E. Gentvilas: Vyriausybė pratęsdama karantiną turi gauti Seimo pritarimą | Diena.lt

E. GENTVILAS: VYRIAUSYBĖ PRATĘSDAMA KARANTINĄ TURI GAUTI SEIMO PRITARIMĄ

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas, parlamentaras Eugenijus Gentvilas sako, kad liberalai nepalaiko socialdemokratų pradėto parašų rinkimo dėl reikalavimo nutraukti visuotinį karantiną. Vis dėlto, pažymi liberalas, Vyriausybė sprendimus dėl ekstremalios situacijos ir karantino įvedimo, pratęsimo bei nutraukimo privalo derinti su Seimu.

„Jeigu būtume tikslūs, tai reikia pripažinti, kad socialdemokratai renka parašus, kad baigti karantiną. Liberalai neteigia, kad (reikia – ELTA) baigti karantiną. Liberalai teigia kitą dalyką, štai mūsų pozicija: Konstitucijoje daugybėje straipsnių yra pasakyta, kad įvairūs apribojimai gali būti taikomi tik įstatymu“, – penktadienį „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ sakė E. Gentvilas.

Jo teigimu, Vyriausybės sprendimas savo nutarimais įtvirtinti karantino pratęsimus, yra prieštaraujantys Konstitucijai.

Vyriausybė turi ateiti į Seimą, išsamiai paaiškinti Seimo nariams ir gauti pritarimą.

„Vyriausybė savo nutarimu yra priėmusi sprendimą dėl ekstremalios situacijos ir karantino paskelbimo. Taip pat savo nutarimais priima sprendimus pratęsinėti karantiną. Mūsų manymu, tai neatitinka Konstitucijos. (...) Mano kolegos – V. Čmilytė-Nielsen ir Simonas Gentvilas – siūlo pataisas, kad karantino, ekstremalios situacijos įvedimas ir jų pratęsimas bei nutraukimas turi būti derinamas su Seimu. Vyriausybė turi ateiti į Seimą, išsamiai paaiškinti Seimo nariams ir gauti pritarimą“, – paaiškino E. Gentvilas.

Privalo vetuoti pataisas dėl LAKD pertvarkos

E. Gentvilas sako, jog prezidentas Gitanas Nausėda turėtų vetuoti Kelių įstatymo pataisas, kuriomis numatoma Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) pertvarka.

Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymo pakeitimus dėl LAKD pertvarkymo iš biudžetinės įstaigos į valstybės įmonę.

„Tai racionalus sprendimas, tačiau svarstymo stadijoje valdantieji įrašė nuostatą, kad LAKD valdyboje didžiąją dalį, ne mažiau kaip pusę, sudaro valstybės tarnautojai. Čia jau pakvipo „lesyklėlėmis“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė E. Gentvilas.

Parlamentaro teigimu, taip prieštaraujama baziniam Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymui.

„Jame nurodyta, kad tokių įmonių valdybose ne mažiau kaip pusę sudaro nepriklausomi valdybos nariai ir LAKD pavertimo į valstybės įmonę įstatyme parašoma atvirkščiai – kad valstybės tarnautojai sudaro ne mažiau kaip pusę. Taip daroma išimtis iš bazinio įstatymo. (...) Aš esu įsitikinęs, kad prezidentas privalo grąžinti Seimui vetuotą įstatymą. Taip negali būti“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis taip pat kritikavo pertvarkos įsigaliojimo terminą.

„Atsiranda klausimas dėl įsigaliojimo termino – rugsėjo pirma, mano siūlymas buvo gruodžio pirma diena. Iki rugsėjo pirmos dienos neįmanoma parinkti nepriklausomus ekspertus, ar jų bus vienas, ar du pagal įstatymą, neįmanoma paskirti skaidriu konkurso būdu naują generalinį direktorių, kurį dar mėnesį laiko turi tirti specialiosios tarnybos, ir iki rugsėjo 1 dienos įregistruoti įmonės įstatus“, – sakė E. Gentvilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Kai buvo

rašoma Lietuvos Respublikos Konstitucija ,apie jokius pavojingus virusus vargu ar kas galvojo . Žinant ,kokios batalijos vyksta Seime dėl kiekvieno klausimo ,tai pusę Lietuvos žmonių būtų kapuose !

tt

Gentvilas teisus,pritariu, tik taip ir turi buti !

ddd

Šiuo atveju žmonės patys turi būti sąmoningi ir saugotis. Seimas neišsaugos jokiais draudimais. Pažiūrėkite. Tik ssušvelnino karantiną-pilnutėlė Palanga. Neįmanoma prasilenkti. Atidarė sienas su Latvija, Estija- TŪKSTANČIAI LIETUVIŲ IŠLĖKĖ TEN NUSIPIRKTI ŠNAPSO ...O jūs rašinėjat nesąmones. Saugokitės patys ir dievas padės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS