Prezidentūra: VTEK patvirtino, kad J. Narkevičius netinkamas eiti parareigas | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: VTEK PATVIRTINO, KAD J. NARKEVIČIUS NETINKAMAS EITI PARAREIGAS

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) trečiadienį priėmus sprendimą dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, Prezidentūra sako, kad ministras turėtų būti tarsi variklis, tačiau dabar yra tarsi inkaras.

„Ministras turėtų būti tarsi variklis, telkiantis proveržiui šioms visai šalies ekonomikai svarbioms sritims. Deja, jau keletą mėnesių jis yra tarsi inkaras“, – BNS sakė šalies vadovo atstovas Antanas Bubnelis.

VTEK nusprendė, kad ministrui kilo interesų konfliktas, kai jo pietus pernai komandiruotėje Minske apmokėjo ministerijai pavaldi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, o išlaidas Abu Dabyje padengė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Prezidentūra sako, kad etikos sargų sprendimas dar kartą patvirtino, kad J. Narkevičius yra netinkamas eiti pareigas.

„Prezidentas savo poziciją išsakė, ministras ir premjeras ją gerai žino: politikams turi būti keliami aukščiausi etikos, moralės ir skaidrumo standartai“, – teigė Gitano Nausėdos atstovas.

Ministras turėtų būti tarsi variklis, telkiantis proveržiui šioms visai šalies ekonomikai svarbioms sritims. Deja, jau keletą mėnesių jis yra tarsi inkaras.

„Apie juos prezidentas jau kalba keletą mėnesių, todėl VTEK sprendimas yra svarbus, tačiau dar svarbiau tai, kad visa susiklosčiusi situacija neleidžia spręsti valstybei svarbių klausimų susisiekimo srityse“, – sakė jis.

Pasak A. Bubnelio, „Lietuvos paštas“ vis dar neturi nepriklausomų valdybos narių, Klaipėdos uostas dirba be vadovo, taip pat mažėja kelių asfaltavimo biudžetai, o šie metai svarbūs ir derantis dėl būsimos finansinės perspektyvos.

„Prezidentas jau ne kartą sakė, jog šiuo metu visi svertai yra premjero rankose, todėl prezidentas tikisi principingų premjero sprendimų“, – tvirtino A. Bubnelis.

Jis taip pat pridūrė, kad ministrą delegavusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga gali rasti tinkamų vadovų, kurie galėtų sėkmingai pakeisti ministrą.

„Pakartosiu prezidento poziciją, jog šie metai Lietuvos susisiekimo sektoriui yra itin svarbūs. Todėl negalime sau leisti dirbti neturint lyderio, kuris turėtų visuomenės pasitikėjimą ir atitiktų etikos, moralės ir skaidrumo standartus“, – teigė A. Bubnelis.

Prezidentas G. Nausėda ne kartą pareiškė nepasitikėjimą susisiekimo ministru J. Narkevičiumi, tačiau premjeras Saulius Skvernelis jo atleidimo šalies vadovui nusprendė neteikti.

G. Nausėda taip pat praėjusią savaitę viešėdamas Plungėje sakė, kad vertins ir savo požiūrį į premjerą, o jis priklausys nuo etikos sargų išvados S. Skvernelio gyvenamo kelio Vilniaus rajone asfaltavimo istorijoje.

G. Nausėda rėmėsi ne tik STT

Kalbėdamas apie susisiekimo ministro J. Narkevičiaus ministerijai pavaldžiose įmonėse įdarbintus savus žmones, prezidentas G. Nausėda rėmėsi ne tik Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažyma, teigia šalies vadovo atstovas A. Bubnelis.

„Prezidentas remiasi gaunama informacija iš įvairių šaltinių. Prezidentui informaciją teikia tarnybos ir ją gauna per patarėjus, taip pat ir privatūs asmenys tiesiogiai prezidentui teikia informaciją. Tarsi bandoma suformuoti prielaidą, kad prezidentas rėmėsi kažkokios vienos tarnybos pažyma, tai ši prielaida nėra teisinga“, – žurnalistams trečiadienį jis.

„Visa informacija, kurią gavo ir tebegauna prezidentas, ji tik sustiprina patį įspūdį ir prezidentas toliau laikosi tos pačios pozicijos ir yra tos pačios nuomonės“, – pridūrė A. Bubnelis.

Visa informacija, kurią gavo ir tebegauna prezidentas, ji tik sustiprina patį įspūdį ir prezidentas toliau laikosi tos pačios pozicijos ir yra tos pačios nuomonės.

G. Nausėda sausio pradžioje interviu LRT radijui pareiškė, kad J. Narkevičius yra „žmogus, kuris įdarbino jau turbūt mažiausiai 20 savo partijos bičiulių arba žmonių, susijusių su partijos nariais ministerijoje dispozicijoje esančiose įmonėse“.

J. Narkevičius neigia susisiekimo sektoriuje įdarbinęs su partija susijusius asmenis ir sako, kad prezidentas buvo suklaidintas.

Naujienų portalai delfi.lt ir lrytas.lt antradienį paskelbė pernai rugpjūčio STT raštą, kuriame nurodyta, kad ministru pradėjus dirbti J. Narkevičiui, sektoriuje buvo įdarbinta 12 su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga susijusių asmenų, tačiau sąsajos – daugiausiai per antros eilės giminystę.

Iš viso informacija pateikta apie 16 asmenų, iš jų 12 įdarbinti ministerijai pavaldžiose įstaigose.

Trys partijos nariai dirba pačioje susisiekimo ministerijoje, tai – ministras J. Narkevičius, viceministras ir „Lietuvos geležinkelių“ valdybos narys Vladislavas Kondratovičius bei ministro patarėjas Jaroslavas Kaminskis.

Ministerijoje dirbanti ministro patarėja Joana Sokolnik partijai nepriklauso, bet turi ryšių su partijai priklausančia pusseserės dukra.

Portalų skelbiamoje medžiagoje nurodoma, kad nuo ministro darbo pradžios „Lietuvos pašte“ dirbti pradėjo šeši asmenys, susiję su partijai priklausančiais asmenimis, pavyzdžiui, laiškininko, dirbančio Vilniuje, sutuoktinės pusbrolis yra partijos narys, arba skirstytojos, dirbančios Vilniaus rajone, sutuoktinio motina yra partijos narė.

„Lietuvos geležinkeliuose“ nuo ministro darbo pradžios buvo įdarbinta viena su partija susijusi turto analitikė. Jos ryšys su partija – per sutuoktinio tetą.

Per antros eilės giminystę su partija susiję valstybės įmonėje „Lietuvos oro uostai“ įdarbintas asmuo, trys akcinės bendrovės „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ įdarbinti asmenys.

Kaip skelbia portalai, STT analizėje nurodyti tokie ryšiai: antros eilės pusbrolis, anūkas, sutuoktinės pusseserės sūnus, pusseserės sūnus, partijos narės anūkas, antros eilės senelė, antros eilės teta.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ji

kodel? gal per daug valgo?kiti gal tik gerdavo isvykose?

dabar

, eilės tvarka , reikės išnagrinėt ar ''atstovas'' tinkamas eiti pareigas ........pradėsim nuo pirmadienio

Anonimas

Tokiu atveju visi iki šiol buvę ministrai , premjerai, prezidentai o buvo netinkami eiti pareigas, nes per beveik 30 metų nė vienas politikas nemokėjo komandiruočių metu už kviestinius - dalykinius pietus. Geras precendentas ateities politikų rietenoms, dabar visi skubės pas kasininkę užsimokėti už kotletus - pasvajokit :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS