Lenkų rinkimų akcijos verdiktas: derybas dėl dalyvavimo koalicijoje pradės | Diena.lt

LENKŲ RINKIMŲ AKCIJOS VERDIKTAS: DERYBAS DĖL DALYVAVIMO KOALICIJOJE PRADĖS

Po penktadienį vykusio Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) Tarybos posėdžio nuspręsta pradėti derybas dėl dalyvavimo valdančiosios koalicijos formavime.

Po vykusio Lenkų rinkimų akcijos susirinkimo partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis pranešė, kad jo vedamos partijos Taryba nusprendė sudaryti derybinę grupę dėl galimybės dalyvauti koalicijos formavime.

Kiek anksčiau Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis susitiko su išrinktuoju prezidentu Gitanu Nausėda. Po susitikimo jis žurnalistams atskleidė sulaukęs iš naujojo šalies vadovo klausimo, ar LLRA-KŠS jungsis į valdančiąją koaliciją. Pasak V. Tomaševskio, jis informavo G. Nausėdą, kad tai nuspręs susirinkusi partijos Taryba.

V. Tomaševskis yra sakęs, kad, jeigu prasidėtų derybos dėl koalicijos, svarbiausia, ar bus pritarta LLRA-KŠS programinėms nuostatoms. Tarp LLRA-KŠS reikalavimų yra vaiko pinigų didinimas iki 120 eurų, nemokami vaistai pensininkams, savivaldos finansavimo didinimas ir kt.

„Socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas yra sakęs, kad, Lenkų rinkimų akcijai atsisakius jungtis į formuojamą valdančiąją daugumą, jo vedama partija, ko gero, siektų pretenduoti į daugiau ministrų portfelių negu yra pareiškę norą dabar. Kartu jis yra užsiminęs, kad derybos dėl koalicijos be Lenkų rinkimų akcijos sunkiai įsivaizduojamos.

ELTA primena, kad „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ nuo pastarosios savaitės iš naujo bando formuoti valdančiąją koaliciją. Pasirašiusios memorandumą, šios partijos laukia, kad prie valdančiosios daugumos prisijungtų ir LLRA-KŠS. Kaip viešai skelbiama, pasirašius naują koalicinę sutartį, numatančią kitokias ministerijų kvotas koalicijoje dalyvaujančioms partijoms, keistųsi dalis šios Vyriausybės ministrų.

Memorandumą pasirašiusių „valstiečių“, „socialdarbiečių“ ir „tvarkiečių“ koalicija turėtų 69 mandatus Seime. LLRA-KŠS frakcija Seime susideda iš 8 parlamentarų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ne kartą deklaravo viltį, kad valdančioji koalicija susidės iš keturių politinių jėgų ir turės apie 80 Seimo narių. Ketvirtadienį jis patvirtino, kad kalbamasi ne tik su LLRA-KŠS, tačiau ir su kai kuriais Mišrios Seimo narių grupės nariais. LVŽS frakcijoje šiuo metu, įskaičiuojant ir frakcijai nepriklausantį Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, yra 51 narys.

Septynis parlamentarus frakcijoje turintys „tvarkiečiai“ prioritetu laiko Finansų, Aplinkos, Žemės ūkio, Kultūros ir Teisingumo ministerijas. 11 frakcijos narių turintys „socialdarbiečiai“ – kalbama viešai – nusitaikę į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Pastariesiems taip pat, kaip skelbiama pasirašytame memorandume, turėtų priklausyti ir Seimo pirmininko postas. Šis klausimas tarp valdančiųjų „valstiečių“, dabartiniam Seimo vadovui Viktorui Pranckiečiui atsisakius trauktis, sukėlė daug vidinių aistrų. Pasirašytame trijų partijų memorandume taip pat pažymima, kad dabartinis premjeras Saulius Skvernelis turėtų išlikti savo poste.

Pasak „tvarkiečių“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio, daugiau detalių apie tai, kaip bus pasidalinti ministerijų portfeliai, turėtų paaiškėti po Joninių, kai premjeras grįš iš atostogų.

Aptarė svarstymus dėtis prie daugumos

Išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderiais penktadienį aptarė jų svarstymus prisidėti prie valdančiosios daugumos.

Partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis žurnalistams pakartojo, kad netrukus rengiamame tarybos posėdyje apsispręs, ar derėtis dėl koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“.

„Toks klausimas kilo, tai mes taip ir pasakėme, kad šiandien turime savo tarybos posėdį. Sprendimų dar nėra, ar pradėti derybas, ar nepradėti. Jie bus šiandien“, – sakė V. Tomaševskis, į susitikimą atėjęs su partijos frakcijos seniūne Seime Rita Tamašuniene.

Jis neatsakė, kokį sprendimą partijai siūlys pats: „Visų pirma noriu paklausti tarybos narių nuomonių“.

V. Tomaševskis tvirtino, kad Lenkų rinkimų akcijai postai Seime ar Vyriausybėje nebūtų svarbiausia.

„Mums postai nėra svarbiausias dalykas, tai tik priemonė įgyvendinti programą“, – kalbėjo partijos pirmininkas.

Lenkų rinkimų akcija derybose dėl koalicijos keltų klausimą dėl spartesnio vaiko pinigų didinimo, vaistų atpiginimo senjorams, didesnių galių savivaldai ir regioninės infrastruktūros plėtojimo.

„Valstiečių“, „socialdarbiečių“ ir „tvarkiečių“ koalicija pagal frakcijų dydį turėtų 69 mandatus Seime iš 141. Prisidėjus „lenkams“, koalicija išaugtų iki 77 balsų.

Praėjusią savaitę pasirašytame minimų trijų partijų memorandume numatyta, kad ministru pirmininku toliau dirbtų Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitektų „socialdarbiečiams“.

V. Tomaševskis taip pat pareiškė paramą išrinktojo prezidento programinėms nuostatoms, susijusioms su planais mažinti socialinę atskirti ir kurti gerovės valstybę.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Milijonierius

Kuom turtingesnis pensinikas tuom didesnė kompensacija turi būti

...

'Derėtis' dar nereiškia 'susitarti'.

Pensininke

Negaliu net pro ekrana matyti tos "BEBRINIU" atsiskyreliu grupeles .Begalinis asmeninis godumas. SYSAS ptas, ne geresnis uz bebrinius, neperbego ir mano juos priimti atgal i partija?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS