“, – konstatavo advokatas K. Rugys.

Pati I. Kvedarienė teigė žinanti, kad teismo procesai dažniausiai užsitęsia. „Nežinau, ką man pavyks pasiekti, tačiau nebegalėjau leisti, kad mane šitaip žemintų. Jei žmogui buvo reikalingas skandalas tam, kad išgarsėtų, kad prisistatytų, jog ir ji tokia yra – tebūnie. Bet kad ji mano idėjas vadina savo kūryba, tai aš nežinau...“ – su nusivylimu kalbėjo dizainerė.

I. Kvedarienė neslepia, nors jaučiasi užsigrūdinusi, bet situaciją išgyvena skaudžiai ir apgailestauja, kad situaciją teks spręsti teisiniu būdu.

Pasak advokato, ginti savo teises yra būtina ir kiekvieną kartą reikėtų įsivertinti, ar tikrai jos yra pažeistos, kokiu būdu jas galima apginti, ypač po pasisakymų viešojoje erdvėje.

„Pasikonsultavęs su profesionalu, asmuo lengviau galėtų prieiti prie išvados, koks teisių gynimo būdas efektyviausias, kad be reikalo nešvaistytų laiko, pinigų, sveikatos. Neretai net ir nustačius teisių pažeidimą, teismuose neturtinė žala priteisiama palyginti nedidelė, tačiau teisi pusė švenčia savo pergalę visuomenės akyse“, – teigė advokatas K. Rugys.

Į konfliktą įsisukusi I. Kvedarienė prasitarė, kad rudenį ketina pristatyti naują kolekciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Genovefa

Kvedariene jokia ne dizainere, o paskutine aferiste. Nezinau kad is jos gali pirkti tuos pigius skudurus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS