G. Nausėda sako matantis norą gynybos klausimą nustumti į kitą politinę kadenciją | Diena.lt

G. NAUSĖDA SAKO MATANTIS NORĄ GYNYBOS KLAUSIMĄ NUSTUMTI Į KITĄ POLITINĘ KADENCIJĄ

Prezidentas Gitanas Nausėda sako matantis norą gynybos finansavimo klausimą „nustumti į kitą politinę kadenciją.“

„Matau norą nustumti šitą klausimą jau į kitą politinę kadenciją, vengiant daryt bet kokius sprendimus“, – antradienį dalyvaudamas Rytų Europos studijų centro diskusijoje sakė šalies vadovas.

Taip jis kalbėjo pirmadienį ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei su partijų, verslo asociacijų ir profsąjungų atstovais aptarus galimus gynybos finansavimo didinimo variantus.

Gynybos finansavimo poreikis auga Lietuvos kariuomenėje vystant diviziją, rengiantis priimti Vokietijos brigadą ir svarstant įvesti visuotinį šaukimą. Diskusijos dėl papildomų gynybos lėšų inicijuotos reaguojant į Rusijos keliamas grėsmes po invazijos į Ukrainą, Prezidentūros kritiką 2024-ųjų gynybos biudžetui, kad jame nėra numatyta lėšų divizijai.

„Tai nėra gerai. Ar tai galima pakeisti? Ar mano lyderystė čia ką nors pakeistų? Pirmiausia, tai yra partijų susitarimas. Ar partijos gali atviromis lūpomis pasakyti, kad mes įvesime naujus mokesčius likus keliems mėnesiams iki rinkimų? Jos labai nenori šito daryti“, – teigė G. Nausėda.

Ar partijos gali atviromis lūpomis pasakyti, kad mes įvesime naujus mokesčius likus keliems mėnesiams iki rinkimų? Jos labai nenori šito daryti.

Anot prezidento, gynybos mokestis galėtų būti susijęs su „verslo pajamomis arba didesniu progresyvumu.“

„Bet ar šiai valdančiajai koalicijai prie šito klausimo dar pavyks prieiti? Aš manau, kad ir kovo mėnesio susitikimas duos lygiai tokį patį rezultatą – viskas bus perkelta į birželį, galiausiai sėkmingai ateis rinkimai“, – sakė G. Nausėda.

Pasak jo, visuomenėje yra tam tikras sutarimas, kad gynybos finansavimo modelis būtų mišrus.

„(...) Viena vertus, iš didesnio skolinimosi, kita vertus – iš tam tikrų tvaresnių šaltinių – jis yra, visuomenė nebūtų pasipiktinusi, jei mes kalbėtume, be kita ko, ir apie gynybos mokestį“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Net patys verslo atstovai vakarykščiame susitikime kalba, kad yra pasirengę. Bet kuomet mes pradedame kalbėti su jais, kaip, brangieji, įsivaizduojate šitą mokestį? PVM? Atleiskite, verslininko čia nuopelno nėra. Nes kiekvienas pradedantis ekonomistas žino, kad PVM sumoka galutinis vartotojas – gyventojas“, – pridūrė jis.

G. Nausėda: po rinkimų gynybos klausimus gali tekti spręsti su centro-kairės Vyriausybe

Prezidentas G. Nausėda sako manantis, kad po šįmet spalį vyksiančių Seimo rinkimų gynybos klausimus gali tekti spręsti su centro-kairės Vyriausybe ir tikisi su ja rasti reikiamus sprendimus.

„Matau pagal sociologines apklausas, kad veikiausiai po kitų Seimo rinkimų atsakomybę už politinę šalies ateitį reikės prisiimti kairės centro Vyriausybei, todėl manau, kad jau su ja surasime tuos sprendimus, kurie bus naudingiausi Lietuvos saugumui ir gynybai“, – antradienį po Rytų Europos studijų centro diskusijos žurnalistams sakė šalies vadovas.

Taip jis kalbėjo pastaruoju metu Lietuvoje diskutuojant apie gynybos finansavimo didinimą.

Anot pirmadienį dėl gynybos finansavimo susitikimą surengusios premjerės Ingridos Šimonytės, vertinant Lietuvos krašto apsaugos sistemos poreikius, artimiausius šešerius metus gynybai reikėtų papildomai skirti apie 0,7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o vėlesniais metais – 0,4 proc. BVP.

Finansų ministerija pirmadienį paviešino penkias alternatyvas, kaip galėtų augti finansavimas šiai sričiai ir kokios įtakos tai turėtų. Jos apima skolinimąsi, pridėtinės vertės mokesčio atotrūkio mažinimą, taip pat galimą trijų mokesčių didinimą – PVM, pelno ir gyventojų pajamų.

Kaip rodo sausio pradžioje paskelbta portalo „Delfi“ užsakymu atlikta „Spinter tyrimų“ apklausa, politinių partijų reitingų lentelėje pirmauja opoziciniai socialdemokratai, po jų eina valdantieji konservatoriai.

Jos duomenimis, palaikymas socialdemokratams gruodį siekė 16,3 proc., Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams – 10,8 procento. Lapkritį šias partijas atitinkamai palaikė 13,8 proc. ir 9,7 proc. gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kuba

Ar tai nenoras lizinginio prastumti kuo didžiausias sumas gynybai, ir suderinti išvogimo schemas, nes su kitu Seimu vargu ar pavyks, juo labiau šitos marionetės po gegužės mėn neliks horizonte..neteks globoti kreivius ir lanzbergius ir kitą šutvę..Būtina išmėžti..

Jo

Šutvė umom nieponiat

Tai

Aukštas kartai iš penkių pritartų, a. Ar respublikos gandonešio patarėjo reik
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS