Izraelio premjerui B. Netanyahu padovanota Vilniaus Gaonui skirta proginė moneta | Diena.lt

IZRAELIO PREMJERUI B. NETANYAHU PADOVANOTA VILNIAUS GAONUI SKIRTA PROGINĖ MONETA

Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) šią savaitę padovanota Vilniaus Gaonui skirta proginė moneta.

„Tai yra dovana, kuri primins jam apie Izraelio ir Lietuvos santykius“, – BNS sakė kadenciją baigiantis Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Jo teigimu, kai viešėjo Lietuvoje, Izraelio premjeras buvo ypač susidomėjęs Lietuvos žydų kultūra ir istorija.

„Jis labai domėjosi, Gaono palaikus norėjo parsigabenti į Izraelį, Gaono laikų rankraščius tyrinėjo atidžiai ir ilgai bibliotekoje. Jis buvo nustebęs ir sužavėtas Lietuvos žydų kultūra bei istorija, jo čia ir protėviai palaidoti“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Proginę monetą B. Netanyahu antradienį įteikė Lietuvos ambasadorė Izraelyje Lina Antanavičienė.

Izraelio premjeras susitikimo metu padėkojo kadenciją baigiančiam Lietuvos premjerui Sauliui Skverneliui, Lietuvos banko valdybos pirmininkui Vitui Vasiliauskui ir perdavė linkėjimus paskirtajai premjerei Ingridai Šimonytei.

B. Netanyahu taip pat pridūrė turintis ryšių su Lietuva.

„Turiu asmeninį ryšį – mano šeima atvyko iš Lietuvos ir ji turi saitų su Vilniaus Gaonu (...) Moneta bus padėta ant mano stalo“, – sakė B. Netanyahu.

Ši proginė moneta nukalta Vilniaus Gaono Elijo ben Solomono Zalmano 300-ųjų gimimo ir 700-ųjų žydų istorijos Lietuvoje metinių proga.

Vilniaus Gaonui skirtoje monetoje užrašai yra lietuvių ir hebrajų kalbomis. Ja pagerbiamas XVIII amžiuje Vilniuje gyvenęs talmudistas, misnagdų judėjimo lyderis rabinas Elijas.

Seimas 2020-uosius yra paskelbęs Vilniaus Gaono metais ir Lietuvos žydų istorijos metais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kaunas

kas bendro sieja ta individa su musu Sostine Vilniumi ??

Arabas

Vis dar laisveje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS