Opozicija atsitraukia nuo minties surengti neeilinę sesiją: prakalbo apie „smūgiavimą“ kovo 10-ąją | Diena.lt

OPOZICIJA ATSITRAUKIA NUO MINTIES SURENGTI NEEILINĘ SESIJĄ: PRAKALBO APIE „SMŪGIAVIMĄ“ KOVO 10-ĄJĄ

Opozicija atsitraukia nuo iniciatyvos surengti neeilinę Seimo sesiją, kurios metu būtų bandoma priimti sprendimus, skirtus švelninti dviženklius skaičius siekiančią infliaciją. Nors pastarąją savaitę valdantiesiems oponuojantys parlamento politikai apie tokią galimybę viešai svarstė, po pirmadienį vykusio opozicinių frakcijų seniūnų susirinkimo nuspręsta laukti kovo 10-osios – tada prasidės eilinė pavasario sesija.

„Turėjome nuotolinį visų opozicinių frakcijų seniūnų susitikimą. Aptarėme ir situaciją, ir kokios yra galimybės. Priėmėme tokį sprendimą, kad jei tikrai norime realaus rezultato – į ką mes šį kartą ir esame orientuoti – tai manome, kad geriau yra pasiruošti ir laukti pavasario sesijos“, – Eltai teigė „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

„Pripažinome, kad tai yra valdančiųjų ir Vyriausybės atsakomybė – jie ją prisiėmė sudarydami valdančiąją daugumą ir Vyriausybę. Jie valstybės valdymą ir neeilinių sesijų svarbą mato vienaip, ir tai yra jų atsakomybė“, – pridūrė parlamentarė.

„Valstietei“ antrino ir socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas. Anot jo, nuo idėjos surengti neeilinę sesiją atsitraukta ne dėl to, kad opozicinės partijos nepajėgios to padaryti, bet siekiant „smūgiuoti“ ir realizuoti opozicinių partijų parengtus projektus.

„Mums balsų sukviesti neeilinę Seimo sesiją užtenka, bet tam nėra prielaidų, nes, jei mes tai darysime nesusitelkę visų balsų, tai gali būti, kad susirinkę valdantieji, liaudiškai tariant, „prames“ visus klausimus, kuriuos esame ir mes, ir prezidentas paruošę (...). Mes mėginame pasiekti rezultatą, todėl dabar susistyguojam, pasiruošiam ir smūgiuojam kovo 10 d.“, – tikino politikas.

G. Paluckas ir A. Norkienė teigė, kad opozicinės partijos sutarė tarpusavyje derinti ir remti pasiūlymus, kuriuos pateiks valdantiesiems oponuojančios partijos.

„Dabar deriname tarpusavio projektus, kuriuos buvo užsiregistravusios opozicinės frakcijos, tai mūsų atskiras iniciatyvas paversime į vieną bendrą iniciatyvą, surinksime visų opozicinių frakcijų parašus ir smūgiuosime“, – akcentavo socialdemokratas.

Socialdemokrato teigimu, opozicija nusiteikusi remti prezidento pasiūlymus dėl NPD didinimo ir vienkartinių išmokų labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms. Taip pat, akcentavo politikas, intencija yra nustatyti 0 proc. lengvatinį PVM tarifą ne tik centriniam šildymui, bet ir tiems gyventojams, kurie savo būstą šildosi dujomis ar elektra ir malkomis, bei palaikyti siūlymus dėl mažesnio PVM tarifo maisto produktams.

ELTA primena, kad, atsižvelgiant į smarkiai išaugusias energijos kainas, valdantieji prieš kelias savaites užsiminė apie svarstymus rengti neeilinę Seimo sesiją. Apie tai prasitarė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Pasak jos, neeilinė sesija būtų surengta, siekiant priimti sprendimus dėl išaugusių energijos kainų amortizavimo ir reaguoti į saugumo klausimus. Tai, kad vasarį gali įvykti neeilinė Seimo sesija, leido suprasti ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Tačiau po savaitės valdantieji persigalvojo, tikinant, kad patiems išsprūdusios užuominos niekada nebuvo susijusios tik su ketinimais priimti sprendimus dėl smarkiai išaugusių energijos kainų. Pasak jų, šaukti į neeilinį posėdį Seimo narius svarstyta vertinant nacionalinio saugumo situaciją. Bet kuriuo atveju, pažymėjo jie, sprendimai dėl mokestinių lengvatų šildymui būtų priimami atgaline data. 

Užimtą valdančiųjų laikyseną netruko įvertinti ir Prezidentūra. Pasak jos, infliacijai siekiant dviženklius skaičius, keista girdėti, jog nėra pagrindo neeilinėje sesijoje svarstyti Vyriausybės ar prezidento pateiktų pasiūlymų.

Tokie argumentai opozicijos neįtikino ir ši ėmė svarstyti patys surengti neeilinę Seimo sesiją, kad dar vasario mėnesį parlamente būtų svarstomi projektai dėl infliacijos padarinių gyventojams mažinimo.

Sausio 2 d. Vyriausybė pritarė Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Nuspręsta Seimui siūlyti įstatymo projektą, kuriame numatoma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

LKL

Centralizuotam šidymui 0 pvm o tiems kas šildosi dujomis privačiai špygą,vėl žmonių supriešinimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS