E. Gentvilas mano, kad G. Landsbergio kandidatūra į EK – rizikinga: nesu pasirengęs už jį balsuoti | Diena.lt

E. GENTVILAS MANO, KAD G. LANDSBERGIO KANDIDATŪRA Į EK – RIZIKINGA: NESU PASIRENGĘS UŽ JĮ BALSUOTI

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas įspėja, kad į eurokomisaro postą užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį projektuojantys konservatoriai pasirinko pačią rizikingiausią kandidatūrą, kuri gali nesulaukti ne tik prezidento, tačiau ir koalicijos partnerių paramos. Parlamentaras akcentuoja už konservatorių lyderį nebalsuosiąs, nes G. Landsbergis visos kadencijos metu nesiskaitė su mažaisiais koalicijos partneriais. Todėl politikas ragina premjerę Ingridą Šimonytę apmąstyti planą B.

„Kai koalicinės tarybos posėdyje leidau sau pasakyti: o ar praeis Gabrielius filtrus, premjerės reakcija buvo – kokius filtrus? Atsakiau, kad prezidento ir mūsų. Tai jos atsakymas buvo: prezidento tai kažkaip praeis, o jūsų, tai kokia čia problema? Tai aš turiu sąžiningai pasakyti – aš nemanau, kad esu pasirengęs balsuoti už G. Landsbergį. Ir man tikrai bus sunku įtikinti mūsų frakciją“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

Politikas pabrėžia, kad ketvirtadienį sušauktoje koalicinėje taryboje kalbos sukosi tik apie G. Landsbergio kandidatūrą – kitos pavardės nebuvo įvardintos.

„Koaliciniame tarybos posėdyje, kuriame Gabrielius negalėjo dalyvauti, jis yra minimas kaip vienintelis realus kandidatas, kuris Vyriausybės sprendimu galėtų būti nominuojamas. Aš negaliu sakyti, kad nominuos, bet tik apie jį ir eina kalba“, – sakė jis.

Visgi, pasak politiko, konservatoriai turėtų bent apsvarstyti alternatyvą G. Landsbergiui. Todėl jis teigia koalicinėje taryboje pasiūlęs šiuo metu europarlamentaro pareigas einančio ekspremjero Andriaus Kubiliaus kandidatūrą.

„Premjerei aš ir sakau – jūs siūlote labai rizikingą kandidatą, jeigu siūlote G. Landsbergių. Tai siūlau paieškoti kito, ne tokio rizikingo. Tai aš pasiūliau A. Kubiliaus pavardę“, – sakė parlamentaras, pripažindamas, kad ši jo idėja premjerės pritarimo nesulaukė.

E. Gentvilas akcentuoja, kad visą kadenciją G. Landsbergis demonstravo nepagarbą mažųjų koalicijos partnerių atžvilgiu. Politikas teigia prieš kelias dienas sulaukęs G. Landsbergio kvietimo susitikti.

Tai aš turiu sąžiningai pasakyti – aš nemanau, kad esu pasirengęs balsuoti už G. Landsbergį.

„Aš nenoriu, kad man skambinėtų, bet kai po 8 metų paskambina – tai štai kada aš esu reikalingas. Gerbiamieji, aš norėčiau būti bendražygis, bendradarbis visą laiką. O ne tada, kai jis nutaria slaptai nuo visų paleisti visą Seimą ir atėjęs visus išvadina vagimis“, – pykčio neslėpė politikas.

V. Mitalas: procesas pavirtęs komedija

Tuo metu Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas stebisi jautriomis konservatorių reakcijomis dėl eurokomisaro skyrimo. Pasak politiko, dramatizuoti situacijos nereikėtų, nes konservatoriai savo kandidato į Europos Komisiją (EK) dar net nėra įvardinę.

„Mes turime situaciją, kai jokio kandidato nėra pasiūlyta. Viešoje erdvėje kandidatas, kuris labiausiai minimas yra, nepasakė, kad jis siekia šito portfelio – tuo tarpu pilasi visuomenininkų, pramonininkų laiškai, ragina prezidento nepolitizuoti šito proceso. Iš Briuselio įtūžę konservatoriai barbena feisbuko įrašus, bandydami kažką sumaišyti su žemėmis, kad kažkas kažkam trukdo, kai dar nėra aišku, dėl ko viskas vyksta“, – Eltai sakė V. Mitalas.

„Tai iš principo procesas yra pavirtęs jau gana didele komedija, tai šitą komediją reikia baigti, reikia baigti, kaip anglai sako, beating around the bush“, – pridūrė jis.

V. Mitalas akcentuoja, kad „laisviečiai“ yra pasirengę ieškoti bendrų sprendimų dėl kandidato į eurokomisaro poziciją.

„Mes valdančiojoje koalicijoje esame linkę ieškoti bendrų sprendimų dėl eurokomisaro, niekam nesakome jokio kategoriško ne, bet tai turi būti bendri koalicijos sprendimai“, – akcentavo jis.

Pats G. Landsbergis ir toliau aiškiai nepasako, ar matytų savo kandidatūrą į eurokomisarus. Politikas tikina nenorintis kurti intrigos dėl pastaruoju metu viešojoje erdvėje itin daug diskusijų keliančio klausimo. Jis taip pat nesutinka, jog atsiribodamas nuo šio debato tik prisideda prie intrigų kurstymo.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda yra teigęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį. Šalies vadovas tikino premjerei Ingridai Šimonytei įvardinęs pavardę žmogaus, kuris, jo įsitikinimu, galėtų būti deleguojamas Lietuvos atstovu į EK.

„Taip, aš pasakiau, kokios pavardės arba kokia pavardė būtų priimtina. Premjerė priėmė tai, mano supratimu, visai palankiai ir tiek žinių“, – žurnalistams Briuselyje teigė G. Nausėda.

Visgi, prezidentas akcentavo, kad įvardinti galimo eurokomisaro pavardę turėtų pati premjerė.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Kažkas sakė,kad tai

baisus intrigantas. Pasitvirtina. Negali atleisti,kad nepateko į EP.

dar nenusibodo

Ženiai nardyt konservantams i sikna?

apgailėtina

kremlinį broilerį nori įbrukti į komisarus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS