Premjeras apie teisėjų korupciją: teismų sistemai reikia pasidaryti išvadas | Diena.lt

PREMJERAS APIE TEISĖJŲ KORUPCIJĄ: TEISMŲ SISTEMAI REIKIA PASIDARYTI IŠVADAS

Premjeras Saulius Skvernelis, kalbėdamas apie teisėjų korupcijos bylą, pripažino, kad tai pakenkė teismų reputacijai.

Kita vertus, premjeras siūlo teismų bendruomenei, advokatūrai bei specialiosioms tarnyboms aptarti korupcijos mastus teismuose ir siūlo pasidaryti išvadas bei įprasminti tai teisės aktuose. Pasak jo, korupcines veikias reikia užkardyti, bet pirmiausia teismų sistemai reikia pasidaryti išvadas, dėl ko jos kyla.

„Dabar reikia daryti išvadas, dabar turėtų būti tiek prokuratūros, tiek advokatūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos geranoriškas bendradarbiavimas nelendat į bylą. (...) Siūlau kalbėtis ir išvadas pasidaryti, vien kalbų neužtenka. Reikia daryti išvadas ir įprasminti tai teisės aktuose“, - ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė premjeras.

Žmonių pasitikėjimui suduotas smūgis labai stiprus.

Pasak premjero, papildomi saugikliai korupcinei veikai teismuose užkardyti galėtų būti tarėjo institutas teismuose. Anot jo, pagrindiniai tarėjo instituto teismuose diegimo tikslai yra visuomenės pasitikėjimo teismais bei teisine sistema didinimas, teismų darbo atvirumo skatinimas.

„Teisėjams negali būti daromas joks spaudimas nei aukštų pareigūnų nei jų patarėjų, nei institucijų. Girdima ir kalbama, kad ir politikai bando kištis į teismų veiklą, ir tos pačios tarnybos bando švelniai paspausti dėl vieno ar kitokio sprendimo. Turėtume kalbėti apie esminius sisteminius dalykus, kas buvo mūsų programoje deklaruota, tai - tarėjų instituto įvedimas, žinoma, ne visose bylose“, - sakė jis.

S. Skvernelis pripažino, kad teisinei sistemai padaryta didžiulė reputacinė žala.

„Žmonių pasitikėjimui suduotas smūgis labai stiprus, tačiau didžioji teisėjų bendruomenės dalis, advokatūros dalis yra savo darbo profesionalai, sąžiningai atlieka funkciją“, - sakė S. Skvernelis.

Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame ikiteisminiame tyrime įtarimai dėl įvairių korupcinių veikų yra pareikšti iš viso 28 asmenims. Tarp jų - 8 teisėjams, 5 advokatams, Druskininkų merui, jo padėjėjui bei kitiems. Praėjusią savaitę Vilniaus m. apylinkės teismas skirtingiems terminams buvo leidęs suimti 19 įtariamųjų.

Įtariama, kad už palankius įvairius teisėjų sprendimus galimai mokėti ir žadėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 000 eurų. Sutartų kyšių suma gali siekti iki 400 000 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaunietis

Teisėjai išvadas padarė,kolegas paleidžia.Ju šūkis ėmėm,imam ir imsim

atsakingumas

pirmiausiai,kalta prezidente,ji skiria teisejus,kaip netinkama kandidata i aplinkosministrus ji issifravo,o teisingumo tarnuose blogu keslu neiziurejo,stai tau ir aiskerege,geda pries visa pasauli...galetu pareikst apie savo atsistatydinima-butu GARBINGA...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS