G. Kirkilas: A. Lukašenka supranta – jei nusileis Rusijai, taps nereikalingas | Diena.lt

G. KIRKILAS: A. LUKAŠENKA SUPRANTA – JEI NUSILEIS RUSIJAI, TAPS NEREIKALINGAS

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, vertindamas situaciją Baltarusijoje, sako, kad suklastotuose rinkimuose save prezidentu pasiskelbęs Aliaksandras Lukašenka gyvena savotiškame vakuume, o Kremlius, pažymėjo G. Kirkilas, savo kaimynams padės tik tuo atveju, jei Baltarusija taps dar labiau integruota į Rusiją.

Kalbėdamas apie ES reakciją į įvykius Baltarusijoje, politikas taip pat teigė, kad ES lieka vienas asmuo, per kurį dar galima bandyti kalbėtis su Baltarusija – šalies užsienio reikalų ministras Vladimiras Makejus.

„Užsienio reikalų ministras V. Makejus iki šiol buvo laikomas daugiau mažiau demokratišku. ES nori palikti šiokį tokį kanalą pokalbiams, kurie vis tiek bus būtini ateityje, nes manau, kad protestai nesustos, kaip anksčiau būdavo“, – trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė G. Kirkilas.

G. Kirkilo teigimu, A. Lukašenka nesitikėjo, kad protestai tęsis ilgai.

„Jis padarė daugybę klaidų. Ypač prieš rinkimus – jis įžeidinėjo moteris, nes trys vyrai, kurie pagrindiniai buvo iškelti kaip opozicijos kandidatai, buvo pasodinti į kalėjimą, jiems iškeltos bylos ir moterys susivienijo. (...) Atsirado daugybė veiksnių – moterys, taip pat jaunimas ir gamyklos“, – pabrėžė G. Kirkilas.

Galiu pasakyti, kokia bus kaina – Rusija gelbės tik tuo atveju, jei Baltarusija dar daugiau būtų integruota į Rusiją.

Pasak politiko, pagrobdama arba sodindama už grotų opozicijos atstovus A. Lukašenkos valdžia siekia atsikratyti ir užtildyti įtakingus oponuojančius žmones bei suskaldyti Koordinacinę tarybą.

„Panašu, kad Lukašenka gyvena kažkokiame vakuume, nes per ilgą laiką diktatorius sukuria tokią aplinką, kuri jam tik pataikauja. Gal jis iki galo ir nesupranta, kas vyksta“, – pažymėjo parlamentaras.

Toliau kalbėdamas apie Rusijos pagalbą Baltarusijai, G. Kirkilas pažymėjo, kad tai labai brangiai kainuoja, nes Baltarusija turi daug skolų Kremliui.

„Galiu pasakyti, kokia bus kaina – Rusija gelbės tik tuo atveju, jei Baltarusija dar daugiau būtų integruota į Rusiją“, – teigė politikas.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad A. Lukašenka supranta, jog visiškai nusileidęs Kremliui, pats praras įtaką.

„Jis, matyt, irgi supranta, kad tuo metu, kai jis tai padarys – visur nusileis, su viskuo sutiks, tai ir pats taps nereikalingu“, – pridūrė G. Kirkilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Eli

Susitvarkykit savo valstybej. Problemu aibe. Ten ju bedos. Gerbkim savo zmones.

vperiod batka na vostok

lukasenkai ateitis tai Tapti puuutino klapciuku,,ir bialarusams ,kuo skubiau ,,pradeti mokytis rusu kalbos ,nes rusai juoksis girdedami kazkokia slavu protarme

tai

> VYTAUTAS. Jūs apie draugę Dalią?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS