Ar Seimo „valstiečių“ frakcijoje bręsta sukilimas? | Diena.lt

AR SEIMO „VALSTIEČIŲ“ FRAKCIJOJE BRĘSTA SUKILIMAS?

Ar Seimo „valstiečių“ frakcijoje bręsta skilimas ir ar vadinamųjų sukilėlių jau yra tiek, kad jie galėtų sudaryti atskirą frakciją?

Neseniai šią frakciją palikęs Bronius Matelis, kuris nėra partijos narys ir rinkimus Panevėžyje laimėjo savarankiškai, LRT.lt tvirtino, esą frakcijoje yra maždaug dešimt žmonių, pasirengusių išeiti: „Galbūt jie būtų jau anksčiau pasitraukę, bet, matyt, mano sprendimas palikti frakciją juos šiek tiek sulaikė nuo tokių planų.“

B. Matelis taip pate teigė manąs, kad „valstiečių“ frakciją greičiausiai galėtų palikti ne partijos nariai, nes jiems ateityje nereikės nei jos palaikymo, nei lėšų, jei turėtų planų dalyvauti ir kituose rinkimuose.

Frakcijos narys, taip pat neturintis „valstiečių“ partinio bilieto, Seimo rinkimus laimėjęs kaip nepriklausomas kandidatas, Povilas Urbšys nepaneigė kolegos B. Matelio įžvalgų ir tvirtino, kad frakcija greičiausiai būtų skilusi, jei būtų pradėta rinkti parašus po peticija, palaikančia dabar jau buvusią parlamentarę ir frakcijos narę Gretą Kildišienę, siejamą su partijos lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

G. Kildišienės „viešųjų ryšių“ akcija įkalė pleištą?

Seimo kuluaruose kalbama, kad atskilę nuo motininės frakcijos „valstiečiai“ netaptų opozicine frakcija, bet palaikytų Sauliaus Skvernelio vyriausybę. To privačiuose pokalbiuose neneigia ir patys „valstiečiai“, aiškindami, esą galimos naujos frakcijos branduolį galėtų sudaryti premjero šalininkai, kitaip tariant, tie žmonės, kuriuos jis paskui save atsivedė į „valstiečių“ gretas prieš Seimo rinkimus.

„Tuo metu, kai sprendėsi G. Kildišienės klausimas ir kai kurie frakcijos nariai ėmėsi iniciatyvos ją užstoti, rinkti už ją parašus ir vos ne prašyti, kad ji nepadėtų Seime nario mandato, iš tikrųjų frakcijoje buvo įvairių nuomonių, kaip į tai reaguoti. Neslėpsiu, buvo svarstoma, kad tie, kurie nepalaiko Kildišienės viešųjų ryšių akcijos, galėtų pasitraukti iš frakcijos ir sudaryti naują frakciją, bet palaikytų vyriausybės programą ir „valstiečių“ rinkimų nuostatas. Tačiau dabar šis klausimas nesvarstomas“, – teigė P. Urbšys.

Neslėpsiu, buvo svarstoma, kad tie, kurie nepalaiko Kildišienės viešųjų ryšių akcijos, galėtų pasitraukti iš frakcijos ir sudaryti naują frakciją, bet palaikytų vyriausybės programą ir „valstiečių“ rinkimų nuostatas. Tačiau dabar šis klausimas nesvarstomas.

G. Kildišienės pasitraukimas iš Seimo esą išsprendė kilusias problemas ir, nors frakcijoje yra atsiradusi tam tikra takoskyra, priešiškumo nelikę. Pasak P. Urbšio, visi pajuto ribas, kurių peržengti negalima. Jis taip pat patikino, kad nėra ir nepasitikėjimo tarp S. Skvernelio ir R. Karbauskio.

„Karbauskis netiki, kad prie tų skandalų inicijavimo galėjo prisidėti S. Skvernelis ir jo aplinka“, – svarstė P. Urbšys.

Norėtų įgyvendinti užsibrėžtus tikslus

Tarp galimų atsiskyrėlių nuo „valstiečių“ frakcijos yra minima ir Dovilė Šakalienė. Ji „maištauja“ jau nuo pat darbo Seime pradžios.

„Bet aš dar laikausi. „Valstiečiai“ yra valdančiosios koalicijos ašis ir man yra įsipareigoję įgyvendinti socialinės politikos tikslus, kuriuos aš jiems sudėjau į rinkimų programą. Su visais braškėjimais ir atsitraukimais jie dabar jau stengiasi tai padaryti. Gavau Rimos Baškienės ir R. Karbauskio parašus. Todėl labai nenorėčiau niekur trauktis. Kai bus priimti tie teisės aktai, kurie būtini vaiko teisių apsaugai ir kitiems socialiniams reikalams, tuomet galės visi aiškintis santykius ir daryti ką nori“, – kalbėjo D. Šakalienė.

Paklausta, kas frakcijoje inicijavo rinkti parašus už G. Kildišienės pasilikimą Seime, sakė tiksliai nežinanti, nes tuo metu buvo išvykusi į Strasbūrą: „Tas žmogus greičiausiai buvo po gero vakarėlio. Be to, tuo metu įvyko Matuko nužudymas ir tų parašų rinkimas man atrodė antraeilis dalykas. Tiesa, man niekas tos peticijos pasirašyti ir nesiūlė, nes, matyt, galvojo, kad neverta.“

Kalbama, kad parašus po G. Kildišienę palaikančia peticija buvo pasišovę rinkti jaunieji „valstiečių“ atstovai iš Kauno.

Partijos senbuvė planų apie skilimą nežinanti 

„Man tai – labai netikėta ir aš nieko apie tokius planus nežinau“, – tvirtino „valstiečių“ senbuvė, Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė.

Ji teigė, kad frakcija nusiteikusi rimtam darbui: praėjusią savaitę vyko net du posėdžiai, kurių metu diskutuota dėl šalies regionų, miškų, pašto reformų, ir šią savaitę frakcija vėl posėdžiaus.

„Gal mūsų oponentams būtų miela ir įdomų (jei frakcija suskiltų – LRT.lt), bet nemanau, kad taip atsitiks“, – patikino R. Baškienė.

Tuo tarpu „valstiečių“ lyderis vėl atsitvėrė tylos siena – su juo susisiekti pastarosiomis dienomis nebepavyksta.

Išbandymai laukia pavasarį

Premjero S. Skvernelio šalininku laikomas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Vytautas Bakas, paklaustas, ar neplanuoja trauktis iš frakcijos, tvirtino, kad šiuo metu ir „valstiečių“ partija, ir frakcija remia vyriausybės programą, todėl panašių minčių neturįs: „Juk matote, kaip sklandžiai pavyko patvirtinti Nacionalinio saugumo strategiją, susitarti dėl jos finansavimo, turime planų ir Seimo pavasario sesijoje. Todėl savaiminio frakcijos skilimo tik dėl to, kad jos laivą kažkas siūbuoja, negalėtų būti.“

Tačiau V. Bakas teigė manąs, kad didžiausi išbandymai frakcijos laukia kovo ir balandžio mėnesiais, kai Seime bus svarstomos švietimo, miškų ir valstybės valdymo reformos. Jeigu, pasak jo, joms būtų sklandžiai pritarta, tuomet joks skilimas frakcijai negalėtų grėsti. Tačiau priešingu atveju galėtų būti visaip.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

kokie

jie liudnai /linksmi/ .. ir jei prades vienas kita /plakti/ tai to tik ir telaukia buve kom veikejai /dedule/ su savo komanda ir visi kiti /tvarkingi/ir libarbarai

Anonimas

manau,kad landzbergio gardan greičiau bus revoliucija

NA NA

manau , kad šitos landsberginių provokacijos ,suskaldyti valstiečius ,yra palaikomos iš viršaus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS