Seimo rinkimai: svarsto ilginti balsavimą, komisijas aprūpinti apsaugos priemonėmis | Diena.lt

SEIMO RINKIMAI: SVARSTO ILGINTI BALSAVIMĄ, KOMISIJAS APRŪPINTI APSAUGOS PRIEMONĖMIS

Spalio mėnesį vyksiančių Seimo rinkimų metu svarstoma ilginti balsavimo laiką namuose ir rinkimų dieną, o rinkimų komisijas aprūpinti apsaugos priemonėmis, jeigu koronaviruso plitimo grėsmė išliktų panaši kaip dabar, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovė Laura Matjošaitytė.

Seimo rinkimų organizavimą ji aptarė su prezidentu Gitanu Nausėda. Konferenciniame pokalbyje taip pat dalyvavo nevyriausybinių organizacijų atstovai ir politologai.

„Yra siūlymas prailginti balsavimo laiką namuose iki keturių dienų – trečiadienį, ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį. Yra siūlymas, kad namuose galėtų balsuoti ir rinkėjai, kurie sveikatos apsaugos ministro įsakymu patenka į rizikos grupę“, – BNS ketvirtadienį sakė VRK pirmininkė.

„Dar vienas siūlymas yra prailginti balsavimo laiką rinkimų dieną iki dešimtos valandos vakaro“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, šie siūlymai yra pateikti Teisingumo ministerijai.

Pasiūlymus prezidentas ketvirtadienį aptarė kartu ne tik su VRK vadove, bet ir su „Transparency international“ Lietuvos skyriaus, „Baltųjų pirštinių“ vadovais ir politologais.

VRK pirmininkė teigia, kad ruošiamasi patvirtinti specialią tvarką, kaip turėtų vykti balsavimas, vis dar esant koronaviruso plitimo grėsmei.

„Planuose yra rinkimų komisijas aprūpinti apsaugos priemonėmis – veido kaukėmis, vienkartinėmis pirštinėmis, dezinfekciniu skysčiu, dėl to kreipsimės į Vyriausybę“, – teigė L. Matjošaitytė.

„Reikės parengti rekomendacijas, kaip elgtis, atvykus į rinkimų apylinkę, atitinkamai – balsuojant iš anksto. Rinkėjų bus prašoma turėti apsaugines veido kaukes, jeigu jas bus privalu dėvėti viešose vietose, balsavimo patalpas planuojama dezinfekuoti, kabinas irgi“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Ji taip pat teigė, kad planuose yra ir galimybė balsuoti atėjusiems rinkėjams matuoti kūno temperatūrą bei turintiems temperatūros leisti balsuoti atskirose kabinose, taip pat rinkimų komisijose riboti balsuojančiųjų skaičių, nustatyti atstumo laikymosi ribas.

Be kita ko, į rizikos grupę patenkantiems asmenims svarstoma suteikti atskirą balsavimo laiką, o izoliuotiems ar hospitalizuotiems rinkėjams įrengti papildomus balsavimo punktus.

„Į rizikos grupę patenkančius rinkėjams svarstoma suteikti atskirą balsavimo laiką, rinkėjams, kurie izoliuoti, hospitalizuoti, galvojame apie papildomų balsavimo punktų įrengimą“, – pasakojo L. Matjošaitytė.

Pasak jos, tuo pačiu ieškoma ir būdų, kaip užtikrinti saugumą balsų skaičiavimo metu tiek rinkimų komisijų nariams, tiek stebėtojams.

„Ieškoma sprendimų dėl balsų skaičiavimo, kad tuo metu būtų ir rinkimų komisijų nariams ir stebėtojams“, – teigė VRK pirmininkė.

Parlamento rinkimai Lietuvoje vyks spalio 11-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

vilma

nuotoliniu budu galima balsuoti, prisijungus prie rinkimu svetaines, kam to cirko,kiek pinigu sutaupysime

Nesuprantantis

Nejaugi dar reikalingas seimas? Tikrai nereikalingi partiju sarasai. Galima balsuoti tik uz atskirus asmenis o ne sarasuose esancius pirmose eilese.

Anonimas

Naikinti partiju sarasus. Laikas mesti lauk uzsisedejusius seime.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS