G. Nausėda: A. Navalno apnuodijimas neįvyko be Kremliaus žinios | Diena.lt

G. NAUSĖDA: A. NAVALNO APNUODIJIMAS NEĮVYKO BE KREMLIAUS ŽINIOS

Daugelis požymių rodo, kad Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas negalėjo būti apnuodytas be Kremliaus žinios ir įsikišimo, todėl į tai būtina reaguoti sankcijomis, sako Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje penktadienį dalyvaujantis prezidentas Gitanas Nausėda.

„Visi puikiai suvokiame, kad daugelis požymių, konkrečiai – medicininės pagalbos sulaikymas, informacijos artimiesiems neteikimas, kliūtys, sudarytos A. Navalną perkelti į Berlyną, ir kiti požymiai, pagaliau pati „Novičioko“ kilmė, prigimtis, rodo, kad tai negalėjo įvykti be Kremliaus žinios ir įsikišimo“, – BNS atsiųstame komentare sakė G. Nausėda.

Jis ketvirtadienį ir penktadienį dalyvauja Europos viršūnių susitikime Briuselyje, kur taip pat aptariamas ir santykių su Rusija klausimas.

Pasak G. Nausėdos, visi požymiai byloja apie poreikį imtis politinių priemonių – sankcijų, kad būtų atkreiptas Kremliaus dėmesys.

Situacija tampa visiškai netoleruotina, kad žmonių nuodijimas tampa įprasta praktika ir kad tai yra siekis įbauginti kitus opozicijos lyderius.

„Visi šie požymiai byloja, kad turime imtis politinių priemonių ir tikiuosi, kad šiandien bus kalbama apie tai, kokių sankcijų pagalba mes galėtume siekti atkreipti Rusijos valdžios dėmesį į tai, kad situacija tampa visiškai netoleruotina, kad žmonių nuodijimas tampa įprasta praktika ir kad tai yra siekis įbauginti kitus opozicijos lyderius“, – teigė Lietuvos vadovas.

Anksčiau šią savaitę Europos Sąjunga dėl A. Navalno apnuodijimo paskelbė sankcijas Federalinės saugumo tarnybos (FSB) direktoriui Aleksandrui Bortnikovui, Rusijos prezidento vidaus politikos valdybos viršininkui Andrejui Jarinui, prezidento administracijos vadovo pirmajam pavaduotojui Sergejui Kirijenkai, prezidento įgaliotajam atstovui Sibiro federalinėje apygardoje Sergejui Meniailai ir gynybos ministro pavaduotojams Pavelui Popovui bei Aleksejui Krivoručkai.

Sankcijos taip pat įvedamos Valstybiniam organinės chemijos ir technologijų mokslinių tyrimų institutui. Nuo ketvirtadienio jiems draudžiama atvykti į ES bei įšaldomas čia esantis turtas.

Žada paramą pilietinei Baltarusijos visuomenei

G. Nausėda prieš penktadienį vykstantį Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdį sakė, kad Europos Sąjunga (ES) yra vieninga ir, reaguojant į Baltarusijos ataką prieš Lietuvą ir Lenkiją, bus imtasi visų įmanomų atsakomųjų priemonių tam, kad demokratiniai pokyčiai kaimyninėje šalyje įvyktų. Šalies vadovas taip pat teigė, kad numatomos priemonės apima ne tik sankcijas Baltarusijos režimo pareigūnams, tačiau ir paramą pilietinei baltarusių visuomenei.

„Lietuva ir Lenkija atsidūrė tame smaigalyje, kurį pavadinčiau tiesiog orientuota ataka prieš dvi valstybes, kurios yra gretimos Baltarusijai. Taigi, Baltarusijos režimas pasirinko taktiką „skaldyk ir valdyk“, nukreipdamas savo nepasitenkinimą tik į dvi valstybes“, – Briuselyje teigė G. Nausėda.

Baltarusijos režimas pasirinko taktiką „skaldyk ir valdyk“, nukreipdamas savo nepasitenkinimą tik į dvi valstybes.

„Tačiau Europos Sąjunga labai aiškiai indikuoja, kad nebus jokių dviejų valstybių, nes Europos Sąjunga yra vieninga, ir mes imsimės visų atsakomųjų priemonių, kokios tik yra mums pasiekiamos tam, kad demokratiniai pokyčiai Baltarusijoje vyktų“, – taip pat pridūrė jis.

G. Nausėda taip pat pabrėžė, kad jo minėtos priemonės apima ne tik sankcijas Baltarusijos pareigūnams, tačiau ir paramą pilietinei Baltarusijos visuomenei.

„Ir šios priemonės apima toli gražu ne tik sankcijas, apie kurias mes daugiausiai kalbame, nors, be abejo, kad tai taip pat reikalinga priemonė, tačiau apima ir paramą, programą jau būsimai Baltarusijos visuomenei periodu po A. Lukašenkos“, – akcentavo šalies vadovas.

Prezidentas taip pat teigia, kad dalyvaus rengiant tolesnes programos detales.

„Mes tikrai buvome ne tik iniciatoriai tokios programos, bet ir esame pasirengę aktyviai dalyvauti rengiant šios programos detales tam, kad padėtume pilietinei visuomenei ir apskritai Baltarusijos ekonomikai žengti į priekį“, – sakė G. Nausėda.

GALERIJA

  • G. Nausėda: A. Navalno apnuodijimas neįvyko be Kremliaus žinios
  • G. Nausėda: A. Navalno apnuodijimas neįvyko be Kremliaus žinios
  • G. Nausėda: A. Navalno apnuodijimas neįvyko be Kremliaus žinios
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

OOO

as vis masciau kas turetu atsakyti uz piliecio nusikaltima Lietuvoje...o dabar ivardijo.

"PROFESORIAU",....

Ar turi TIKRŲ ĮRODYMŲ, kad tas Nasralnas buvo apnuodytas? Loji taip, kaip tau pasako šeimininkas iš už Atlanto. Žema, neobjektyvų ir ŠLYKŠTU. Nusileidai iki Gariūnų turgaus plepalų...

Alis...

o gal ir nieko ne duoda... apie tai ne pagalvojote?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS