A. Michnikas: Baltarusija turi demokratinio potencialo | Diena.lt

A. MICHNIKAS: BALTARUSIJA TURI DEMOKRATINIO POTENCIALO

Lenkijos ir pasaulio intelektualas Adamas Michnikas sako, kad, nepaisant autoritarinio Aleksandro Lukašenkos valdymo, Baltarusija turi demokratinio potencialo.

Baltarusijos vadovas, sako A. Michnikas, suvokia esąs priklausomas nuo Kremliaus, tačiau taip pat supranta turįs tam tikros laisvės, kurią panaudoja tautos išsaugojimui.

„Aš nesu Baltarusijos ekspertas, bet, mano galva, remiantis mano žiniomis ir pokalbiais, kuriuos pravedžiau Minske, Baltarusija turi demokratinį potencialą. Minskas nėra sovietinis miestas. Tai yra gražus, europietiškas miestas. Ir kaip egzistuoja konfliktas tarp politinės santvarkos ir architektūros, tą konfliktą matome ir Minske“, – antradienį Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtoje diskusijoje apie Lietuvos užsienio politiką Rusijos ir Baltarusijos atžvilgiu sakė A. Michnikas.

Jo teigimu, Baltarusijoje yra dvi problemos: glaudi istorija su Rusija ir itin didelė likusi jos įtaka. Tuo tarpu A. Lukašenka, sako A. Michnikas, nors ir suvokia esąs priklausomas nuo Kremliaus, tačiau nuolat laviruoja, bandydamas išsaugoti baltarusišką tapatybę.

„Man atrodo, kad istorikams nebus lengva įvertinti Lukašenką. Žinoma, kad jis nėra demokratas, nes tai yra tokio sovietinio ūkio vadovo mentalitetas, ir jis daug valdo tokiu būdu. Iš kitos pusės, jis savo karjeros pradžioje buvo prorusiškas ir dabar yra, bet mano baltarusių kolega aiškino, kad jo santykiai su Rusija yra nafta. Jis Rusiją už tai bučiuoja, gauna naftą, tačiau tam tikrose situacijose jis laviruoja, bando išsaugoti savo kalbą. Tokia situacija buvo su Krymu, jis ne iškart pripažino Krymą. Taip pat su Osetija. Jis tiesiog laviruoja, jis žino, kad jis priklausomas nuo Kremliaus pinigų, bet ir žino, kad turi tam tikrą laisvę, kurią bando panaudoti“, – kalbėjo A. Michnikas.

Nemanau, kad A. Lukašenka yra proimperialistinis, sakė Lenkijos ir pasaulio intelektualas.

„Man rodo, kad jis supranta, jog turi kažkiek laisvės ir bando panaudoti ją. (...) Galbūt po kurio laiko sakysime, kad autoritarinis Lukašenka tiesiog sustiprino Baltarusijos suverenitetą“, – pridūrė A. Michnikas.

A. Michnikas – lenkų disidentas, vienas svarbiausių „Solidarumo“ judėjimo Lenkijoje ideologų. Šiuo metu A. Michnikas yra laikraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius, žymus pasaulio intelektualas, jam buvo skirta ir Lietuvos Respublikos Seimo įsteigta „Laisvės“ premija.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tulpei-

Nenusipezek, nei kacapynas, nei tu tokio dalyko kaip demokratija nesuprantat. tu- homosovietikas, burliokai- zombiai. O jei ten kokiu tikrai protingu atsiranda, tai rusofasistine mafija greit su visais šudais suėda.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS