A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu | Diena.lt

A. DULKYS: PRIEŠ DIDŽIĄSIAS ŠVENTES TIKĖTIS KARANTINO ŠVELNINIMO – NAIVU

Kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Arūnas Dulkys teigia, kad šiuo metu nemato galimybės švelninti karantino priemonių šalyje.

„Priemonės turėtų būti parenkamos pagal situaciją ir duomenis bei pasiektus, kaip visuomenės, rezultatus. Šiuo metu prognozuočiau ir nematyčiau pagrindo atsipalaidavimui, nes šalyse, kuriose situacija yra keturis kartus geresnė, apie priemonių švelninimą net nekalba , – po susitikimo su prezidentu sakė A. Dulkys.

Anot jo, prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu.

„Specialistai sako, kad virusai apskritai mėgsta lapkritį ir gruodį, taip pat medikų bendruomenės pervargimas ir dar švenčių maratonas, deja, yra labai prastas kokteilis“, – sakė A. Dulkys.

Specialistai sako, kad virusai apskritai mėgsta lapkritį ir gruodį, taip pat medikų bendruomenės pervargimas ir dar švenčių maratonas, deja, yra labai prastas kokteilis.

Vyriausybės nutarimu, Lietuvoje nuo lapkričio 7 d. vidurnakčio iki lapkričio 29 d. 24.00 val. buvo paskelbtas karantinas. Negerėjant epidemiologinei situacijai, praėjusį trečiadienį Vyriausybė karantiną pratęsė iki gruodžio 17-osios vidurnakčio.

Jei taptų ministru, konsultuotųsi su A. Veryga

A. Dulkys, jei taptų sveikatos apsaugos ministru, poreikiui esant, konsultuotųsi ne tik su laikinai ministro pareigas einančiu Aurelijumi Veryga, bet ir kitais buvusiais šios ministerijos vadovais.  

„Turiu dvidešimties metų patirtį kaip vadovas, nemanau, kad aš keisiu savo principus. Manau, ateityje, jeigu man bus pavestos šios atsakomybės, aš tikrai išklausysiu, bendrausiu ir stengsiuosi iš pirmų lūpų sužinoti apie visas pamokas ne tik iš dabartinio ministro, bet ir prieš tai buvusių šios institucijos vadovų. Manau, kad pamokos, sėkmės ir klaidos juda tarp kartų ir nesiruošiu to ignoruoti“, – sakė jis.

Kandidatas taip pat teigė, kad susitikimas su prezidentu Gitanu Nausėda vyko sklandžiai.

„Tai buvo dalykiškas ir šiltas žmonių susitikimas. Palietėme ne tik pandemijos klausimus, ne tik sveikatos apsaugos temą, bet ir apsimainėme keliomis asmeninėmis žinutėmis apie vaikystės vietas“, – teigė jis.

Pristatė CIVD-19 pandemijos valdymo planą

Kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus A. Dulkys teigia prezidentui G. Nausėdai pateikęs pandemijos valdymo planą, sudarytą iš daugiau nei 130 skirtingų priemonių.

„Planas išėjo tikrai gana ilgas, virš 130 skirtingų priemonių, tačiau jos dar nėra viešinamos (...), jam dar trūksta kelių sudedamųjų dalių, nes, norint jo pilno, reikia turėti visą informaciją“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Dulkys.

Visgi kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus spaudos konferencijos metu detalizavo keletą plano sudedamųjų punktų.

„Pirmas žingsnis tai būtų harmonizuoti visas veikiančias valdymo struktūras: tiek tai, kas veikia prie prezidento, tiek (prie – ELTA) Vyriausybės, suvienyti visas savo veiklas ir komunikavimą į vieningą sistemą. Antras dalykas – reikėtų įsivertinti, kokia yra tikroji situacija su duomenimis, ar mes turime stoką analitikų, ar turime stoką kokybiškų duomenų, galbūt kažkokių duomenų dar neturime ir reikėtų tas spragas ištaisyti“, – žurnalistams teigė jis.

Planas išėjo tikrai gana ilgas, virš 130 skirtingų priemonių, tačiau jos dar nėra viešinamos.

„Lygiai taip pat bendradarbiavimo kontekste norėtųsi surasti visoje valdymo sistemoje tas grandis, kurios dabar galbūt yra nepilnai įgalintos, ir jas įgalinti, pataisyti, suteikti įgaliojimus ir motyvuoti tai daryti“, – pridūrė jis.

A. Dulkys taip pat teigė, kad viena priemonių plano grupė yra susijusi ir su pandemijos valdymui reikalingais rezervais.

„Tam tikra priemonių grupė yra susijusi su rezervais, ir kokia yra jų tikroji situacija tam, kad mes kuo greičiau galėtume pradėti naudotis antigenais, o vakcinavimas turėtų tapti kertine mūsų plano dalimi“, – kalbėjo A. Dulkys.

Prezidentūra: reikia vadovo, kuris turėtų stiprius krizės valdymo įgūdžius

Šalies vadovas G. Nausėda su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus A. Dulkiu pirmadienį aptarė COVID-19 pandemijos valdymą bei iššūkius, kylančius ministerijos kuruojamoms sritims, teigia prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis. Visgi, pasak šalies vadovo atstovo, A. Dulkio ir kitų ministrų detalesnį vertinimą G. Nausėda paskirtajai premjerei Ingridai Šimonytei pateiks antradienį vyksiančio susitikimo metu.

„Prezidento vertinimu, šiuo metu esame labai sudėtingoje situacijoje, kai su pirmąja COVID-19 banga mums pavyko susitvarkyti labai gerai, buvome lentelių viršuje. Šiuo metu situacija, galima sakyti, yra atvirkščia, esame vėl lentelių viršuje, tačiau iš blogosios pusės, ir matome, kad pastaruoju metu užsikrečiančių žmonių skaičiai nemažėja“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Bubnelis.

Šiuo metu situacija, galima sakyti, yra atvirkščia, esame vėl lentelių viršuje, tačiau iš blogosios pusės.

„Todėl natūralu, kad ši ministerija, kuri lyderiauja sprendžiant šią krizę, reikalauja vadovo, kuris turėtų stiprius krizės valdymo ir pokyčių įgyvendinimo įgūdžius ir tokią patirtį. Sprendimus šioje situacijoje reikia priimti greitai, ryžtingai ir efektyviai“, – pridūrė jis.

Šalies vadovo atstovas teigė, kad su A. Dulkiu prezidentas, visų pirma, kalbėjo apie koronaviruso pandemijos suvaldymą bei Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kuruojamų sričių iššūkius.

„Su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus prezidentas, visų pirma, kalbėjosi apie tai, kokių žingsnių reikėtų imtis suvaldant COVID-19 pandemiją, tačiau buvo aptarti ir ilgalaikiai Sveikatos apsaugos ministerijos kuruojamų sričių iššūkiai“, – sakė jis.

„Savo vertinimą tiek apie šį kandidatą, tiek apie kitus kandidatus prezidentas ketina išsakyti premjerei, susitikdamas su ja rytoj ryte“, – pridūrė prezidento atstovas spaudai.

A. Bubnelio teigimu, per šią savaitę ketinama susitikti su visais pateiktais kandidatais į ministrus.

„Susitikęs rytoj ryte su premjere prezidentas pareikš savo nuomonę apie kandidatus – tiek apie tuos, su kuriais jau buvo susitikęs, tiek remiantis ta informacija, kuri buvo jam pateikta, kurią jis žino po susitikimų su patarėjais“, – sakė jis.

GALERIJA

  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
  • A. Dulkys: prieš didžiąsias šventes tikėtis karantino švelninimo – naivu
I. Gelūno / Fotobanko, R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Yu

Ministru reikėjo jieškoti autobusu stotį ten yra protigesnių

ALGIS

Pastarosiomis dienomis mūsų padėtis blogiausia Europoje, skaičiuojant 100 000gyventojų

taip.

Latvijoj ir estijoj padetis pagal mus labai gera,bet jie griestina ,ivedineja ekstr. padeti o mes su tokiais asilais kaip cia pasireiskes vaidis,duchais vadina normaliai mastancius,tai per tokius neaisku kada pasibaigs ne tik karantinas,gal kas laukia komendanto valandos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS