P. Čimbaras apie situaciją „socdarbiečių“ frakcijoje: du vaikinai įkūrė UAB | Diena.lt

P. ČIMBARAS APIE SITUACIJĄ „SOCDARBIEČIŲ“ FRAKCIJOJE: DU VAIKINAI ĮKŪRĖ UAB

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcijos Seime narys Petras Čimbaras teigia, kad „du vaikinai“ – Gediminas Kirkilas ir Juozas Bernatonis – koalicijos derybose dėl pasiūlymų ir sprendimų linkę tartis tarpusavyje, o ne atstovauti „socdarbiečių“ frakcijos pozicijų.

Anot P. Čimbaro, grupės viduje nevyksta jokios diskusijos. Jis taip pat tikino, kad kalbos apie frakcijos skilimą nėra rimtai pagrįstos, esą pokyčio siekiama iš vidaus. Kartu pridėjo netikintis, kad šį penktadienį bus pasirašyta koalicijos sutartis.

„Man nepriimtina, kai keli vaikinai sprendžia visos frakcijos likimą. Jeigu yra frakcija ir komanda, tai reikia su visais pasiderinti, išklausyti nuomonę. Man taip susidaro įspūdis, kad mano nuomonė niekam nereikalinga, nors aš akivaizdžiai matau, kad mūsų keli derybininkai vežimą yra pastatę prieš arklį“, – sako politikas.

Jo teigimu, derybose pozicijoms naudojami ne tie atspirties taškai – esą iš pradžių galvojama apie postus, o tik paskui apie programinius punktus.

„Derybos turėtų vykti nuo programinių nuostatų, o ne nuo tam tikrų postų. Bandžiau paaiškinti, kad turi būti suderintos pagrindinės nuostatos, o paskui kalbėti apie jų įgyvendinimą per postus, ministerijas ir t.t. (...) Nežinau, ar išgirdo, ar išgirs“, – Eltai kalbėjo P. Čimbaras.

„Visi nori būti koalicijoje su solidžiu postu. Čia mane truputį liūdina. Būti valdančiojoje daugumoje ir spręsti Lietuvos problemas yra atsakomybė. Kai kam postas yra svarbiau, galimai, už Lietuvos ateitį, tai man truputį skaudu. Skaudu. Ir nepriimtina. Bandau kalbėti, paaiškinti, nes klaidos veda į neviltį ir pražūtį“, – pridėjo jis.

Kai kam postas yra svarbiau, galimai, už Lietuvos ateitį, tai man truputį skaudu. Skaudu. Ir nepriimtina. Bandau kalbėti, paaiškinti, nes klaidos veda į neviltį ir pražūtį.

Pasak frakcijos nario, grupės viduje diskusijos nevyksta, nes „du vaikinai“ esą jaučiasi protingesni už kitus.

„Kartais buvę politikai galvoja, kad yra patys protingiausi, patys gudriausi. Taip, ko gero, mąsto apie save. Bet iš tikrųjų, iš šalies pažiūrėjus taip nėra. Kartais reikia išgirsti ir naujesnių politikų, kurie turi tam tikrą įtaką, mąstymą, matymą nuomonę. Bet dažniausiai, kai keletas vaikinų „užsiciklina“, kad yra gudriausi ir geriausi, tai dažniausia daro klaidas. Mano manymu, jie daro dideles klaidas“, – tikino Seimo narys.

Pasak buvusio Darbo partijos nario, minimos klaidos esą yra strateginės. Jo teigimu, tai ne tik postų sekimas, vėliau nuomonės kaita, tačiau ir aiškios pozicijos nedeklaravimas – derybose atstovaujama partija ar Seimo frakcija.

„Vieną dieną pasirašo nuo frakcijos, kitą dieną derybose atstovauja kaip partijos pirmininkas. Kaip jūs atstovaujate? Nuo ko? Jei nuo frakcijos, turi būti frakcijos vieninga nuomonė. O jei nueina vienas, tai čia ne frakcija. Gaunasi uždaroji akcinė bendrovė. Jei nuo partijos atstovauji, turi gauti partijos prezidiumo nurodymus, juos vykdyti ir atsiskaityti. To nėra. Gaunasi pagudravimas. Vieną dieną nuo frakcijos, kitą dieną nuo partijos kaip pirmininkas. Nesu patenkintas tų vaikinų įsteigta UAB“, – pasakojo parlamentaras.

Pasitikslinus, ar minimi „du vaikinai“ yra Gediminas Kirkilas ir Juozas Bernatonis, Seimo narys patikino, kad kalba apie juos.

„Be abejo, nenoriu pavardėmis minėti, bet du vaikinai, kurie per daug įsijautė į savo vaidmenį. (...) Tie vaikinai nuo Seimo pradžios nėra laimėję vienmandatės nė vienos. Aš renkamas vienmandatėje. Mano mąstymas yra kitoks negu jų. Aš dėstau problematiką kas ateina iš žmonių. Turi būti elgiamasi kitaip. O ne žmogus visą gyvenimą prasėdėjęs, per kitų galvą galimai visąlaik pakliuvęs į Seimą ir daro toliau. Na negalima taip laipioti. Skiriasi mūsų vienmandatininko ir daugiamandatininkų mąstymas“, – dėstė P. Čimbaras.

Kartu Molėtų-Širvintų apygardoje Seimo nario mandatą iškovojęs P. Čimbaras neigia pasirodžiusias kalbas esą partijai gresia skilimas. Jis asmeniškai apie išėjimą negalvoja – sako, tikėsis sulaukti pokyčio partijos viduje.

„Tikrai netiesa, kad keturi ar penki, ar šeši nori atskilti. Visose frakcijose vyksta diskusijos – jeigu yra nepatenkintų, galima jau išeiti. Na taip nėra. Mes turime atskirą nuomonę, kuri nesutampa su tų dviejų vaikinų nuomone. Kalbų iš frakcijos išeiti nėra. Išeiti, trenkti durimis yra lengva. Yra kalbos, kaip frakcijai dirbti, atrodyti ir veikti derybose solidžiai. (...) Bandysime situaciją keisti iš vidaus. Kam visą pievą nupjauti dėl, pavyzdžiui, dviejų piktžolių? Tai gal tas piktžoles reikia išrauti?“ – Eltai teigė parlamentaras.

Jis taip pat teigia nemanantis, kad valdančiosios daugumos formavimas bus užbaigtas šį penktadienį

„Ne, tikrai ne. Tegu kas nori gudrauja. Manau, pirma nesusitars dėl postų ir nepasirašys,“ – sakė politikas.

ELTA primena, kad apie neramumus partijoje kalbama jau kuris laikas. Birželio viduryje Darbo partijos narys Andrius Mazuronis anksčiau yra teigęs, kad 4 „socdarbiečių“ frakcijos nariai kalbino jį ir „darbietį“ Valentiną Bukauską kurti atskirą frakciją. Algirdas Sysas, socialdemokratų frakcijos seniūno pavaduotojas, yra teigęs, kad Socialdemokratų darbo frakciją norėjo palikti net 8 asmenys.

Kaip jau buvo rašyta, derybos dėl valdančiosios koalicijos, likus keliems nesutarimams, dar nėra baigtos ir sutarties dėl valdančiosios koalicijos pasirašymas planuojamas šį penktadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Gali būti

Kad žadnostj frajera pogubit.Gediminas kai užsižaidžia pradeda blefuot,neturėdamas nei vieno kozirio.Jei žaidžia asilą-dar kartais prasisuka,o jei rimčiau-visos kortos muštos

Oma

Bebrai tik naikina,o ne stato.Geriau jie patys save susigraužtų.

Kaunas nuomone.

Juk is praejusiu metu Kirkilo ir jo bendru vadovavimo pasimate ,kad jie kenkia Lietuvai,o ne nori padeti. Juk jie istaske viska seidami,kad po ju nors ir tvanas.O dabar juk aiskiai matosi,kad ne darbas,Lietuvos zmones jiem rupi ,o jie tik tyciojasi ir siekia postu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS