Ar ryšis Seimas pakelti algas premjerui ir ministrams? | Diena.lt

AR RYŠIS SEIMAS PAKELTI ALGAS PREMJERUI IR MINISTRAMS?

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, reaguodamas į Seimo narių siūlymą kelti atlyginimus premjerui ir Ministrų kabinetui, sako, kad tai yra jautrus visuomenei klausimas, kurį būtina gerai apsvarstyti, pasirinkti tinkamą laiką ir formą.

Tokie pasiūlymai sunkiai sulaukia pritarimo visuomenėje, tvirtina parlamento vadovas.

„Turbūt visada labai jautriai visuomenė reaguoja. Aš suprantu, kad ministrai turėtų būti gerai apmokami asmenys, bet (reikia diskutuoti. – ELTA), ar tikrai gerai pasirinktas laikas, ar tikrai tai yra adekvatu, ar tai reikėtų galbūt visos valstybės piramidę padaryti, kad nuo prezidento žemyn, arba nuo apačios į viršų tos algos atitiktų pagal kažkokią schemą ir nebūtų taip, kad kažkas tik yra pakeliama. Tai visada nebus populiaru tokie sprendimai“, – antradienį Seime sakė V. Pranckietis.

Į argumentus, kad su dabartinėmis algomis gali būti sunku prisivilioti gerus specialistus, Seimo pirmininkas atsakė, kad tai niekada nebuvo problema.

„Iki šiol, atrodo, ministrų nepritrūko“, – pridūrė V. Pranckietis.

Turbūt visada labai jautriai visuomenė reaguoja. Aš suprantu, kad ministrai turėtų būti gerai apmokami asmenys, bet ar tikrai gerai pasirinktas laikas.

R. Karbauskis: negaliu teigti, kad tai bus palaikyta

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis nesiima pasakyti, ar Seimas pritars siūlymui  padidinti algas premjerui ir ministrams, tačiau sako, kad bus diskusijos šiuo klausimu.

„Aš manau, kad bendram kontekste biudžeto žiūrėsime, bet iš  principo yra toks pasiūlymas. Kiekvienas  Seimo narys turi teisę siūlyti. Aš negaliu teigti dabar, kad tai bus palaikyta“, – antradienį  žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, sprendimo tikrai nėra priimta, o jis bus priimtas tik išsamiai išnagrinėjus šį klausimą.

„Mes tikrai nagrinėsime, ir pozicija ir opozicija išsakys savo nuomones ir priimsime sprendimus“, – sakė R. Karbauskis.

Ministrui pirmininkui ir ministrams siūloma padidinti pareiginės algos koeficientus 13 procentų, t. y. lygiai tiek, kiek buvo padidinti aukščiausių kategorijų valstybės tarnautojų pareiginės algos koeficientai. Ministrui pirmininkui nustačius koeficientą 29,2, 2019 metais jo pareiginė alga siektų 5052 eurus, ministrams nustačius koeficientą 26,89 – atitinkamai – 4652 eurus.

Tai numatantį Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo priedėlio pakeitimo projektą pirmadienį įregistravo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Tomas Tomilinas ir Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis, primena ELTA.

Jie  atkreipia dėmesį, kad šių valstybės politikų algos nuo 2014 metų, kai pareiginių algų dydžiai buvo sugrąžinti į prieškriziniu laikotarpiu galiojančius pareiginių algų dydžius, nė karto nebuvo didinti.

Šiuo metu Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo priedėlyje yra numatyti ministro pirmininko ir ministrų pareiginės algos koeficientai baziniais dydžiais – ministro pirmininko – 25,8 (siūloma – 29,2), ministrų – 23,8 (siūloma – 26,89).

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų jau šių metų spalio 1 d.

Parlamentarų duomenimis, 2019 m. ministro pirmininko pareiginė alga sudaro 4463 eurus, ministrų – 4117 eurų. Pagal šį įstatymą, jiems, kaip ir kitiems valstybės politikams, valstybės pareigūnams mokamas priedas už ištarnautus Lietuvos valstybei metus, kuris neturi viršyti 30 procentų pareiginės algos. Priedas už ištarnautus valstybei metus sudaro 3 procentus valstybės politiko ar valstybės pareigūno pareiginės algos už kiekvienus trejus metus.

Projekto autorių T. Tomilino ir J. Jaručio skaičiavimais, siūlomam įstatymui įgyvendinti 2019 m. trims mėnesiams papildomai reikėtų pareiginių algų padidinimui apie 24 tūkst. eurų, o, įvertinus maksimalią galimybę gauti priedus už stažą (30 proc.), papildomas lėšų poreikis sudarytų apie 31 tūkst. eurų (vienam mėnesiui sudarytų papildomai per 10 tūkstančių eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

nuomone

''Kas galetu paneigti'' jog taip numatomas spec.veiksmas riausems kilti , kurios butu pries artejancius rinkimus k a z k a m naudingos chaosui valstybeje ?

...

Po papildomus 500€ kiekvienam LR piliečiui! Nes pagal Konstituciją visi piliečiai LYGŪS !

nijolina

Kodėl vyriausybės nariams kelti atlyginimus? Juk jie praktiškai nedirba, nesugeba rasti sprendimų del pensininkų, mokytojų, gydytojų atlyginimų. Nesprendžia rimtų valstybinių klausimų. Sugeba tik savimi ir savo draugeliais pasirūpinti. Ar už tai turi dideti jų atlyginimai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS