Lietuva siekia bendros ES, NATO reakcijos dėl rusų planų keisti jūrines sienas | Diena.lt

LIETUVA SIEKIA BENDROS ES, NATO REAKCIJOS DĖL RUSŲ PLANŲ KEISTI JŪRINES SIENAS

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vilnius siekia vieningos Europos Sąjungos, NATO reakcijos į anksčiau šią savaitę pasirodžiusią informaciją apie Kremliaus planus keisti jūrines sienas su Lietuva ir Suomija.

„Toliau dirbame su savo kaimynais ir partneriais – tiek ES, tiek NATO lygmeniu, kad kažkaip būtų vieningai į tą situaciją sureaguota. Nes (...) manau, kad (Rusijos – BNS) toks ir tikslas, kad neaišku būtų, kas daroma. Kažkas, bet neaišku kas“, – žurnalistams Vilniuje ketvirtadienį sakė premjerė.

Pagal Rusijos gynybos ministerijos parengtą dokumentą, apie kurį pranešė leidinys „The Moscow Times“, Kremlius ketina dalį Baltijos jūros ploto į rytus nuo Suomijos įlankos, taip pat prie Baltijsko ir Zelenogradsko miestų Kaliningrado srityje paskelbti savo vidaus jūros vandenimis.

Anot jo, pasienyje su Lietuva esą būtų peržiūrėta Kuršių nerijos zona, Tarano kyšulio, kyšulio į pietus nuo Tarano kyšulio, taip pat Baltijos nerijos rajonai.

Pasirodžius šiai informacijai, Baltijos šalių ir suomių lyderiai trečiadienį nurodė bendradarbiaujantys ir renkantys informaciją. Jie taip pat ragino be reikalo nepasiduoti sumaiščiai.

Toliau dirbame su savo kaimynais ir partneriais – tiek ES, tiek NATO lygmeniu, kad kažkaip būtų vieningai į tą situaciją sureaguota.

Vėliau tą pačią dieną visuomeninis suomių transliuotojas „Yle“ pranešė, kad iš Rusijos gynybos ministerijos interneto svetainės dingo informacija apie planus keisti jūrines sienas su Suomija ir Lietuva.

Pasak „Yle“, dokumentas iš svetainės išimtas po to, kai vienas karinis diplomatinis šaltinis Rusijos naujienų agentūroms pareiškė, kad Maskva esą neketina peržiūrėti sienų Baltijos jūroje.

Premjerė teigė, kad pagal tam tikrus susitarimus „vienokie ar kitokie pokyčiai gali būti daromi“, tačiau Kremliaus planai lieka neaiškūs.

„Manau, visiškai sąmoningai Rusijos institucijos nori, kad nebūtų galima to išsiaiškinti, nori, kad būtų miglos, kad būtų nerimo, įsibaiminimo“, – teigė ji, pridūrusi, jog nerimauti nėra priežasties.

Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas trečiadienį tvirtino, kad planai – nepolitiniai. Vis dėlto, jo teigimu, „konfrontacijos lygis regione reikalauja imtis priemonių šalies saugumui užtikrinti“.

Dėl šių planų į Užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Rusijos atstovas, jo pareikalauta pateikti paaiškinimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lietuva siekia...

che che che

Matom

Provokatoriu pasirinko putinas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS