E. Jankevičius EP komiteto vadovui pristatė Sausio 13-osios bylą | Diena.lt

E. JANKEVIČIUS EP KOMITETO VADOVUI PRISTATĖ SAUSIO 13-OSIOS BYLĄ

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius ketvirtadienį Europos Parlamento Piliečių laisvės, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto pirmininkui pristatė Sausio 13-osios bylą, taip pat informavo apie Rusijos pradėtą jos tyrėjų ir teisėjų persekiojimą.

„Džiaugiuosi, kad sulaukėme paramos ir didelio susirūpinimo dėl Rusijos veiksmų prieš Lietuvos pareigūnus. Rudenį šis klausimas bus įtrauktas į komiteto darbotvarkę ir būsime pakviesti į komiteto posėdį“, – Teisingumo ministerijos pranešime cituojamas E. Jankevičius.

Jis teigia, kad su komiteto vadovu Juanu Fernandu Lopezu-Aguilaru (Chuanu Fernandu Lopesu-Agilaru) aptartas ir galimas reagavimas į susidariusią padėtį.

Taip pat ministras tikina, kad komitetas apie tai stengsis kuo plačiau informuoti Europos Parlamento narius, kad būtų inicijuojama rezoliucija.

Džiaugiuosi, kad sulaukėme paramos ir didelio susirūpinimo dėl Rusijos veiksmų prieš Lietuvos pareigūnus.

„Lietuvai labai svarbu kuo plačiau informuoti tarptautinę bendruomenę, tarptautines teisines institucijas, ypač naujos kadencijos Europos Sąjungos organizacijų ir struktūrų narius apie Rusijos priešiškus veiksmus – iškeltą baudžiamąją bylą prieš Lietuvos teisėjus ir prokurorus. Dėsime visas pastangas, kad būtų užtikrintas mūsų pareigūnų saugumas ir jie jaustųsi saugūs“, – teigia teisingumo ministras.

„Netoleruosime jokių priešiškų veiksmų jų atžvilgiu – šį neleistino spaudimo klausimą ir toliau kelsime aukščiausiu tarptautiniu lygiu“, – pridūrė E. Jankevičius.

Rusija dar pernai liepą paskelbė pradėjusi tyrimą dėl Lietuvos teisėjų ir prokurorų, susijusių su Sausio 13-osios bylos nagrinėjimu, o šių metų kovą buvusiam šios bylos tyrėjui, prokurorui Simonui Slapšinskui pareiškė kaltinimus už akių.

Rusijos Tyrimų komitetas informavo, kad prokuroras kaltinamas „neteisėtu Rusijos piliečių baudžiamuoju persekiojimu“, susijusiu su 1991-ųjų sausio 13-osios įvykiais Vilniuje.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija Rusijos teisėsaugos veiksmus yra pavadinusi „atviru spaudimu Lietuvai, jos teismams ir teisėtvarkos pareigūnams“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS