Opozicijos lyderė: mūsų balsavimas dėl V. Pranckiečio dar nėra aiškus | Diena.lt

OPOZICIJOS LYDERĖ: MŪSŲ BALSAVIMAS DĖL V. PRANCKIEČIO DAR NĖRA AIŠKUS

  • 2

Dabartinė opozicijos lyderė, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad opozicijos balsavimas dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu dar nėra aiškus. Pasak jos, argumento, kad V. Pranckiečio pašalinimo nori „valstiečiai“, nepakaks.

„Opozicijoje visi vienodai mato šį klausimą. Visi sutinkame, kad turi būti argumentacija, kodėl Seimo pirmininkas turi būti atstatydintas. Jei vienintelis argumentas, kad taip nutaria valančioji dauguma, tai tokiame balsavime opozicija ir toliau nedalyvautų. Jei argumentų yra svarių, kurie paaiškės po komisijos darbo pabaigos dėl Seimo narės I. Rozovos, tai tuomet ir persvarstyme savo poziciją, bet pirmiausia norime sulaukti rezultatų“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Seimo pirmininkas V. Pranckietis patvirtino, kad oficialiai traukiasi iš LVŽS. Įtampa tarp LVŽS pirmininko R. Karbauskio ir V. Pranckiečio atsirado pastarajam nesutinkant savanoriškai pasitraukti iš Seimo pirmininko posto.

R. Karbauskio teigimu, V. Pranckietis turi užleisti poziciją „socialdarbiečiams“, nes taip yra numatyta pasirašytoje valdančiosios koalicijos sutartyje. Pats V. Pranckietis tokį spaudimą vadina šantažu ir asmeninėmis R. Karbauskio ambicijomis. Dėl viešų V. Pranckiečio pasisakymų LVŽS lyderis ir partijos valdyba apskundė V. Pranckietį partijos etikos sargams, kurie Seimo pirmininko elgesyje pažeidimų neįžvelgė.

Jei vienintelis argumentas, kad taip nutaria valančioji dauguma, tai tokiame balsavime opozicija ir toliau nedalyvautų.

Vėliau, kilus skandalui dėl Seimo narės Irinos Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais, R. Karbauskis Seimo pirmininką kritikavo neperdavus informacijos Seimo valdybai. Jis taip pat pareiškė viltį, kad balsavimas Seime dėl nepasitikėjimo parlamento vadovu įvyks rugsėjį. Valdančiajai koalicijai, LVŽS lyderio manymu, turėtų pakakti balsų inicijuoti V. Pranckiečio atstatydinimą, tačiau jis neatmetė ir varianto, kad balsavimo dėl nepasitikėjimo Seimo vadovu metu atstatydinimą galėtų palaikyti ir opozicija.

Beviltiškumo viršūnė

Opozicijos atstovai viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, kad valdantieji, siekdami priversti opoziciją remti Seimo vadovo atleidimą iš užimamų pareigų, gali neparemti opozicijos lyderio rotacijos, vadina pokštu ir beviltiškumo viršūne.

Po pirmadienį vykusių premjero Sauliaus Skvernelio ir opozicijos atstovų darbinių pietų, dabartinė opozicijos lyderė, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūne V. Čmilyte-Nielsen sako, kada tokią pasirodžiusią informaciją reikėtų vertinti kaip pokštą.

„Mes opozicijoje tokį siūlymą vertiname, viena vertus, kaip pokštą, o, kita vertus, jei kartais tai būtų rimtas žingsnis – jis galutinai diskredituotų Seimo poziciją, nes tikrai ne Seimo pozicijos reikalas spręsti mūsų opozicijos vidaus klausimus ir, man susidarė įspūdis, kad premjeras pritaria opozicijos požiūriui“, – sakė opozicijos lyderė, pabrėždama, kad S. Skvernelis tokius planus sužinojo darbinių pietų metu.

„Jis buvo šiek tiek nustebintas ir, man atrodo, kad tam jis nepritars“, – kalbėjo ji.

Tuo tarpu socialdemokratų frakcijos lyderis Julius Sabatauskas teigia, kad toks valdančiųjų žingsnis Lietuvą išstumtų iš demokratinių šalių tarpo.

„Šis žingsnis stumia Lietuvą į paraštes iš demokratinių valstybių tarpo, sakyčiau, į Rytų bloką“, – kalbėjo jis, pridurdamas, kad opozicijos prerogatyva skirti savo lyderį.

„Seimo statutas įtvirtina, kad opozicija pati renkasi, todėl nėra svertų kaip juos priversti elgtis kitaip“, – teigė J. Sabatauskas.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad kaip ir kiti opozicijos atstovai, apie tokius valdančiųjų ketinimus išgirdo iš žiniasklaidos. Visgi, pridūrė jis, jei valdantieji tikrai žengtų tokį žingsnį, tai tik parodytų pozicijos silpnumą.

„Valdančioji dauguma nesurenka 71 balso nuversti Pranckiečio, bandė Rozovą prie jo prikabinti, bandė visaip įtikinti, kad jį reikia nuversti. Paskutinis būdas, paskutinis bandymas pagrasinti, kad opozicija nepateks į Valdybą. Tai visiška desperacija, absoliučiai beviltiškumo viršūnė (...) Tokia ta valdančioji dauguma, kad Pranckietis juos po padu laiko“, - apibendrino konservatorius.

Portalas Lrytas.lt pirmadienį skelbė, kad valdantieji neoficialiai ėmė kalbėti, kad antradienį jie gali nebalsuoti už tai, kad opozicijos lyderio estafetę iš Liberalų sąjūdžio atstovės V. Čmilytės-Nielsen perimtų socialdemokratas Julius Sabatauskas. Taip, rašo portalas, būtų siekiama priversti opozicijos atstovus balsuoti už nepasitikėjimą Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, kuris pats nesitraukia iš posto.

S. Skvernelis pirmadienį susitiko su Seimo opozicijos lydere, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūne V. Čmilyte-Nielsen, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnu G. Landsbergiu ir Socialdemokratų partijos frakcijos lyderiu J. Sabatausku. Seimo rudens sesija prasidės antradienį.

Valdantieji sako neplanuojantys trukdyti opozicijai

Valdančiųjų partijų lyderiai pirmadienį pareiškė, kad neplanuoja užkirsti kelio socialdemokratui J. Sabatauskui kaip naujam opozicijos lyderiui tapti Seimo valdybos nariu.

„Arba tai toks truputį kvailas humoras, arba iš viso išmislas be jokio pagrindo. Niekada nieko panašaus nesu girdėjęs, apie tai nesame šnekėję“, – pirmadienį BNS sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Jam antrino Lietuvos socialdemokratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas: „Mes nesame opozicija, kuri užsiima kiršinimu ir kuri pažeidinėja demokratijos taisykles“.

„Mes elgsimės pagal demokratijos taisykles. (Opozicijos lyderių) rotacija yra opozicijos sprendimas“, – teigė jis.

Šių metų pradžioje opozicijos atstovai sutarė, kad 2019-ųjų pavasario sesijoje opozicijos lyderiu bus Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas, rudens sesijoje – Socialdemokratų partijos frakcijos vadovas, o likusias dvi sesijas iki rinkimų 2020-aisiais – konservatorių seniūnas.

Opozicijos lyderiui pagal Seimo statutą priklauso vieta Seimo valdyboje, tačiau valdybos sudėtį nutarimu tvirtina visas parlamentas.

Valdantieji siekia atleisti V. Pranckietį, nes Seimo pirmininko pozicija pagal naują valdančiosios koalicijos sutartį atitenka Lietuvos socialdemokratų darbo partijai.

GALERIJA

  • Viktorija Čmilytė-Nielsen
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

taip

nes donkarabasas is naisiu o sis padorus valdininkas kencia delto kad nepriklauso jokiai socbuozgalviu partijai ir ju pakalikams kurie netyria nei bascio nei rozovos veiklos buktai ne vsd darbas o jo kai paleckiukas kaip atpirkimo ozys tupi iki siol ir /vsio zakonno/......

tomas

Negi Seimui dar neįgrįso to don Kichoto - don Karabaso išsidirinėjimai? Ar ne laikas jį išmesti į užribį, kad neterštų nei Seimo, nei Lietuvos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS