Premjerė: apgaudinėjome save, derėdamiesi dėl taikos su tais, kurie nori karo | Diena.lt

PREMJERĖ: APGAUDINĖJOME SAVE, DERĖDAMIESI DĖL TAIKOS SU TAIS, KURIE NORI KARO

  • 0

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė dalyvavo tarptautinėje konferencijoje, skirtoje  aptarti bendrus Rusijos ir Kinijos bandymus paveikti demokratinių valstybių institucijas.

 

„Praėjusi savaitė daugeliu atžvilgių buvo žiauri. Ne vien Ukrainai. Bet mums visiems, kuriems teko malonė būti tik žiūrovais, bent kol kas. Mūsų karta tikėjosi, kad niekada nebus atviro, plataus ir žiauraus karo Europoje liudininkė. Dabar jis vystosi tiesiai prieš mūsų akis, prie mūsų namų slenksčio. Keliamės ir einame miegoti per televiziją transliuojant didžiulius sprogimus Charkovo, Mariupolio, Kyjivo gyvenamuosiuose rajonuose. Matome namų ir mokyklų griuvėsius gatvėse, kuriomis kai kurie iš mūsų vaikščiojo. Ir siaubingai tylias moteris, vaikus ir pagyvenusius žmones – prisiglaudusius po žeme“, – kalbėjo premjerė.

I. Šimonytė sakė, jog sunku atsikratyti apėmusio kaltės jausmo ir apmaudo, kad reikia tiek nekalto kraujo, kad suvoktum, jog autoritariniai režimai yra tarsi užkratas.

„Privalome pripažinti skaudžią tiesą. Toleravome diktatūras, kol jos netrukdė mums siekti patogaus gyvenimo. Tikėjome, kad ekonominiai ryšiai civilizuos autoritarinius režimus. Mes apgaudinėjome save bandydami užmegzti dialogą su patologiniais melagiais ir derėtis dėl taikos su tais, kurie nori karo “, – pabrėžė Vyriausybės vadovė.

Pasak I. Šimonytės, mes Lietuvoje nuolat perspėdavome, kad diktatoriai supranta tik jėgos – ekonominės, o dar geriau – karinės, kalbą. Visa kita jie laiko silpnumo ženklu, kuris juos skatina, o ne atgraso. Nuolaidžiavimą jie laiko leidimu žudyti. Mes garsiai šaukėme apie didėjančias grėsmes saugumui ne tik mūsų regionui, bet ir ES bei NATO.

Šiandien galime pasidžiaugti, kad demokratinis pasaulis yra vieningesnis nei bet kada anksčiau, kalbėjo premjerė, mat Kremliaus žiaurumas ir Ukrainos žmonių didvyriškumas pagaliau pažadino Vakarus.

Visgi anot premjerės, pabudimo neužtenka.  Privalome tęsti, didinti ir spartinti letalinės ginkluotės pagalbą Ukrainai. Privalome atjungti nuo SWIFT ne kai kuriuos, o visus Rusijos bankus, kad pasiektume visišką sankcijų poveikį dabar – ne po metų. Visos ekonominės sankcijos, kurias įvedame Rusijai, privalo būti įvestos ir Baltarusijai. Turime nutraukti Rusijos energijos tiekimą Vakarams.

„Šiandien ukrainiečiai ne vieni kovoja su SSRS likučiais, kuriuos Putinas bando prikelti. Ukraina ne viena gina savo suverenitetą ir demokratinę pasaulio tvarką. Ir tai stumia atgal. Putinas tikrai to nesitikėjo. Tikiu, kad gėris gali nugalėti blogį ir nugalės. Noriu tikėti, kad kai taip atsitiks, galėsime be kaltės žiūrėti ukrainiečiams į akis. Darykime viską, ką galime, šiandien – ne rytoj, – kad tai įvyktų“, – pabrėžė Ministrė Pirmininkė.

GALERIJA

  • Premjerė: apgaudinėjome save, derėdamiesi dėl taikos su tais, kurie nori karo
  • Premjerė: apgaudinėjome save, derėdamiesi dėl taikos su tais, kurie nori karo
Gairės: karas Ukrainoje, Ingrida Šimonytė, Rusija, Kinija, ES, NATO
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS