Kiek litvinizmas pavojingas Lietuvai? | Diena.lt

KIEK LITVINIZMAS PAVOJINGAS LIETUVAI?

  • 95

Sviatlanos Cichanouskajos ir Ateities komiteto iniciatyva Seime surengta diskusija apie litvinizmą, jo iššūkius lietuvių ir baltarusių santykiams. Baltarusių opozicionierė litvinizmo apraiškas vadina provokacijomis, istorikai baiminasi, kad Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę (LDK) teks dalytis su Baltarusija. Apie tai – LNK reportaže.

„Neseniai Lietuvos interneto portaluose buvo aptarinėjami nežinomų provokatorių teiginiai, kurie žemina Lietuvą ir lietuvius. Patikinu jus, kad tokių antilietuviškų teiginių Baltarusijos visuomenėje nėra daug ir jie nereikšmingi“, – teigė S. Cichanouskaja.

Anksčiau ji sakė, kad litvinizmas – naujiena, kuri atsirado tik dabar ir Lietuvoje, siekiant lietuvius su baltarusiais sukiršinti.

„Manau, ši problema sukelta dirbtinai. Esu visiškai tikra – 99 proc. baltarusių apie litvinizmą nėra net girdėję“, – rugpjūčio 23 dieną pasisakė S. Cichanouskaja.

Tačiau istorikų ir Valstybės saugumo departamento informacija – kitokia: konfrontacija tarp lietuvių ir litvinizmo ideologijos paveiktų baltarusių tęsiasi jau daugiau kaip 20 metų. 

„Šiaip esu susidūręs. Tarp eilinių žmonių neabejotinai yra pasklidęs tas gandas, kad Vilnius yra baltarusiškas miestas. Aš nelabai suprantu, kodėl abejojama tuo“, – stebėjosi istorikas Alfredas Bumblauskas.

Anot Ateities komiteto pirmininko Raimundo Lopatos, baltarusių tautoje yra įvairių litvinizmo apraiškų: „Nuo tokio švelnaus, vadinkime, kalbančio apie bendro palikimo dalybas, iki kraštutinio, radikalaus, kuris reikalauja Vilniaus. Tai jau kėsinimasis į teritorinį šalies integralumą.“

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Radikalusis litvinizmas aiškina, kad LDK kūrėjai – baltarusiai, kuriuos neva iš tiesų reikėtų vadinti litvinais. Todėl baltarusiai esą gali pretenduoti į visą LDK paveldą, įskaitant ir Vilnių. Jų įsitikinimu, lietuviai tebuvo žemaičiai, kurie pasisavino jų vardą.

„Pavojus yra, kad Lukašenkai irgi ne kartą yra išsprūdę žodžiai, kad LDK yra baltarusių valstybė. Kitaip tariant, čia sutampa radikaliojo litvinizmo šalininkų, kurie yra Baltarusijos opozicionieriai, ir režimo vado mintys“, – rizikas įvardijo R. Lopata.

S. Cichanouskajos štabas siekia alternatyvaus Baltarusijos paso. Ant jo – Vytis, o su paso maketu pasitvirtino ir alternatyvų Baltarusijos himną. Jame giedama ir apie Vytį, ir apie Vilniuje esančius Aušros vartus. Tačiau S. Cichanouskaja teigia, kad jie teritorinių pretenzijų dėl Vilniaus neturi. „Lietuvos teritorija ir Lietuvos valstybė priklauso tik lietuviams. Jokių klausimų čia nekyla“, – patikino ji.

Anot ekspertų, jeigu Baltarusija taps demokratine valstybe, susidomėjimas LDK istorija tik didės. Baltarusiai joje ieškos savo kilmės ir savarankiškos nacionalinės tapatybės.

Baltarusių bendruomenė Lietuvoje jau didesnė nei Alytaus – virš 60 tūkst. Anot Migracijos departamento, jeigu tendencija išliks, kitąmet baltarusių jau gali būti daugiau nei ukrainiečių. Prezidentas Gitanas Nausėda ragina baltarusių atvykimą stabdyti, bet konservatoriai nenori. Viešojoje erdvėje pasigirsta raginimų prieš išduodant baltarusiams leidimus gyventi, paklausti ne tik kieno Krymas, bet ir kieno Vilnius.

Rašyti komentarą
Komentarai (95)

Atvyko

Į Lietuvą tam , kad nesąmones kalbėtu? Savo šalį nesusitvarko , bet pas mus labai laisvai ponai rusakalbiai jaučiasi. Tai pastovios provokacijos Lietuvos ir lietuvių atžvilgiu. Visi su tokiom idėjom lauk iš Lietuvos be galimybės atvykti.

LAISVĖ

IGNORUOTI.Debiliškus kremlinio putkos demagogus,provokatorius,kiršintojus-patraukti iš kelio ir pamiršti(nepaleisti iš akiračio-spec.tarnybų darbas).

:)))

ne daugiau nei lansbirkizmas ir megztaberetizmas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS