E. Gentvilas matytų V. Čmilytę-Nielsen EK: tai labiausiai telkianti figūra valdančiojoje daugumoje | Diena.lt

E. GENTVILAS MATYTŲ V. ČMILYTĘ-NIELSEN EK: TAI LABIAUSIAI TELKIANTI FIGŪRA VALDANČIOJOJE DAUGUMOJE

Viešoje erdvėje tebesitęsiant diskusijoms, kas galėtų užimti eurokomisaro postą, valdančiųjų gretose užsimenama ir apie Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen kandidatūrą. Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūno Eugenijaus Gentvilo įsitikinimu, parlamento vadovė yra labiausiai telkianti figūra visoje valdančiojoje koalicijoje. Jis taip pat pabrėžia, kad pretendentas į Europos Komisiją (EK) nebūtinai turi būti didžiosios valdančiosios partijos atstovas.

„Aš ne kartą esu sakęs – labiausiai telkianti figūra valdančiojoje daugumoje yra Viktorija Čmilytė-Nielsen. Ar ji gali, ar ji norėtų, ar pajėgtų surinkti balsų daugumą – nežinau. Todėl ir nenoriu spekuliuoti. Bet kad jos telkimo savybės yra gerokai didesnės už Šimonytės ir tuo labiau už Gabrieliaus, tai čia abejonių nekelia“, – Eltai sakė E. Gentvilas.

„Manau, kad V. Čmilytės-Nielsen kandidatūra būtų tinkama. Bet koalicijoje niekada apie tai nebuvo šnekėta“, – sakė politikas, pažymėdamas, kad apie jokią galimą eurokomisaro kandidatūrą koalicijoje dar nebuvo diskutuota.

Politikas taip pat atkreipia dėmesį, kad kandidatui į EK darbo vykdomojoje valdžioje patirtis nėra būtina. Pasak jo, niekur nėra reglamentuota ir tai, kad tai būtinai turėtų būti didžiausios valdančiosios partijos atstovas.

„Nėra apribojimų, kad kandidatas turi būti su vykdomosios valdžios patirtimi. Todėl valstybė yra laisva apsispręsti. Ir aš kaip pilietis esu laisvas svarstyti“, – akcentavo parlamentaras.

Tuo metu kalbėdamas apie galimą konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą, E. Gentvilas akcentuoja, kad šis politikas turėtų pagaliau atvirai pasisakyti, ar ketina siekti šio posto. Liberalo nuomone, G. Landsbergio sprendimas nereaguoti į viešoje erdvėje sklindančias spekuliacijas dėl jo kandidatūros rodo, kad konservatorių pirmininkui šis šurmulys patinka.

Ar ji gali, ar ji norėtų, ar pajėgtų surinkti balsų daugumą – nežinau.

„Yra dvi išeitys – arba nutraukti visas tas nesąmones, kurios dedasi aplink jį, ir pasakyti, kad aš neplanuoju, arba pasakyti – aš planuoju, kolegos, tarkimės. Kadangi jis nei to, nei to nedaro, tai aš galiu konstatuoti – jis netaps eurokomisaru. (...) Valdančiojoje daugumoje jis balsų nesurinks“, – kartojo politikas.

V. Mitalas mano, kad pretenduoti turėtų premjerė

Visgi kiti mažieji koalicijos partneriai „laisviečiai“ apie alternatyviais kandidatūras į EK kol kas nesvarsto. Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas akcentuoja, kad Lietuva turėtų būti suinteresuota iškelti tokią kandidatūrą, kuri galėtų pretenduoti gauti geriausią EK portfelį.

„Lietuvai labai svarbu turėti eurokomisarą, kuris galėtų turėti kuo įtakingesnį portfelį. Ir būsima Europos Komisijos sudėtis, kuri bus sąlygota Europos Parlamento rinkimų rezultatų, nulems, kiek kurios partijos Europoje galės turėti kokių portfelių ir kaip atrodys bendrai Europos Taryboje tos šalių pateiktos kandidatūros“, – Eltai sakė V. Mitalas, pripažindamas, kad geriausias perspektyvas pakovoti dėl EK portfelio turi premjerė Ingrida Šimonytė.

Politikas teigia, kad po Europos Parlamento rinkimų koalicija galės apsvarstyti ir galimybę V. Čmilytei-Nielsen pretenduoti į šį postą.

„Aš manau, kad mes visas (kandidatūras – ELTA) galime apsvarstyti susitikę. Galėsime galbūt ir Čmilytę apsvarstyti“, – sakė jis.

Visgi, V. Mitalas leidžia suprasti, kad Seimo pirmininkės perspektyvos gauti Lietuvai svarbų EK portfelį – kuklesnės nei premjerės.

„Jeigu Čmilytė-Nielsen netikėtai taptų vandenynų komisare, tai jausčiau kaip tam tikrą labai netikėtą pikantišką karjeros pokytį. Būtent dėl to, man atrodo, kad Lietuva turi susifokusuoti, jog svarbiausios jai temos yra saugumas, energetinis saugumas, ekonomikos konkurencingumas“, – teigė politikas.

Tiesa, Laisvės partija anksčiau yra išreiškusi abejonių dėl galimos G. Landsbergio kandidatūros į EK. Dar praėjusių metų rudenį naujienų portalas delfi.lt rašė apie Laisvės partijos valdybos patvirtintą planą, kuriame aptarti veiksmai tuo atveju, jei koalicijos partneriai tinkamai neparems „laisviečiams“ ypač svarbaus Civilinės sąjungos įstatymo projekto. Dokumente teigiama – jei įstatymo priėmimas patirs nesėkmę, Laisvės partija „gali būti priversta“ blokuoti visus TS-LKD teikiamus kandidatus į EK.

Įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais.

Viešojoje erdvėje jau anksčiau spekuliuota apie tai, jog G. Landsbergis veikiausiai yra įvardijamas kaip realiausias kandidatas pakeisti šiuo metu kadenciją EK baigiantį komisarą Virginijų Sinkevičių, atsakingą už aplinką ir vandenynus.

Visgi, pats G. Landsbergis konkretaus atsakymo iki šiol nėra pateikęs – pernai lapkritį komentuodamas minėtus gandus ministras nurodė, jog tai jam nėra svarbiausias klausimas.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Tevas

Ir senelis tiesiog didziuojasi ka galejo pasiekti viesa KGBiste

dzonas

sita falsyva išsisiepus apipesiota lakudra i kiemo šlavejas labiausia tiktu

Po seimo rinkimu

Kad seime neliktų nei vieno liberalo.Savo darbą jie jau padare (iš mišku liko tik kelmai)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS