L. Linkevičius apie Kalnų Karabachą: konfliktas nesibaigia | Diena.lt

L. LINKEVIČIUS APIE KALNŲ KARABACHĄ: KONFLIKTAS NESIBAIGIA

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad, Armėnijai ir Azerbaidžanui susitarus nutraukti karinius veiksmus Kalnų Karabache, konfliktas iš esmės nesibaigia. Pasak ministro, panašu, kad Rusija yra suinteresuota, jog konfliktas tarp Armėnijos ir Azerbaidžano nebūtų išspręstas.

„Džiūgauti priežasčių tikrai nėra. Pažiūrėkime, kas įvyko. Rusija įvedė savo taikos palaikymo pajėgas į Kalnų Karabachą, ką jau seniai žadėjo daryti. Konfliktas tikrai nebus pilnai išspręstas, nes Rusija negalėtų realizuoti savo įtakos regione. Tuos konfliktus Rusija pati ir eskaluoja. Iki galo konfliktas nėra išspręstas. Viena pusė švenčia, kita pusė jaučiasi pažeminta. Gėris tame yra, kad baigėsi kariniai veiksmai, bet, ar ilgam, sunku pasakyti. Kaip žinome, trejos paliaubos jau buvo paskelbtos“, – „Žinių radijui“ sakė L. Linkevičius.

Anot jo, Armėnijos teritorijos sumažėjimą galėjo lemti ir Kremliui nepatikęs šios valstybės ministro pirmininko Nikolo Pašiniano politikos kursas.

„30 proc. teritorijos praradimas Armėnijai ir N. Pašiniano Vyriausybei yra didžiulis smūgis. Galbūt tai dar vienas Rusijos momentas, kuomet pamokoma, kad liaudies iškelti lyderiai kaip N. Pašinianas, kuris retorika ir veiksmais prieš Rusiją nieko neveikė, bet vis tiek Rusijai buvo neparankus“, – teigė užsienio reikalų ministras.

Lapkričio 9 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas ir Armėnijos premjeras N. Pašinianas pasirašė bendrą pareiškimą dėl visiško karo veiksmų nutraukimo Kalnų Karabache. Pasak V. Putino, regione bus dislokuota apie 2 tūkst. Rusijos taikdarių.

Konfliktas dėl Kalnų Karabacho trunka kelis dešimtmečius, o įnirtingos kovos atsinaujino rugsėjo pabaigoje. Per naujas kovas žuvo daugiau kaip 1 400 žmonių, dešimtys tūkstančių žmonių paliko namus.

Azerbaidžane taikos susitarimas sutiktas džiugiai, o Armėnijoje kilo pasipiktinimas. Taikos susitarime numatyta, kad Azerbaidžano pajėgos išlaikys per naujas kovas užimtų teritorijų kontrolę, įskaitant antrą pagal dydį Kalnų Karabacho miestą Šušą. Armėnija taip pat sutiko išvesti savo pajėgas iš didelės regiono dalies.

Kalnų Karabachas 1991 metais atsiskyrė nuo Azerbaidžano. Jame gyventojų daugumą sudaro etniniai armėnai. Pagal tarptautinę teisę regionas laikomas Azerbaidžano dalimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kaip nesibaigia,

baigėsi. Ruskiai įvedė savo armiją ir islamėjantiems adzerbaidžanams, tiksliau, turkams paaukojo armėnus. Be jų nieko nebūt buve. Tikrai iš Putino nesitikėjau kad palaikys turkų pusę..

nuomone

Linai,Armenija niekada nepripazino Karabacho Armenijos dalimi,nors galejo,todel dabar tegul aplamai tyli pasinianas isdave savo tauta

Aaaaa

Linai Armenija nieko neprarado. Kalnu karabachas nera Armenijos dalis:).

SUSIJUSIOS NAUJIENOS