Eksministras A. Veryga: aš – ne narkomanas | Diena.lt

EKSMINISTRAS A. VERYGA: AŠ – NE NARKOMANAS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Socialinius tinklus sprogdina vaizdo įrašas, kuriame buvęs sveikatos ministras Aurelijus Veryga prisipažįsta turėjęs priklausomybę nuo narkotikų. Žinomas politikas išplatintoje vaizdo medžiagoje įtaigiai pasakoja, kad narkotikų jis nevartoja jau penkerius metus, tačiau ramybės vis tiek nejaučia.

"Nesijaučiu normalus"

Vaizdo įraše dar labai jaunas užfiksuotas A.Veryga greitakalbe taip įtikinamai kalba savo vardu, jog iš pirmo žvilgsnio galima patikėti, kad dalijasi asmenine patirtimi.

Už kadro jaunuolis į A.Verygą kreipiasi nenormine kalba. Jis klausia psichiatro, ar šis nebijo, jog nuo narkotikų "gali užsilenkti" (numirti – A.A.).

"Yra žmonių, kurie ir pasveiksta. Gyvena paskui, nebevartoja kažkiek metų praėjus", – kalba A.Veryga.

Po to tikėtinas įrašo montuotojas kreipiasi, klausdamas, kaip A.Verygai sekasi nevartoti narkotikų, tačiau ir šį kartą jaunuolio kalba išduoda jo išprusimo lygį, nes netinkamai vartoja prielinksnį "su".

"Kokia jūsų situacija su narkotikais (dėl narkotikų – A.A.)?" – klausia jaunuolis.

"Dabar jau nevartoju gerus penkerius metus. Aš turiu šeimą, vaikus, aš esu tvarkingas žmogus. Joks ne narkomanas", – suraukęs kaktą nuoširdžiai tikina A.Veryga.

Buvusio sveikatos ministro aktoriniai gebėjimai iš tiesų stebina. A.Veryga tiek įsijaučia į pokalbį, kad sunku patikėti, jog jis kalba ne apie save.

"Bet aš vis tiek negaliu gyventi. Nesijaučiu normalus, aš negaliu nei dirbti, negaliu nei susikaupti. Man yra ne gyvenimas. Nebeprisiverčiu nieko daryti", – vaizdžiai perteikdamas susirūpinimą keliančią emocinę būklę, kalba A.Veryga.

Patiklių neperauklės

Ši vaizdo falsifikacija itin populiari tarp rusakalbių socialinių tinklų vartotojų, tik ja "mėgaujamasi" uždarose grupėse.

Šiuo įrašu dalijamasi ir Klaipėdos rajone gyvenančio veikėjo, teisto už tautinės nesantaikos kurstymą bei šmeižtą, pasisakymų platforma tapęs tinklalapis.

"Aš kažkokį įrašą esu matęs, jis iškarpytas ir sumontuotas. Tikėtina, tai tas pats. Iš ilgo pašnekesio gali iškarpyti ką nori ir sudėlioti kaip nori. Jokių narkotikų nesu vartojęs. Tad ir negalėjau pasakoti apie tai, kaip sunku ar lengva man be jų. Matyt, buvo kažkokia paskaita, aš daug jų skaitydavau apie psichoaktyvias medžiagas. Buvo tokie epizodai, kuriuose pasakoju, kad ne visuomet buvau abstinentas, alkoholio nevartojantis. Gal žmonės paėmė, susikarpė, kaip jiems smagiau atrodė, ir dabar suka", – tikino A.Veryga.

Pasak buvusio ministro, jo nestebina tas faktas, kad įnirtingai įrašu dalijasi specifinės grupės.

Jokių narkotikų nesu vartojęs.

"Aš tuo nesistebiu. Tokiose grupėse paieškojus veikiausiai galima rasti ir daugiau sąmokslo teorijų. Yra grupių, kur pasisakoma prieš skiepus, prieš 5G ryšį. Dažniausiai tokiais dalykais tiki žmonės, kurie galbūt yra mažiau išsilavinę ir lengviau patiki tokiomis sąmokslo teorijomis. Bet, matyt, ir kitų šalių nedraugiškos struktūros tokiu būdu bando pasėti nepasitikėjimą valdžios institucijomis, politikais, ministrais. Jei pasėji nepasitikėjimą, žmonės neturi galimybių patikrinti tokių faktų. Labiau patiklius tai veikia. Lygiai taip pat yra tokių, kurie tiki, kad žemė yra plokščia, tiki "chemtreilais" (nuodų barstymais iš lėktuvų – A.A.), acto garinimais", – kalbėjo A. Veryga.

Kliedesiai – net Seime

A.Veryga pripažino, sąmokslo teorijų sekėjų gretos ne mažėja, o tik auga.

"Deja. Yra grupė žmonių, su kuria vargu ar ką nors įmanoma padaryti. Nes tai yra patiklūs žmonės, praeityje turėję problemų, galbūt net ir buvę nuskriausti kieno nors. Lengvai pažeidžiami asmenys lengvai patiki įvairiausiais dalykais. Tokie žmonės tradiciškai nepasitiki žiniasklaida, nes mano, kad ją kažkas valdo. Jie taip pat mano, kad pasaulis yra valdomas – pradedant masonais, baigiant keistomis grupuotėmis. Tokie žmonės tiki sąmokslo teorijomis, žiūri tokius filmukus, ir jų nepakeis niekas", – aiškino A. Veryga.

Buvęs sveikatos ministras įsitikinęs, jog net tarp tų, kurie neigė COVID-19, mąstymo pasikeitimai nutiko tik tuomet, kai tokių žmonių artimoje aplinkoje kažkas susirgo šia liga.

"Tik tokios patirtys žmones pakeičia. Iki tol gali kuolą ant galvos tašyti, žmonės negirdi ir nesiklauso. Tada belieka dirbti su likusia visuomene. Sąmokslo teorijomis tikinti bendruomenė nėra didelė, bet ji labai garsi – ji garsiai rėkia, garsiai kalba. Turime ir savų pranašų, net ir Seime, kurie net iš Seimo spaudos konferencijų salės kliedi visuomenei visokius dalykus", – patikino A. Veryga.

Ir gėrė, ir rūkė

Klaipėdietis Seimo narys Eugenijus Gentvilas pasakojo, jog kartą drįso tiesiai šviesiai paklausti A. Verygos, ar jis kada gėrė ir kiek.

"Mes draugiškai koridoriuje pasišnekėdavome. Jis man yra minėjęs, kad gėrė, rūkė, bet apie narkotikus neminėjo. Aš jam ir pasakiau, kad visiems mums knisa protą, man aiškina dėl rūkymo, o pats ką – be nuodėmės? Klausiau, ar rūkė, atsakė, kad taip. Klausiau: "Gėrei?" Atsakė, taip. Aš irgi visokių gandų girdėjęs, nors tik tokių, apie kuriuos kiti kolegos pasakoja. Todėl paklausiau, ar daug gėrė. Atsakė, taip. Sakė, per daug gėrė, o kai pajuto, kad per daug, nustojo. Bet aš pažįstu žmonių, kurie gėrė, nustojo ir niekam dėl to neknisa proto, o A.Veryga knisa. Jis tą kartą man atsakė esą jis geriau supranta, jis – medikas", – juokdamasis pasakojo E. Gentvilas.

Į tai A.Veryga atsakė, kad niekada neslėpė, jog anksčiau yra vartojęs alkoholį.

"Aš niekada neslėpiau, bet aš niekada neturėjau problemų dėl to, kaip kiti mini. Atrodo, Seimo narys Remigijus Žemaitaitis yra tokius gandus skleidęs, esą aš gydžiausi kažkur psichiatrijos ligoninėje. Bet jis ir daugiau, ir kitokių gandų yra skleidęs. Jis gi viską žino", – taip pat juokdamasis kalbėjo A. Veryga.

Įtaiga: paskaitoje pirmuoju asmeniu apie narkotikų vartojimą kalbėjęs A.Veryga meistriškai suvaidino priklausomybės kamuojamą asmenį. / Vaizdo medžiagos stop kadras

Seimo blaivininko aureolę dabar įgijęs A. Veryga prisipažino, jog ir rūkė dvejus metus.

"Nebuvau "superrūkorius". Būdamas studentas išeidavau į kokią roko kavinę su draugais. Eidavome į koncertus, ko dabar pradedu ilgėtis. Mečiau lengvai, man nebuvo sudėtinga. O alkoholio atsisakiau ne dėl to, kad kokių nors problemų turėčiau. Man buvo įdomu pabandyti. Iš pradžių buvau nusprendęs pusę metų išbandyti tai (negerti – A.A.). Man labai patiko ta savijauta. Labai kokybiškai viskas pasikeitė. Taip pat nusprendžiau, kad mažų mažiausiai, ką galiu padaryti dėl vaikų, tai parodyti pavyzdį. Moralizavimai neveikia. O savo pavyzdžiu gali parodyti, kad tai veikia, kad galima taip gyventi. Vaikai manęs girto nėra matę. Ar bent jau neprisimena. Tik mano vyriausias sūnus, kuris dabar tarnauja kariuomenėje, galėjo mane matyti apsvaigusį", – prisipažino A. Veryga.

Eksministras patikino, kad jokių narkotikų nėra bandęs, net vadinamosios žolės nėra rūkęs.

"Nebandžiau ir nesiruošiu to daryti", – patikino A. Veryga.

Maratonas – du kilometrai

Kitas klaipėdietis, buvęs Seimo narys Naglis Puteikis prisipažino, jog mesti gerti jam pavyko nesunkiai, o štai dėl rūkymo priklausomybės jis liejo devynis prakaitus.

"Gerti mečiau lengvai, o rūkyti reikėjo penkis kartus mesti. Klaipėdos savivaldybėje aplinkosaugos skyriuje dirbo tokia Dalia Žukienė, ji matė, kaip aš kankinuosi. Tuomet, kaip ir aš, priklausė Tėvynės sąjungai. Ji man vieną dieną visur partijos būstinėje prikabinėjo plakatų. Visose įmanomose vietose buvo užrašai: "Mesk rūkyti." Kai nuėjau į tualetą ir uždariau duris iš vidaus, išvydau užrašą: "Nagli, mesk rūkyti."  Tada supratau, kad man reikia mesti rūkyti", – išmonės kupinas kolegų pastangas jam padėti prisiminė N. Puteikis.

Lašas: N.Puteikio karjeroje įžymiausias alkoholio lašas buvo išgertas prieš 14 metų, kai įkaušęs pateko į areštinę. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Bet iš karto mesti nepavyko. Vyras prisipirko kramtomosios gumos.

"Pakelį gumos padėjau namuose, Vytauto gatvėje. Kitą palikau darbe – Kultūros paveldo departamento padalinyje Klaipėdoje. Jos pakramtęs jauti svaiginantį pojūtį. Kai tik užsimanai rūkyti, iš karto pasileidi į vieną iš dviejų taškų. O atstumas – du kilometrai. Ne tik guma padėjo, bet dar ir bėgimas, Suveikė viskas kartu, čia mano asmeninis receptas", – tikino N. Puteikis.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (138)

tarciokas vagis

Dabar zinome kur dingo Covid siuntos. Nenustebsiu, kad ir kolukio pirmininko tvarte dalis sukrauta ir per ebay isparduodama.

ss

Uzsakytas straipsnis pries Veryga. Apgailetinas zurnalistikos lygis

depo kaunas

Is paziuros labai jau panasus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS