R. Janutienė kaltinama šmeižtu: neliečiamybės neteks po rinkimų | Diena.lt

R. JANUTIENĖ KALTINAMA ŠMEIŽTU: NELIEČIAMYBĖS NETEKS PO RINKIMŲ

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį panaikino kandidatės į Seimą vienmandatėje Žiemgalos apygardoje Rūtos Janutienės teisinę neliečiamybę nuo rugsėjo 23 dienos. R. Janutienė vis dar dalyvauja teismo procese, kuriame ji kaltinama šmeižtu.

Nors Vilniaus miesto apylinkės teismas R. Janutienei prašė panaikinti neliečiamybę iš karto, VRK nariai nusprendė panaikinti po rinkimų antrojo turo. Pati R. Janutienė neliečiamybės panaikinimo dieną prašė perkelti į rugsėjo 23 dieną. Pasak jos, kitą savaitę teismo posėdžio dieną vyks vieni pagrindinių kandidatų debatų. O dėl teismo posėdžio ji negalės dalyvauti.

5 VRK nariai balsavo už neliečiamybės panaikinimą nuo rugsėjo 23 dienos, 2 – prieš, 1 susilaikė.

VRK narys Tauras Rutkūnas perskaitė Vilniaus miesto apylinkės teismo prašymą panaikinti teisinę neliečiamybę R. Janutienei. Pasak jo, R. Janutienė kaltinama paskleidus melagingą informaciją apie Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorių Vytautą Valvonį neva jis vykdė korupcinę veiklą. Į Seimą kandidatuojanti R. Janutienė yra teisiama už šmeižtą, pasinaudojus visuomenės informavimo priemonėmis.

VRK narė Aistė Žilinskienė sakė, kad teismo prašymui panaikinti neliečiamybę nepritars. Pasak jos, Lietuvoje esantis teisinis reguliavimas, kuomet už šmeižtą numatoma baudžiamoji atsakomybė, yra perteklinis.

„Tikrovės neatitinkančios informacijos paneigimai buvo išpublikuoti. Teisingumas gerbiamo Vytauto Valvonio byloje buvo atstatytas. Informacijos paneigimas buvo išpublikuotas (...) Aš neįsivaizduoju, kokie yra teismui šiai dienai būtini atlikti veiksmai ir kokia čia gali būti skuba, kas negali palaukti vienos ar dviejų savaičių, kol baigsis rinkiminė kampanija. Neišrinktas kandidatas savaime neturės neliečiamybės statuso, o jei ir bus išrinktas, iki kol prisieks taip pat netenka neliečiamybės statuso. O prisiekus gali kreiptis į Seimą, ir jis gali panaikinti neliečiamybės statusą. Todėl tikrai aš šiandien negalėsiu pritarti neliečiamybės panaikinimui,“ – teigė A. Žilinskienė.

 

R. Janutienės neliečiamybės klausimą pristatęs VRK narys T. Rutkūnas teigė, kad teismo posėdžiai jau yra suplanuoti. O jo subjektyviu vertinimu, kandidatė bando vilkinti laiką ir išvengti teisingumo.

VRK neturi pagrindo trukdyti vykdyti teisingumą.

„VRK neturi pagrindo trukdyti vykdyti teisingumą,“ – patikino komisijos narys.

Pati kandidatė taip pat teigė, jei vis dėlto laimėtų rinkimus, ji pati Seimo prašytų panaikinti neliečiamybę. Pasak R. Janutienės, teismo procesas jai svarbus ir jame dalyvauja labai aktyviai, norėdama įrodyti savo teisingumą.

Buvusi laidų vedėja taip pat sakė, kad, kol ji dalyvauja VRK posėdyje, jos oponentas rinkimų apygardoje sėkmingai tęsia savo rinkimų kampaniją.

R. Janutienė prašė nušalinti 3 VRK narius

Kandidatės advokatas Vytautas Sirvydis nuo klausimo prašė nušalinti 2 VRK narius, bet po diskusijų VRK posėdžių salę paliko netgi 3 VRK nariai. Taip tolimesniam klausimo svarstymui nebeliko VRK narių kvorumo.

R. Janutienės advokatas V. Sirvydis prašė, kad du komisijos nariai nusišalintų. Pasak jo, Socialdemokratų partijos paskirta VRK narė Jūratė Lebedevienė yra ne kartą priėmusi palankius sprendimus ją delegavusiai partijai. Antrajame rinkimų ture, pasak advokato, R. Janutienė varžosi būtent su LSDP atstovu Liudu Jonaičiu, todėl, pasak V. Sirvydžio, VRK narės nusišalinimas nuo klausimo yra būtinas.

V. Sirvydis taip pat prašė nušalinti ir konservatorių deleguotą VRK narį Vilių Semešką. Pasak advokato, R. Janutienė yra rengusi apie jį kritiškus reportažus, todėl jis gali būti nešališkas.

„Vykdydama profesinę pareigą R. Janutienė yra paskelbusi kritinių reportažų apie VRK narį (...) V. Semeška savo feisbuko paskyroje yra pasisakęs apie kandidatę į Seimą, jos profesinę veiklą, naudodamas tokius epitetus kaip tikrai „tikrai apgalėtinai tarytum save apibūdindama,“ – teigė advokatas.

Nors VRK nariai ir nebalsavo, kad kolegos būti nušalinti nuo klausimo, vis dėlto trys VRK nariai nusišalino asmeniniu sprendimu.

„Nematau tam pagrindo, ir jūs nematote tokio pagrindo. Bet kad neturėtų galimybės kreiptis į teismą, mieli kolegos, priimsiu tą sprendimą ir posėdyje nedalyvausiu savo asmenine iniciatyva,“ – teigė V. Semeška ir paliko posėdžių salę.

J. Lebedevienė bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Jonė Valčiukienė pasekė kolegos pavyzdžiu ir taip pat nuo klausimo nusišalino.

Į posėdį atvykus VRK nariui Maksimui Reznikovui. R.Janutienė pareikalavo, kad ir jis būtų nušalintas. Pasak jos, M. Reznikovas tapo komunikacijos agentūros partneriu, kurios akcininkas yra Mykolas Katkus. O jis, pasak R. Janutienės, yra nuolatinis jos kritikos objektas.

VRK nariai balsavo ir nesutiko, kad M. Reznikovas nusišalintų.

ELTA primena, kad R. Janutienė sekmadienį pateko į antrąjį rinkimų turą Žiemgalos rinkimų apygardoje. Rugsėjo 22-ąją ji dėl laisvos Seimo vietos varžysis su Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovu Liudu Jonaičiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Baisu

Išmesta iš televizijos laimės ieško Seime.Nejaugi Seimas tampa visokio šlamšto prieglobsčiu?Jau darosi baisu,kuo tampa mūsų valdžia.

???

O Janutiene ir Krivickas neteisti? Juk uz zmoniu kirsinima Garliavos violetiniu pagalbininkai mokejo baudas Sake suklaidino Venskiene .Labai nezymiai atiprase zmoniu.Ar be teismo gali kas skirti keliu tukstanciu litu bauda?

išsigimusiems valdžiagyviams

gražių paveiksliukų galerija: liaudiesmenas.livejournal.com
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS