Po prokuratūros sprendimo opozicija grįš į NSGK komiteto posėdžius | Diena.lt

PO PROKURATŪROS SPRENDIMO OPOZICIJA GRĮŠ Į NSGK KOMITETO POSĖDŽIUS

Generalinei prokuratūrai patvirtinus Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sprendimą nepradėti tyrimo dėl viešųjų pirkimų krašto apsaugos sistemoje, laikinai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) darbą stabdę opozicijos atstovai tikina, kad komitetas grįš prie įprastinės savo veiklos. Naująjį NSGK pirmininką ketinama rinkti pirmadienį šaukiamame komiteto posėdyje.

„Dabar mums užtenka keturių parašų, kad sukviestume posėdį. Taigi, posėdis įvyks pirmadienį, aptarsime keletą darbinių klausimų, taip pat bus ir komiteto pirmininko rinkimai“, – Eltai teigė į NSGK pirmininko postą konservatorių frakcijos deleguotas Arvydas Pocius.

Politikas mano, kad teisėsaugos sprendimas nepradėti tyrimo turėjo išsklaidyti opozicijos atstovams kilusias abejones dėl NSGK narių veiklos.

„Aš manau, kad tai, ką buvo norima išgirsti, yra išgirsta – kelti bylos nėra pagrindo ir tas šešėlis nuo NSGK narių yra nuimtas“, – akcentavo parlamentaras.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat teigia, kad buvusio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasėtos abejonės dėl viešųjų pirkimų skaidrumo krašto apsaugos sistemoje buvo išsklaidytos.

„Taškas istorijoje jau yra padėtas. Ir kaip dabartinis ministras Laurynas Kasčiūnas sakė, ponas A. Anušauskas bandė paleisti dūmų užsklandą, bet ji pavirto niekuo“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

„Tai mes grįšime į darbą, mes niekada nebuvome iš jo išėję, tiesiog buvo logiškas sprendimas – kol šešėlis krenta ant visų narių, negalime rinkti ir pirmininko. O dabar pirmininką per artimiausią posėdį, matyt, išsirinksime“, – patikino jis.

S. Skvernelis teigia palaikysiantis konservatorių frakcijos siūlomą A. Pociaus kandidatūrą.

D. Gaižauskas: prokuratūros paaiškinimas visų abejonių neišsklaidė

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Dainius Gaižauskas taip pat tikina, kad prie įprasto NSGK darbo bus sugrįžta. Visgi, pasak jo, Generalinės prokuratūros pateiktas paaiškinimas neišsklaidė visų dėl viešųjų pirkimų krašto apsaugos sistemoje kilusių abejonių. Pasak jo, galima numanyti, kad tam tikri tyrimai, apie kuriuos nėra skelbiama, vyksta.

„Yra nerimo, kad kažkas visgi buvo. Gali būti reagavimo visokiausio – vienas iš jų, kriminalinės žvalgybos tyrimai – apie juos mes nesužinosime. Bet tegu tarnybos šiuo metu ir dirba šia linkme, palinkėsime jiems sėkmės, o komitetas grįš dirbti“, – Eltai sakė D. Gaižauskas.

A. Pocius padarė labai didelę klaidą, ko nebuvo visos šios kadencijos metu – jis ėmėsi iniciatyvos, apeinant opoziciją, kuri laukė tarnybų nutarimo, bandė pagudrauti.

„Tai iš šio nutarimo supratau vieną dalyką – kad šiuo momentu nusikalstamos veiklos požymių nenustatyta, dėl to ikiteisminis tyrimas nepradėtas. Bet tai dar nereiškia, kad jis nebus pradėtas“, – pabrėžė jis.

Nors „valstietis“ tikina NSGK posėdžių nebeboikotuosiantis, visgi pirmadienį rengiamame posėdyje politikas teigia nedalyvausiąs ir A. Pociaus kandidatūros nepalaikysiąs.

„A. Pocius padarė labai didelę klaidą, ko nebuvo visos šios kadencijos metu – jis ėmėsi iniciatyvos, apeinant opoziciją, kuri laukė tarnybų nutarimo, bandė pagudrauti – bandė sušaukti neeilinį posėdį be opozicijos narių ir save pasitvirtinti vadovu“, – akcentavo jis.

Generalinė prokuratūra trečiadienį paskelbė, kad STT sprendimas nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje yra pagrįstas ir teisėtas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje.

Klausimai dėl neskaidrių procesų kilo po to, kai pareigas paliekantis buvęs krašto apsaugos ministras A. Anušauskas pareiškė darbo ministerijoje metu susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Tokias ministro užuominas prezidentas Gitanas Nausėda įvertino kaip labai rimtas ir netrukus susitiko su STT bei Generalinės prokuratūros vadovybe.

Savo ruožtu STT pranešė iki šiol nepradėjusi ikiteisminių tyrimų, susijusių su KAM. Visgi, tarnyba nurodė iš KAM gavusi informacijos apie parlamentarą, liberalų atstovą Raimundą Lopatą.

Po rezonansą sukėlusių pareiškimų STT dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje apklausė patį A. Anušauską, buvusį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką ir dabartinį ministrą Lauryną Kasčiūną, Seimo narį R. Lopatą ir buvusį krašto apsaugos viceministrą Vilių Semešką, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ot tai

Kietuoliai, timūrovcai ir melnikaitės.

juokas

juokdariai ka tuo norejo parodyt vistiek siuo metu ne jie kortas dalina

Nebėr kantrybės

Tai ar "dūmų" skleidėjas taip ir vaikščios laisvėje? Nebereaguojama į neramumų sukėlimą valstybėje ir ginkluotės finansavimo sustabdymą?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS