Atleistas Kalvarijos savivaldybės administracijos direktorius, meras balsavime nedalyvavo | Diena.lt

ATLEISTAS KALVARIJOS SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJOS DIREKTORIUS, MERAS BALSAVIME NEDALYVAVO

Kalvarijos savivaldybės taryba ketvirtadienį iš pareigų atleido dar vieną administracijos direktorių – buvusį „valstietį“ Kęstą Spūdį, neseniai sukonfliktavusį su kitu tarybos nariu.

Savivaldybės meras Vincas Plikaitis balsavime nedalyvavo, kaip teigė, dėl COVID-19 užsikrėtimų savivaldybėje.

Atleistas administracijos direktorius sako 12 tarybos narių sprendimą jį atleisti vertinantis kaip politinį susidorojimą.

„Aš tai vertinu kaip tų 12 tarybos narių savo asmeninių interesų įgyvendinimo rezultatą, nes faktas, kad aš nebuvau parankus direktorius kalbant pagrinde apie tai, kad tų suinteresuotų tarybos narių, kurie ir suorganizavo tą posėdį, labai daug šeimos narių, draugų dirba tiek administracijoje, tiek pavaldžiose įstaigose“, – BNS penktadienį sakė K. Spūdys.

„Aš pastaruoju metu tikrai daug dirbau prie finansų kontrolės diegimo, mes įvedėm papildomų kontrolės priemonių. Tas, aišku, labai nepatiko tam tikrų partijų, įstaigų vadovams ir matom rezultatą, kad turbūt tarybos nariams buvo daromas spaudimas ir tie draugai, artimieji tą spaudimą darė tarybos nariams ir jie, gindami savo aplinką – draugus, artimuosius, šeimos narius, tokiomis priemonėmis tiesiog pašalino tą kliūtį“, – pasakojo jis.

Jis teigė kol kas neapsisprendęs dėl tarybos sprendimo apskundimo teismui.

K. Spūdys yra jau trečias Kalvarijos savivaldybės tarybos atleistas administracijos vadovas po 2019-aisiais vykusių savivaldos rinkimų.

Jis Kalvarijos savivaldybės administracijai vadovavo nuo 2020 metų birželio pabaigos, kai pareigose pakeitė konservatorių Valdą Aleknavičių.

Šis administracijai vadovavo apie pusmetį po to, kai taryba atleido iš šių pareigų „tvarkietį“ Karolį Babecką.

Nepasitikėjimą pareiškė 12 tarybos narių

Sausio pabaigoje nepasitikėjimą administracijos vadovu pareiškė daugiau nei pusė tarybos narių – Algis Kaleinikas, Rimas Sujeta, Edgaras Kabelka, Neringa Kalvaitienė, Juozas Švedas, Jurgita Arelienė, Vytenis Skilandis, Antanas Burinskas, Algirdas Liutkevičius, Nerijus Šidlauskas, Renata Jarimavičienė, Kęstutis Bagdanavičius.

Jų teigimu, K. Spūdys „nesugebėjo telkti administracijos darbuotojų konstruktyviam darbui, palaikyti gerų darbinių santykių“.

Tarybos nariai taip pat teigė, kad administracijos direktorius nuolat vengė atsakomybės, ieškojo kaltų, gąsdino ir grasino, buvo ciniškas, naudojo psichologinį smurtą, meluodavo ir manipuliuodavo.

Be kita ko, iniciatoriai teigė, kad K. Spūdys „negebėjo eliminuoti nepotizmo administracijoje“, kurioje „įdarbinami tik politiškai lojalūs ar giminystės ryšiais siejami žmonės“.

Negana to, anot tarybos narių, administracijos vadovas panaikino bendrovės „Kalvarijos komunalininkas“ valdybą ir nesiekė užtikrinti įmonės veiklos skaidrumo, nesteigdamas joje kolegialaus priežiūros organo.

Matom rezultatą, kad turbūt tarybos nariams buvo daromas spaudimas ir tie draugai, artimieji tą spaudimą darė tarybos nariams ir jie, gindami savo aplinką – draugus, artimuosius, šeimos narius, tokiomis priemonėmis tiesiog pašalino tą kliūtį.

Tarybos nariai taip pat kaltino K. Spūdį dėl prarastų savivaldybės biudžeto lėšų, kai dėl neteisėtai priimtų sprendimų pralaimimi teismai ir mokamos tūkstantinės sumos ieškovams bei dengiamos teismų išlaidos.

K. Spūdys šiuos kaltinimus neigė ir siūlė sudaryti darbo grupę, kuri įvertintų tarybos narių argumentus. Jis tuo metu BNS teigė ypač nesutinkantis su kaltinimu dėl nepotizmo savivaldybėje, kadangi skyrė daug dėmesio skaidrumui.

Administracijos vadovų kaita tuo metu BNS sakė esantis nepatenkintas ir Kalvarijos savivaldybės meras V. Plikaitis, kuris svarstė, kad į šias pareigas tampa sunku rasti kandidatų.

Meras taip pat gyrė K. Spūdį, kad jo pastangomis savivaldybė sutaupė 1,3 mln. eurų, buvo pakelti atlyginimai administracijos darbuotojams.

Posėdis – nuotoliniu būdu

Savivaldybės taryba, į kurios posėdžio darbotvarkę buvo įtrauktas administracijos direktoriaus atleidimo klausimas, ketvirtadienį susirinko posėdžiauti nuotoliniu būdu, tačiau administracijos direktoriaus atleidimo klausimas gali būti sprendžiamas tik balsuojant slaptai, todėl taryba, norėdama svarstyti šį klausimą, turėjo susirinkti gyvai.

Tą tarybos posėdžio metu pasiūlė viena iš administracijos direktoriaus atleidimo iniciatorių J. Arelienė, tačiau meras V. Plikaitis teigė, kad susirinkti kontaktiniu būdu per daug rizikinga dėl susirgimų koronavirusu.

„Gerbiama Jurgita, ar jūs žinot, kad šiandien savivaldybėj penki žmonės serga koronavirusu ir viena tarybos narė taip pat serga? Kaip jūs užtikrinsit šį posėdį? Ir noriu paklaust, kas prisiims atsakomybę, jeigu per šį posėdį bus užsikrėtę žmonių? Kas prisiims? Meras prisiims?“, – tarybos narei atsakė meras.

Netrukus jis pareiškė nedalyvausiantis gyvame posėdyje.

„Jūs pateikėt, mes galim prabalsuot, darykit taip, kaip jūs norit – galit susirinkt, galit ne, bet aš tikrai nedalyvausiu šiame posėdyje“, – tvirtino V. Plikaitis.

Gyvam posėdžiui nepritarė ir kai kurie tarybos nariai, nepritariantys administracijos direktoriaus atleidimui.

„Aš asmeniškai nepasiruošęs šiandien išvykti iš namų, nes neturiu nusipirkęs nei veido apsaugos priemonių, ir nenoriu į tą židinį eiti, kuriame yra dabar savivaldybės administracija, jeigu penki žmonės serga“, – teigė tarybos narys Vytautas Šunskis.

„Ir pati šiandien kažkaip jaučiuosi – ir gerklę šiek tiek lyg ir kabina ir žinau, kad daugiau yra sergančių, tai daryti tokį šou dabar čia – išjungiam kompus, sėdam, važiuojam, balsuojam kažką tai darom. Nemanau, kad tai yra saikinga“, – kalbėjo tarybos narė Renata Venslovienė.

Tačiau J. Arelienė pabrėžė, kad slaptas balsavimas turi būti užtikrintas.

„Klausimas yra dėl slapto balsavimo, jis privalo būti užtikrintas, yra gautas Vyriausybės atstovo pranešimas merui ir meras privalo tai įgyvendinti“, – konstatavo tarybos narė.

Vyriausybės atstovo išaiškinimas – pigus politikavimas?

Vyriausybės atstovas Andrius Cechanavičius informavo tarybą, kad, pagal įstatymą, balsavimas dėl administracijos direktoriaus atleidimo gali vykti tik gyvai.

„Įstatymas kitaip nenumato. Jeigu taryba nori teikti interpeliaciją direktoriui, surinkti parašai – mes patikrinom tarybos sprendimo projektus, ten viskas pagal įstatymą, tai yra vienintelis būdas tą padaryt – slaptu balsavimu. Kitos alternatyvos nėra“, – tarybos nariams pabrėžė Vyriausybės atstovas.

Jis taip pat informavo, kad taryba turi apsispręsti – atidėti posėdį ar ne.

Ar bus teisėta, jeigu taryba šitaip prabalsuos? Jeigu meras nenori dalyvauti šiame posėdyje, ar šitas posėdis bus teisėtas?

„Ar bus teisėta, jeigu taryba šitaip prabalsuos? Jeigu meras nenori dalyvauti šiame posėdyje, ar šitas posėdis bus teisėtas?“, – toliau Vyriausybės atstovo klausė meras V. Plikaitis.

„Nelabai supratau klausimo – meras nenori dalyvaut?“, – jam replikavo A. Cechanavičius.

Jis akcentavo, kad meras posėdyje gali ir nedalyvauti, nes yra toks pats tarybos narys kaip ir kiti.

Galiausiai, po diskusijų taryba nusprendė pritarti J. Arelienės siūlymui tą pačią susirinkti gyvai ir balsuoti dėl administracijos direktoriaus atleidimo.

Vis dėlto besipriešinusiems administracijos direktoriaus atleidimui tarybos nariams Vyriausybės atstovo išaiškinimas pasirodė kaip „pigus politikavimas“.

„Manyčiau, tai yra neteisingai balsuota tarybos narių, pasinaudota savo tokia valdžia tikrąja prasme, apeinant merą. Yra sukviestas tarybos posėdis nuotoliniu būdu, meras yra ir jūs dabar nubalsuojat, kad posėdį reikia rengti valstybei esant ekstremaliajai situacijai kontaktiniu būdu. Tai yra pažeidimas, mano manymu, pagal Konstituciją ir kitus teisės aktus, o Vyriausybės atstovo aiškinimas tikrai labiau gal dvelkia pigiu politikavimu“, – replikavo tarybos narys V. Šunskis.

„Jūs čia baikit cyrkus ir mes tikrai kreipsimės į aukštesnes institucijas, į teismus ir turėsit, kolegos, problemų“, – teigė jis.

Į balsavimą susirinko 12 tarybos narių

Po pertraukos gyvai į savivaldybę susirinko 12 tarybos narių iš 21, balsuoti dėl administracijos direktoriaus neatvyko ir meras V. Plikaitis.

„Posėdyje dalyvauja 12 tarybos narių, kvorumas yra, tai posėdį galima tęsti (...) Meras nedalyvauja, jis neturi noro dalyvaut posėdy“, – sakė posėdžiui pirmininkavęs vicemeras Kęstutis Bagdanavičius.

Tarybos posėdis buvo transliuojamas tačiau buvo girdimas tik garsas, kuris kartais trūkčiojo.

Už administracijos direktoriaus atleidimą nuo vasario 17 dienos balsavo visi į kontaktinį posėdį susirinkę tarybos nariai.

„Sprendimas priimtas“, – konstatavo vicemeras.

Tarybos narė, viena iš administracijos direktoriaus atleidimo inciatorių, J. Arelienė teigė, kad viskas vyko pagal įstatymą.

„Susirinkome į savivaldybės salę. Kvorumas buvo, mero kabinete neradome, administracijos direktoriaus taip pat neradome darbo vietoje, viskas toliau vyko pagal įstatymą“, – feisbuke rašė Kalvarijos politikė.

Jos teigimu, užsikrėtimai COVID-19 kaip priežastis neatvykti į savivaldybę buvo tik pretekstas.

„Ir nereikia čia lia lia, kad covidas ir pan. Tarybos narė, sakanti, jog negali atvykti, nes serga covid, kuo puikiausiai dirba savo parduotuvėje, kita tarybos narė, kuri sako, jog šiandien negali išvykti iš namų, pasibaigus posėdžio antrąjai daliai, sėdi mero kabinete, tarybos narys, sakantis, jog šiandien nesiruošia išvykti iš namų atsiranda kažkaip parduotuvėje ir, pasirodo, jis turi kaukę“, – tvirtino J. Arelienė.

Su Kalvarijos savivaldybės meru BNS penktadienį susisiekti nepavyko.

Sprendimas – po konflikto su tarybos nariu

Tarybos nariai, kurių netenkino administracijos vadovo darbas, į savivaldybės merą V. Plikaitį dėl administracijos direktoriaus atleidimo kreipėsi sausio 25 dieną – kelios dienos po K. Spūdžio ir tarybos nario R. Sujetos konflikto.

BNS primena, kad sausio 21 dieną tarp vyrų konfliktas kilo K. Spūdžio darbo kabinete.

Administracijos direktorius teigė, kad R. Sujeta staiga įsiveržė į kabinetą ir jį griebė už gerklės, grasino. Tuo metu R. Sujeta sakė, kad smurto nebuvo, tačiau vyko barnis.

Tarybos narys tvirtino atėjęs pas K. Spūdį pasiaiškinti dėl galimo šantažo per jo žmoną dėl to, kad šis prisidėtų prie valdančiosios daugumos taryboje.

K. Spūdys tokius tarybos nario kaltinimus neigė ir pridūrė, kad R. Sujeta ne pirmą kartą „jėga sprendžia savo klausimus“.

Policija dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS