Prezidentė apie vizitą į P. Korėją: Lietuvai bus parodytas išskirtinis dėmesys | Diena.lt

PREZIDENTĖ APIE VIZITĄ Į P. KORĖJĄ: LIETUVAI BUS PARODYTAS IŠSKIRTINIS DĖMESYS

Labai svarbu, kad Pietų Korėjos prezidentas pasiūlė susitikti, nes olimpinėse žaidynėse dalyvauja beveik 180 šalių, o Lietuvai taip rodomas išskirtinis dėmesys, LRT RADIJUI sako darbo vizito į šią šalį vykstanti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Be to, pabrėžia šalies vadovė, Pietų Korėjoje ji susitiksianti ir su „Samsung“ vadovais: „Pristatysiu paskutinę informaciją apie Lietuvos potencialą. [...] O Lietuva atrodo neblogai, Pasaulio banko tyrime mes užimame 16-ą vietą pagal verslo sąlygas.“

– Į Pietų Korėją vykstate darbo vizito. Koks jo tikslas ir kiek jam turėjo įtakos tai, kad netrukus šioje šalyje prasidės olimpinės žaidynės?

– Įtaka didžiulė. Išlydėjau mūsų komandą. Ji ne tokia gausi, kaip vasaros olimpinių žaidynių, bet svarbiausia, kad Lietuva dalyvauja ir turi komandą, todėl ją reikia ypač ją palaikyti. Dalyvausiu olimpiados atidaryme, palaikysiu pirmuosius startus, aplankysiu olimpinį miestelį. Taigi tikrai bus ir moralinė, ir kitokia pagalba. Tuo labiau kad ir lauktuvių vežame, ir gerą nuotaiką, ir Lietuvos palaikymą, ir Lietuvos trispalvę, kad tik komanda jaustųsi nepamiršta, palaikoma ir mylima.

– Kokių lauktuvių vežate?

– Kad kas nors neatimtų, pasakysiu, kai nuvyksiu. Medaus tikrai vežu.

– Bet šiaip tai yra darbo vizitas. Kokie susitikimai numatyti?

– Labai džiaugiuosi, kad Pietų Korėjos prezidentas pasiūlė susitikti. Tai tikrai labai svarbu – olimpinėse žaidynėse dalyvauja beveik 180 šalių, o Lietuvai yra išskirtas dėmesys, nes su Pietų Korėja mus sieja vis glaudesni ryšiai. Tai ir globali partnerė NATO narių, ir dvišaliu pagrindu jau esame užmezgę rimtą kontaktą, nes būtent Pietų Korėjos buvo pastatytas mūsų suskystintųjų dujų terminalas. Taigi Korėja tampa vis svarbesnis ekonominis partneris šiame regione.

– Paminėjote, kad susitiksite su Pietų Korėjos prezidentu. Kiek apskritai mūsų ryšiai su Pietų Korėja yra svarbūs ir kiek galime juos plėsti?

– Plėsti tikrai yra dėl ko ir yra tokia galimybė. Pavyzdžiui, per penkerius metus mūsų prekybos apimtys išaugo penkis kartus. Tai reiškia, kasmet jos auga 100 proc. Nors jos, žinoma, daugiausia yra tradicinės, bet vis daugiau bendradarbiaujame įvairių inovatyvių produktų srityje, nes Pietų Korėja – 11-a didžiausia ekonomika pasaulyje.

Mes taip pat investuojame į savo gyvybės mokslus, lazerius, o jie taip pat žinomi ir paklausūs Pietų Korėjoje. Taigi erdvės yra ir norime ją plėsti, intensyvinti, nes, kaip minėjau, yra ir daug gražių tradicijų, ir globalūs saugumo iššūkiai panašūs. Kalbu apie tai, kad Pietų Korėja yra sudėtingoje geografinėje platumoje ir turi išgyventi su tokiu kaimynu. Taigi turime labai daug bendrų spręstinų problemų, kurias reikia aptarti ir apgalvoti, kur galime vieni kitiems padėti.

– Susitiksite ir su didžiulės tarptautinės kompanijos „Samsung“ vadovais. Kuo svarbus šis susitikimas?

– „Samsung“ – antra didžiausia technologijų kompanija pasaulyje, garsėjanti didžiuliu dėmesiu technologiniam progresui, ypač, dirbtinio intelekto vystymui. Ji dabar viena svarbiausių tai darančių pasaulio kompanijų. Tokioms kompanijoms labai svarbu, kur ir kaip vyksta verslo plėtra, todėl „Samsung“ vadovams pristatysiu paskutinę informaciją apie Lietuvos potencialą. Mes tikrai suinteresuoti, kad „Samsung“ plėstųsi Lietuvoje ir investicijomis, ir paslaugomis.

O Lietuva atrodo neblogai, Pasaulio banko tyrime mes užimame 16-ą vietą pagal verslo sąlygas. Turime vieną greičiausių plačiajuosčių šviesolaidinį internetą, 4G mobilųjį ryšį. Taigi išties turime apie ką pakalbėti. Jau turime pritraukę įdomių vardų iš didžiulių Vakarų kompanijų, tad kviesiu „Samsung“ rinktis Lietuvą ir plėtrą Lietuvoje.

– O spėsite į Lietuvą sugrįžti iki Vasario 16-osios?

– Spėsiu. Susitikimus dar ne visus paminėjau. Prieš pačias olimpines žaidynes ir jų atidarymą dar bus visų valstybių vadovų, visų delegacijų oficialus priėmimas. Tai darys Korėjos prezidentas. Čia taip pat turėsiu galimybę susitikti su daugeliu pasaulio vadovų. Žinau, kad bus ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius, ir JAV viceprezidentas, ir Švedijos karališkoji šeima, Vokietijos, Slovėnijos, Šveicarijos, Lenkijos, Japonijos, Norvegijos vadovai – galiu vardinti ir vardinti...

Tikrai bus galimybė pasinaudoti šiuo priėmimu ir pakalbėti mus ir Europą dominančiais klausimais, apie globalų saugumą. Kelionė lyg ir į olimpiadą, bet kartu yra labai daug galimybių išspręsti daug kitų klausimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai

Gal LT rinktinei Š. Korėjiečiai padovanos komplektą slidžių ir pora pačiūžų?

raginimas

matyt zadanija gavo o kodel slidziu nadave

manau

nieko nauja, kad nuvažiavo ir po Lietuvos vėliava karksės apie ruskius, kacholusa, gal dar ką nors kito jankiai, dėl jos naujo prigalvojo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS