Politikės tikslas – pinigai? | Diena.lt

POLITIKĖS TIKSLAS – PINIGAI?

Aršia kovotoja už teisybę laikoma Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė, panašu, susipainiojo tarp politikės statuso, bendrijos pirmininkės pareigų ir jos privačios įmonės veiklos. Solidžią algą už vadovavimą bendrijai gaunanti politikė nutylėjo, kad nuo gruodžio vadovauja dar ir pelno siekiančiai bendrovei, kurios paslaugas tarybos narė perša gyventojams. Be to, L.Girskienė bendrijos patalpose įsteigė Seimo nario Dainiaus Kepenio biurą, kuriam taip pat pluša už atlygį.

Nustebino solidi alga

L.Girskienė vadovauja daugiabučių namų savininkų bendrijai "Bandužiai", vienijančiai net 19 daugiabučių.

Klaipėdos taryboje L.Girskienė yra deklaravusi per metus gaunanti 14 156 eurus pajamų. Politikei kas mėnesį mokamas tūkstančio eurų atlyginimas. Dar 250 eurų ji gauna už Seimo nario padėjėjos darbą.

Tačiau kol kas niekur neviešinama, kokią algą tarybos narė gaus už vadovavimą įmonei "Daugiabučių administravimo centras".

Ši įmonė įsteigta 2016 m. gruodžio 8 d. Įmonės įstatinį kapitalą sudaro 2,5 tūkst. eurų. L.Girskienei priklauso pusė šios įmonės akcijų, ji yra jos vadovė.

"Oho, kaip bendrijos pirmininkei čia karališka alga", – išgirdęs žinomos politikės, vadovaujančios bendrijai, atlyginimą tarstelėjo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas Romas Valentukevičius.

Vėluoja du mėnesius

Praėjusį trečiadienį paklaustas, ar uostamiesčio politikė privalo deklaruoti tą faktą, jog vadovauja pelno siekiančiai įmonei, R.Valentukevičius priminė, kad L.Girskienė tokią pareigą turi, o to nepadarė du mėnesius.

"Per trisdešimt darbo dienų privalu pateikti duomenis. Tai yra faktinės aplinkybės, susijusios su šio politiko einamomis pareigomis ir gaunamu atlygiu. Nuo gruodžio, kai tik buvo įsteigta įmonė, ši tarybos narė privalėjo nusišalinti tais atvejais, kai savivaldybėje buvo svarstomi kokie nors klausimai, siejami su bendrijomis, tvarkomis, kurios liečia tokias paslaugas teikiančias įmones. Tačiau įvertinti situaciją galėsime tik tuomet, kai bus surinkta visa medžiaga, atliktas tyrimas", – aiškino R.Valentukevičius.

Siūlosi į postą

Aiškėja dar viena įdomi aplinkybė – L.Girskienė tapo dažna viešnia Vaidaugų gatvės 7 ir 11 namų gyventojų susirinkimuose. Pastarųjų tikslas – atsiskirti nuo namų valdų ir įkurti šiuose namuose bendrijas. 11-asis šios gatvės namas jau įsteigė bendriją.

Tačiau kaimyninio namo gyventojai sako galintys iškart atspėti, kas jai vadovaus.

"Kovojama bet kokiomis priemonėmis, elgiamasi agresyviai, susirinkimų metu kalbėtojų tonas peržengia ribas. Tačiau mus labiausiai siutina tai, kad paprastiems žmonėms meluojama. Mūsų name jau tris kartus vyko susirinkimai, niekaip jiems nepavyksta savo plano įgyvendinti, tad rengiamas ketvirtas", – piktinosi Vaidaugų g. 7 namo gyventoja Irina Torop.

Gyventojams jau kurį laiką platinamas raštiškas raginimas stoti į bendriją, įtikinėjant, kad "esant geram derybininkui ir organizatoriui buto komunalines sąnaudas galima sumažinti iki 50 proc.".

Rašte siūloma patiems gyventojams tapti bendrijos vadovais, tačiau čia pat patariama, kad, jei tokių savanorių neatsiras, bendrijos pirmininke sutiktų būti L.Girskienė.

Pribloškė įkainiai

"Bendrijos pirmininką įpareigotume pasirašyti sutartis su įmone, kuri pasirūpintų buhalterinės apskaitos tvarkymu, technine pastatų priežiūra, šilumos ūkio priežiūra, avarijų likvidavimu ir pan.", – rašoma bendrijos šalininkų rašte.

Išeitų, kad L.Girskienė, vadovaujanti bendrijai "Bandužiai", sutiktų vadovauti ir kitoms bendrijoms, namų priežiūrai samdytų jos pačios įkurtą įmonę, o sutartį tokiai bendrijos pirmininkei tektų pasirašyti su pačia savimi?

"Aš visą gyvenimą dirbau buhaltere, nepatingėjau ir suskaičiavau, ką mums siūlo naujoji bendrija ir politikės įmonė. Siūlomuose tarifuose yra išpūstas namo plotas. Dokumente, kuriame minima L.Girskienė, mokesčiai skaičiuojami nuo 5 862 kvadratinių metrų, o mes šiuo metu mokesčius mokame tik už naudingą namo plotą. O tai sudaro 4 712 kv. metrų", – tvirtino Vaidaugų namo gyventoja Svetlana Šamrej.

Moteris kruopščiai sudaugino kiekvienos paslaugos įkainius ir apskaičiavo, kad per mėnesį šio namo gyventojai L.Girskienės įmonei sumokėtų 339,88 euro daugiau, nei moka šiuo metu.

Kaip taip galima meluoti, kad bus pigiau?

"Per metus susidaro daugiau nei 4 tūkst. eurų. Kaip taip galima meluoti, kad bus pigiau? Juk mokesčiai mokami už naudingą, o ne bendrą namo plotą. O kur jie dėtų tuos pinigus? Ir dar. Ši ponia nuolat pabrėžia, kad ji – tarybos narė", – rodydama skaičius kalbėjo gyventoja.

Moteris prisiminė, esą viename susirinkimų L.Girskienė nemandagiai bendravo su vienu dalyvių.

"Net nebesinori tokiuose susirinkimuose dalyvauti. Bendraujama šiurkščiai, su isterijos gaidele balse, jei tik kas užduos nepatinkantį klausimą, puolama gintis paleidžiant ašaras. Tiesiai šiai politikei pasakiau, kad aš, kaip ir rusų režisierius Konstantinas Stanislavskis, netikiu tokiomis ašaromis. Aš nematau tiesos šiuose politikės ketinimuose", – rėžė S.Šamrej.

Pasakiau, kad aš, kaip ir rusų režisierius Konstantinas Stanislavskis, netikiu tokiomis ašaromis.

Užkliuvo skrybėlė

Ar tokie Klaipėdos miesto tarybos narės žingsniai iš tiesų nedvelkia privačių ir viešųjų interesų supainiojimu, dienraštis teiravosi Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisijos pirmininkės Aldonos Staponkienės.

"Valstybės politikų elgesio kodeksas, kuris prilyginamas įstatymui, sako, kad valstybės politikas viešajame gyvenime turi vadovautis sąžiningumo, skaidrumo ir viešumo bei padorumo principais. Kodekse taip pat nurodyta, kad politiko elgesys neturi kelti abejonių dėl sąžiningumo", – įstatymą citavo A.Staponkienė.

Tai, kad šios politikės elgesys kažin ar atitinka aukščiausius elgesio standartus, byloja vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuota, kaip iš tiesų L.Girskienė bendrauja su nepatogius klausimus užduodančiais klaipėdiečiais.

Praėjusių metų gruodžio 15 d. vyko Vaidaugų g. 7 namo gyventojų susirinkimas. Jo metu L.Girskienė pademonstravo itin aštrų liežuvį.

Politikei užkliuvo į susirinkimą atėjusio Daugiabučių namų savininkų teisių gynimo asociacijos pirmininko Pauliaus Martinkėno skrybėlė.

"Neaiškinkite. Jei su skrybėle, tai dar nereiškia, kad viską žinote", – viešai klaipėdiečiui driokstelėjo tarybos narė.

"Aš ne pėsčias. Jai atsakiau: "Jei su akiniais, dar nereiškia, kad esate teisi." Bet, kalbant rimtai, mano nuomone, ši politikė viešai įžeidinėja ir žemina visus, kurie tik jai yra neparankūs", – akistatą su L.Girskiene prisiminė P.Martinkėnas.

Tas pats Valstybės politiko elgesio kodeksas numato pareigą politikams laikytis pagarbos žmogui principų.

Pasisiūlė administruoti

Tarybos narė šiurkštoku "neaiškinkite" P.Martinkėnui atrėžė į pastabą dėl ginčo, kodėl buvo filmuojamas gyventojų susirinkimas.

Vaizdo įraše matyti, kad L.Girskienė kelis kartus pabrėžė savo statusą.

"Kodėl aš čia esu? Aš esu tarybos narė", – taip politikė atsakė vienai gyventojai, kuri paklausė, ką gyventojų susirinkime veikia svetimas žmogus, kuris net negyvena šiame name ir neturi teisės priiminėti sprendimų.

"Aš atėjau pateikti pasiūlymą", – paminėjo L.Girskienė.

Ji tiesiai šviesiai susirinkimo metu išrėžė, kad sutiks "paimti" šį namą administruoti.

"Aš pati įsteigiau įmonę. Todėl, kad yra daug problemų. Dirbu šešerius metus. Kelioms namų valdoms yra pradėti ikiteisminiai tyrimai. Yra nustatyta, kad dauguma pinigų keliauja į "ofšorines" kompanijas. Kadangi lėšos yra labai didelės. Pavadinimų aš neminėsiu. Turiu duomenų, iš kurių namų gyventojų lėšų buvo nuskaičiuota dvigubai", – susirinkime neslėpė L.Girskienė.

Bendrija virto kolūkiu?

Susirinkimo pabaigoje L.Girskienė atvirai išdėstė savo planus.

Kadangi "Bandužių" bendrija yra itin didelė, surinkti kvorumą bet kokiems sprendimams tampa neįmanoma, todėl esą protingiau samdyti akcinę bendrovę.

Ten yra didelis kolūkis.

"Ten yra didelis kolūkis. Geriausia būtų, kad jūs, įsisteigę savo bendriją, jungtumėtės prie mūsų. Arba aš asmeniškai galiu paimti administruoti jūsų namą, kaip tai daro "Laukininkų valdos", šiomis kainomis, kurios nurodytos", – išpyškino L.Girskienė.

"Galiu paaiškinti, kodėl imtasi tokių žingsnių. Bendrijos pirmininkai renkami trejų metų laikotarpiui. Sutartį su įmone galima pasirašyti penkerių metų laikotarpiui su galimybe ją pratęsti, jei niekas iš gyventojų nekels klausimų. Kaip sakoma – amžiams", – paaiškino situaciją Vaidaugų g. 7 name stebėjęs P.Martinkėnas.

Ners į savą biznį

Pati Klaipėdos tarybos narė, kuri telefonu buvo kalbinta praėjusios savaitės ketvirtadienio pavakarę, gynėsi, kad gyventojų susirinkime siūlė savo įmonės paslaugas.

"Mane pakvietė žmonės. Aš tik paaiškinau įstatymus", – gudravo L.Girskienė.

Išgirdusi žurnalistų patikinimą, kad žurnalistai stebėjo pusantros valandos trukusį įrašą ir puikiai matė, kaip gyventojų susirinkime politikė pristatinėjo savo įmonės paslaugas, dalijo savo vizitines korteles ir vis pabrėžė, kad yra tarybos narė, L.Girskienė ėmė painiotis.

Tai ji pripažindavo, kad ieško įmonei klientų, tai ji imdavo tai neigti ir tvirtino, kad visai ne ji, o nežinia kokie žmonės gyventojų pašto dėžutėse paliko lapelius su jos įmonės paslaugų įkainių skaičiavimais.

"Mano parašo ten nėra, o kur jūs matėte mano pavardę ten?" – širdo moteris.

Politikė staiga pareiškė, kad ateityje trauksis iš bendrijos pirmininkės pareigų ir atsiduos tik savo verslo plėtojimui.

Paklausus, ar nemato interesų konflikto tame, kad, būnant bendrijos pirmininke, jai teks pasirašyti sutartį su savo pačios įmone, L.Girskienė atrėžė: "Apie ką jūs čia kalbate? Mano pirmininkės kadencija baigsis po dvejų metų. O aš noriu pradėti dirbti sau. Mano įmonė siūlys paslaugas kitiems namams, ne "Bandužių" bendrijai. Taip, aš galiu juos administruoti. O kodėl negaliu?"

Liejosi ašaros

Paklausus, kodėl jau du mėnesius delsia deklaruoti privačius interesus, L.Girskienė aiškino, kad jos darbovietė nepasikeitė.

"Šiais metais reikės, nes pradėjau dirbti Seimo nario padėjėja", – pripažino politikė.

Paklausus, ar įmonės "Daugiabučių administravimo centras" įsteigimas ir tapimas jos direktore nėra pakankama priežastis susimąstyti apie privačių interesų deklaraciją, L.Girskienė atsakė, kad įmonė tik pradėjo veikti ir neturi klientų.

Po minėto klausimo politikė ėmė graudintis, aiškinti, kad visi ją puola.

"Dabar pirmininkai iš namo ima minimalią alga, o aš gaunu tik po šimtą eurų", – verksmingu balsu guodėsi L.Girskienė.

Pasiteiravus, kokią ji tiksliai algą gauna, politikė įsižeidė: "Kas čia per klausimas? Artūro Šulco paklauskite, kiek jis algos gauna."

Bendrijoje – politiko biuras

Tūkstantį eurų už pirmininkavimą bendrijai gaunančios L.Girskienės pajamas papildo dar ir pusės Seimo nario D.Kepenio padėjėjos etato alga – 250 eurų.

Šio žurnalistinio tyrimo metu paaiškėjo dar įdomesnių dalykų – L.Girskienės vadovaujamos bendrijos patalpose veikia Seimo nario D.Kepenio biuras.

Tai, kad ši moteris gauna atlygį už politinę veiklą ir tuo pat metu po bendrijos stogu įkuria politiko biurą, pačiai L.Girskienei prieštarų nesukėlė.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas R.Valentukevičius, klausinėjamas žurnalistų apie tokį precedentą, garsiai svarstė.

"Na, taip, ten turbūt gyvena už įvairias partijas balsavę žmonės. Turi būti sutartis, gyventojų sutikimas išnuomoti politikui patalpas. Bet kodėl tai daroma? Seimo nariui biurą turi parūpinti savivaldybė. Statutas taip numato", – kalbėjo etikos sargas.

Nuomai – 40 eurų

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis aiškino, kad į savivaldybę kreipėsi tik Seimo narys Naglis Puteikis su prašymu pratęsti biuro nuomą.

Taip pat patalpų paprašė Seimo narys Algimantas Kirkutis, kuriam biuro patalpos buvo suteiktos.

L.Girskienė aiškino, kad bendrijai priklausančios patalpos buvo laisvos, o D.Kepenis jų esą pats paprašė.

"Aš atsiklausiau 17-os valdybos narių. Mes nutarėme leisti išsinuomoti laikinai. Jei bus rinkėjų, jis pratęs nuomą. Per mėnesį moka 40 eurų už komunalines paslaugas", – tikino L.Girskienė.

Politikė aiškino, kad interesų konflikto nemato, ir čia pat pripažino, kad jai pačiai labai patogu, kai po vienu stogu veikia ir bendrija, ir Seimo nario biuras.

Tik ką nusijuokusi, jau po sekundės L.Girskienė pravirko: "Vėl norima prie manęs prisikabinti."

Jaučiasi terorizuojami

Kol tarybos narė kūkčiojo, tuo pat metu, ketvirtadienio vakarą, Vaidaugų g. 7-ojo namo gyventojai rinkosi į susirinkimą be bendrijos kūrimo agitatorių.

"Mes terorizuojami. Jaunesni žmonės atsirinks, ko jie nori – bendrijos ar namų valdų. O seni žmonės tiesiog primygtinai stumiami pasirašyti už bendriją. Mūsų name vyksta psichologinis teroras – kas dvi savaites mes šaukiami į susirinkimus dėl bendrijos kūrimo. Kur kreiptis, kad visi atstotų nuo mūsų?" – piktinosi šio namo gyventoja Jolita Mickevičienė.

Kitas gyventojas retoriškai klausė, ar gali kreiptis į policiją dėl persekiojimo.

Šio namo gyventoja Ingrida Jusupova patikino, kad žmonės pavargo nuo nuolatinių rietenų.

"Man klausimų kelia dar vienas faktas: kodėl bendrijos kūrėjai nusirašinėjo ir kaupė į susirinkimą kviestų žmonių asmens duomenis? Ar tikrai jie turi teisę, ar šie fiziniai asmenys yra duomenų valdytojai? Lifte aptikau pakabintą lapelį, kur prie bendrijos kūrimo buvo siūloma dėtis net ir ne butų savininkams. Buvo rašoma, kad užtenka atsinešti santuokos liudijimą, jei nėra savininko", – pastebėjimais dalijosi S.Šamrej.

Moteris patikino, jog puikiai išmano įstatymus – be notaro patvirtinto buto savininko įgaliojimo joks asmuo negali balsuoti už pertvarkas daugiabutyje.

Naktiniai raštai komisijai

Visa ši politikės naujojo biznio istorija apogėjų pasiekė vėlyvą ketvirtadienio vakarą. Praėjus trims valandoms po pokalbio su dienraščio "Klaipėda" žurnalistais, L.Girskienė naktį puolė deklaruoti privačius interesus.

"Interesų deklaraciją jau pateikiau ir nuoširdžiai sakau, kad nuo ryto iki vakaro bendraudama su žmonėmis, spręsdama problemas darbe, rūpindamasi vaikais, tiesiog užmiršau, kad per 30 dienų reikia atnaujinti deklaraciją. Nemanau, kad pažeidžiau viešųjų ir privačių interesų valstybinėje tarnyboje derinimo įstatymą ir kitus teisės aktus, todėl kreipiausi išaiškinimo į VTEK", – pusę devynių vakaro atsiųstame laiške žurnalistams dėstė politikė.

Tarybos narė raštu pripažino, kad padėjo surašyti lentelę, gyventojų prašoma. "Namo plotas įrašytas toks, kokį man pasakė gyventojai. Aš netikrinau duomenų", – paaiškino L.Girskienė.

Susidvejinimą draudžia įstatymas

Nors politikė griebėsi gudraus žingsnio naktį pildydama deklaraciją, tai dar nereiškia, kad etikos sargai neturės jai klausimų.

Vaidaugų gatvės gyventojai ėmė burtis, surinko parašus ir pavedė ateityje jų teises ginti Daugiabučių namų savininkų teisių gynimo asociacijai.

Visą surinktą medžiagą su klausimais, ar L.Girskienė nesupainiojo privačių ir viešųjų interesų, gyventojų atstovai pateiks VTEK ir Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos etikos komisijai.

VTEK Prevencijos skyriaus viršininkas Mindaugas Siaurys aiškino, jog net ir naktį teikiama privačių interesų deklaracija nepanaikina to fakto, kad terminai buvo praleisti.

Visa ši istorija neskaniai kvepia.

"Taip pat yra įstatyme nuostata, kuri draudžia valstybės tarnyboje dirbantiems asmenims atstovauti privatiems interesams. Jie gali atstovauti sau, bet kitoms privačioms grupėms toks asmuo negali atstovauti. Pavyzdžiui, mokesčių inspektorius negali atstovauti bendruomenei kokioje nors įmonėje, kurią jis privalo kontroliuoti, kaip mokesčių inspektorius. Visa ši istorija neskaniai kvepia", – pavyzdį pateikė M.Siaurys.

Bendrijų veiklą kontroliuoja savivaldybė, todėl peršasi išvada, kad būdama trijuose vaidmenyse – tarybos narės, bendrijos pirmininkės ir dar privačios įmonės akcininkės – L.Girskienė iš tiesų susipainiojo.

"Kad nebūtų susidvejinimų ir kad privačių interesų nespręstų visuomenines pareigas einantys asmenys, įstatymas apriboja galimybę atstovauti vieniems ar kitiems interesams", – įstatymų nuostatas aiškino M.Siaurys.

GALERIJA

  • Stogas: L.Girskienė pripažino, kad bendrijos „Bandužiai“ patalpos išnuomotos Seimo nariui D.Kepeniui, kurio padėjėja ji yra.
  • Emocijos: Vaidaugų g. 7-ojo namo gyventojai, neapsigindami erzelio dėl bendrijos kūrimo, griebėsi viešumo, atskleisdami, kuo iš tiesų užsiima politikai po darbo valandų.
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
  • Vaidaugų 7 namo gyventojų susirinkimas
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (151)

Tikrai

Ji pati klastoja dokumentus, patikėkit, susidūriau! Ir dar bando iš "š" vašką išspausti. O baisiausia, ji žiauriai kivirčina žmones!

Ta pati

Tikrai, žmonės, galvokit, ką darot, kur pasirašot! Šita moteris visiškai nėra "šventoji", tik tokią save deklaruoja! Patikėkit, jos sąžinė yra nulinė! Jei kas ne pagal ją "pabliauti" ji moka , taip tikisi susilaukti gailesčio! Visiška šlukštynė, tikrąja ta žodźio prasme!

pastebėjimas

Girskienė matyt yra sąžininga ir nekorumpuota. Dėl to nepriklauso "savai chebrai" ir jiems trukdo. Straipsnis kelintą dieną pirmame Klaipėdos puslapyje, kitomis temomis straipsniai iš pirmo puslapio dingsta greičiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS