G. Nausėda: ne Prezidentūra turėtų siūlyti Seimo rinkimų sistemos pertvarkas | Diena.lt

G. NAUSĖDA: NE PREZIDENTŪRA TURĖTŲ SIŪLYTI SEIMO RINKIMŲ SISTEMOS PERTVARKAS

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia manantis, kad ne Prezidentūra turėtų siūlyti Seimo rinkimų sistemos pertvarkas.

„Mes pirmiausia manome, kad Prezidentūra neturėtų būti aktyvusis subjektas, siūlantis Seimo rinkimų įstatymo naujas madas arba naujas tvarkas, tai turėtų pirmiausia apsispręsti po tų mano minėtųjų diskusijų pats Seimas, nes pats Seimas ir turėtų turbūt inicijuoti savo rinkimų tvarką, o ne kažkas iš šalies“, – Alsėdžiuose surengtoje spaudos konferencijoje sakė šalies vadovas.

Jis taip pat pridūrė, kad diskusijoje dėl rinkimų sistemos pertvarkos turėtų dalyvauti ne tik politikai, bet ir ekspertai, tačiau jos rezultatas turėtų būti ne šiemet.

„Pirmiausia, aš manau, kad tokia diskusija turėtų vykti labai plačiai ir joje turėtų dalyvauti ir konstitucinės teisės specialistai, politologai, ekspertai, politikai“, – teigė G. Nausėda.

„Tokia diskusija gali prasidėti ir dabar, bet tos diskusijos rezultatai, tarpiniai rezultatai turėtų būti jau kitoje kadencijoje, jokiu būdu ne dabar“, – sakė jis.

Šalies vadovas taip pat teigė esantis mišrios rinkimų sistemos šalininkas, nes mato, kad vienmandatėse išrinkti Seimo nariai gali pasipriešinti partijų, frakcijų lyderių nurodymams.

„Aš manau, kad mes turime būti atviri įvairioms idėjoms, bet iš karto noriu patikinti, kad tai, kas čia nuskambėjo apie neva proporcinės sistemos siūlymą iš Prezidentūros pusės, yra klaidingai interpretuota“, – sakė prezidentas.

„Proporcinė rinkimų sistema galbūt tam tikromis sąlygomis ir galėtų būti taikoma, bet šiandien aš nesu proporcinės rinkimų sistemos šalininkas, aš esu mišrios rinkimų sistemos šalininkas, nes matau, kad vienmandatėse apygardose išrenkami Seimo nariai dažnu atveju, o pavyzdžių toli ieškoti netenka, štai ir prieš porą dienų įvykęs balsavimas parodė, vienmandatėje išrinkti Seimo nariai geba atsispirti direktyviniams nurodymams iš frakcijų vadovų, partijų pirmininkų ir geba pasireikšti kaip savarankiški Seimo nariai, ko dažnai pasigendu pagal sąrašus išrenkamų Seimo narių veikloje“, – tvirtino jis.

„Dažnai jiems tiesiog nurodoma su akivaizdžiu grasinimu, kad tu tiesiog būsi pastūmėtas į sąrašo apačią, jeigu nesielgsi taip, kaip tau yra liepta. Tai jeigu čia yra Seimo narių laisvo apsisprendimo teisė, reiškia, kažko nesuprantu, kur čia tas laisvas Seimo narių apsisprendimas“, – pridūrė G. Nausėda.

Seimo valdantiesiems šią savaitę nepavyko atmesti prezidento veto dėl rinkimų kartelės mažinimo iki 3 proc. Valdantiesiems pritrūko vieno balso įveikti veto ir liko galioti dabartinė įstatymo redakcija, numatanti 5 proc. barjerą parlamento rinkimuose partijoms ir 7 proc. barjerą koalicijoms. 

Apie tai, kad reikalinga diskusija dėl radikalios rinkimų sistemos pertvarkos žurnalistams Seime po balsavimo dėl rinkimų kartelės, sakė prezidento patarėjas Povilas Mačiulis.

Jis tuo metu teigė, kad apie tai jau dabar kalbama su partijų ir frakcijų lyderiais, taip pat girdisi siūlymų ir diskusijų, kad galbūt rinkimų sistemą reikėtų keisti iš mišrios į proporcinę.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis šį patarėjo pasisakymą įvertino kaip prezidento ir opozicijos „planą panaikinti vienmandates apygardas“ ir tikino, jog vienmandačių naikinimui kategoriškai nepritartų.

GALERIJA

  • G. Nausėda: ne Prezidentūra turėtų siūlyti Seimo rinkimų sistemos pertvarkas
  • G. Nausėda: ne Prezidentūra turėtų siūlyti Seimo rinkimų sistemos pertvarkas
  • G. Nausėda: ne Prezidentūra turėtų siūlyti Seimo rinkimų sistemos pertvarkas
  • G. Nausėda: ne Prezidentūra turėtų siūlyti Seimo rinkimų sistemos pertvarkas
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tiesa

Prezidento patarėjai turi pasitikrinti melo detektoriumi ir išaiškės kas meluoja.

Konservatorius,

liberalus ir komunistus tenkina egzistuojanti tvarka.Monolitas, kuris pagal susitarimus leidzia pasidalinti itakos zonas.Reiskia, jie niekada nenores ir nesutiks to keisti.Ar prezidentura to nemato ir nezino?

meslas

visos partijos, kurias ant sakiu laiko oligarhai. Tai gal gana to partiju meslo ....... ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS