Politologas apie Š. Marčiulionio sprendimą: apgavo rinkėjus | Diena.lt

POLITOLOGAS APIE Š. MARČIULIONIO SPRENDIMĄ: APGAVO RINKĖJUS

Šarūno Marčiulionio sprendimą atsisakyti laimėto mandato į Europos Parlamentą politologai vertina nevienareikšmiškai.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Mindaugas Jurkynas sako, kad šiuo sprendimu Š. Marčiulionis tiesiog apgavo rinkėjus.

„Žmogus, priėmęs atsakomybę, parodęs, kad jis yra (rinkėjų. - ELTA) pasirinkimas, rinkėjus apgavo. Bet žinant, jog Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje žodis nieko nereiškia, tai su jų vidine politine kultūra galbūt tai visai ir suderinama... Nes, jei tampi rinkėjų pasirinkimu ir už tave balsuojama, o po to tu pasitrauki, tai primena tuos atvejus, kada politikai dalyvaudavo savivaldybių tarybų rinkimuose būdami Seimo nariais, viliodami žmones balsuoti, o po to tiesiog atsisakydavo mandato. Tai yra paprasčiausia rinkėjų apgavystė“, – Eltai sakė prof. M. Jurkynas.

Politologas Algis Krupavičius mano, kad Š. Marčiulionio sprendimas atsisakyti Europos Parlamento mandato bus naudingas Lietuvos Seimui, nes vietoje Š. Marčiulionio į Europos Parlamentą keliaus daug konfliktų Seime šiuo metu keliantis Stasys Jakeliūnas.

Bet žinant, jog Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje žodis nieko nereiškia, tai su jų vidine politine kultūra galbūt tai visai ir suderinama...

„Aš sakyčiau, kad blogame žaidime šita rokiruotė yra vienas geresnių žingsnių. Matyt, įtampų ir konfliktų Seime sumažės dėl to, kad Stasys Jakeliūnas įgyja teisę į Europos Parlamento nario mandatą“, – Eltai sakė A. Krupavičius.

Politologo manymu, Š. Marčiulionio buvimas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše ne pritraukė balsų, o kaip tik rinkėjus atbaidė balsuoti už šią politinę jėgą.

„Manau, kad balsų nepritraukė. Galėjo netgi sulaikyti nuo balsavimo už Valstiečių ir žaliųjų sąrašą dėl to, kad rinkimų kampanijos metu paaiškėjo, jog Šarūnas Marčiulionis yra absoliučiai nepasirengęs, neturi jokios kompetencijos būti Europos Parlamento nariu“, – sakė A. Krupavičius.

V. Čmilytė-Nielsen: tai rinkėjų apgaudinėjimas

Seimo opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen, vertindama Š. Marčiulionio apsisprendimą atsisakyti Europos Parlamento nario mandato, sako, kad tai gudravimas ir iš esmės rinkėjų apgaudinėjimas.

„Kandidatavimas ir atšaukimas savo kandidatūros yra, mano vertinimu, tam tikras gudravimas ir iš esmės rinkėjų apgaudinėjimas", - antradienį žurnalistams sakė Seimo opozicijos lyderė.

Ji tikisi, kad, "valstiečiui" Stasiui Jakeliūnui tapus Europos Parlamento nariu, Seime bus mažiau kuriama tyrimo komisijų.

„Suprantu, kad Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas išvyksta į Europos Parlamentą. Tai tikėtina, kad mažiau bus prielaidų visoms komisijoms. Dalis jų buvo akivaizdžiai politizuotos, praėjus rinkimams manyčiau, kad jų sumažės.Didžioji dalis tų komisijų buvo susieta vis tik su rinkimais. Žinoma, Seimo rinkimai ne už kalnų, bet galima tikėtis, kad bus tam tikras ramybės laikotarpis ir šitų politizuotų komisijų sumažės", - žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

S. Skvernelis: S. Jakeliūnas stipresnis politikas

 Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad S. Jakeliūnas vien dėl savo politinės patirties yra stipresnis už Š. Marčiulionį EP.

„Aš dar nežinau motyvų, dėl kurių tai padaryta, dar nesuspėjau susipažinti. Vertinu tai, kad kitas sąraše žmogus Stasys Jakeliūnas važiuos į EP, jis būtų stiprus mūsų atstovas EP. (...) Jis stipresnis nei Šarūnas Marčiulionis, tai yra kitokia politinė patirtis, bet ar būtų geresnis ar blogesnis, tai aš nevertinu", - teigė premjeras.

Paklaustas, ar "valstiečiai" tokiu sprendimu nemanipuliuoja savo rinkėjais, premjeras teigė, kad nemanąs, bet toliau komentuoti atsisakė.

„Nenorėčiau komentuoti, bet nemanau. Tai reikėtų klausti partijos sprendimo, dėl ko toks žmogus buvo įtrauktas, ir paties Š. Marčiulionio, kokiais motyvais ir argumentais pakeitė savo poziciją", - teigė S. Skvernelis. 

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąraše Europos Parlamento (EP) rinkimuose kandidatavusį ir antrą mandatą sąjungai iškovojusį Šarūną Marčiulionį, jam pranešus, kad atsisako mandato, gali pakeisti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Stasys Jakeliūnas. Jis teigė šią galimybę rimtai svarstysiąs.

Rašyti komentarą
Komentarai (67)

Ontė

Aš prisimenu, ką kalbėjo apie mitingą 1987 metais Marčiulionis. O ką kalbėjo tada ir vėliau Grybauskaitė su Brazausku. Nežiūrint į tai, jie buvo išrinkti Lietuvos Prezidentais ir buvo vieni populiariausių. Ką į tai gali pasakyti tremtiniai ir Lietuvos partizanai? Žmonės laisva valia pasirinko komunistus. Dabar dar puolame Nėrį ir Cvirką už 1940 metus.

Nuomone.

Laim, tai ir parodo kokie tie valstiecius remiantis .Jie pries nepriklausomybe,pries tuos kas nuverte komunistine valdzia.Juk matosi uz ka jie.Jiem sventas AMB kuris su savo klanu ir nustekeno Lietuva.Tik visur sedejo savi ir neskelbe ko nereikejo.Jie arde ,prichvatizavo .viska dare savo rankomis ,o verte kalte Landsbergiui ir konservatoriam.Ir Kirkilas istaskjes viska ,padares taip ,kad Lietuva bankrotuotu.O kubilius butu visu pasmergtas.Tik ES parlamentas suprato ir apdovanojo Kubiliu uz Lietuvos isvedima is krizes.Tik nevisiem tai suprasti.

Anonimas

ONTE,tai parodo kokie rinkejai toks ir isrinktasis,kaip rasai sudini.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS