NATO PA vadovas: turime tęsti sankcijas, kad V. Putinas žinotų, jog karo kaina tik didės | Diena.lt

NATO PA VADOVAS: TURIME TĘSTI SANKCIJAS, KAD V. PUTINAS ŽINOTŲ, JOG KARO KAINA TIK DIDĖS

Sankcijos Rusijai turi būti tęsiamos ir griežtinamos, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas žinotų, jog „neapgalvoto ir maniakiško karo kaina tik didės“, sako NATO Parlamentinės Asamblėjos (PA) prezidentas Geraldas E. Connolly'is (Džeraldas E. Konolis).

Jis pirmadienį dalyvauja Vilniuje vykstančioje NATO PA sesijoje.

„Turime daryti viską, kad padėtume Ukrainai apsiginti, kiek įmanoma atsižvelgti į Ukrainos prašymus dėl karinės įrangos, dalintis žvalgybos duomenimis. Ukraina privalo sugebėti veiksmingai apsiginti. Turime išlaikyti ir didinti veiksmingas ir ilgalaikes sankcijas, kad ir kiek tai užtruktų. V. Putinas ir  jo padėjėjai turi žinoti, kad jų nepagalvoto ir maniakiško karo kaina tik didės“, – kalbėjo NATO PA vadovas.

Jis taip pat teigė, kad Madride vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Aljansas turi priimti „prie naujos strateginės realybes“ pritaikytą strateginę koncepciją, reikšmingai sustiprinti karines pajėgas rytiniame flange.

„NATO sąjungininkų įsipareigojimas penktajam straipsniui ir kolektyvinei gynybai yra tvirtas kaip plienas, Madride turime dar kartą patvirtinti šį įsipareigojimą ir aiškiai pasakyti, kad sąjungininkai imsis visų būtinų priemonių ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą“, – sakė G. E. Connolly'is.

NATO PA vadovas savo kalboje pabrėžė ir būtinybę baudžiamojon atsakomybėn patraukti atsakingus už „Rusijos siaubingus nusikaltimus“, o karui pasibaigus, pasak jo, būtinas Maršalo planas Ukrainos atstatymui.

„Mes ir toliau tvirtai palaikysime Ukrainą, jos žmones. Rusijos invazija į Ukrainą yra masinės agresijos aktas, nematytas nuo Antrojo pasaulinio karo. Jos galutinis tikslas – pakenkti demokratijai, pažeisti Europos saugumo tvarką ir sunaikinti tarptautinėmis  taisyklėmis grindžiamą tvarką. Karas sukūrė naują strateginę realybę, su kuria turime susidoroti tiek trumpalaikėje, tiek ilgalaikėje perspektyvoje“, – kalbėjo NATO PA prezidentas.

Seimo rūmuose pirmadienį vyksta NATO PA plenarinė sesija, kurioje aptariamas karas Ukrainoje ir Rusijos keliamos grėsmės.

Asamblėja turėjo būti surengta Kyjive, tačiau dėl Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą renginį teko skubiai perkelti į saugesnę vietą, Lietuvos Seimas pasiūlė jį organizuoti Vilniuje.

NATO PA yra tarpparlamentinė organizacija, joje Aljanso valstybių narių parlamentarai kartu su organizacijai nepriklausančiais partneriais aptaria svarbiausius politikos, saugumo ir gynybos klausimus euroatlantiniame regione.

Pastarąjį kartą NATO PA pavasario sesija Lietuvoje vyko 2014 metais.

 

96-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Seimas, NATO, sankcijos Rusijai, Gerald E. Connolly
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS