R. Karbauskis: prieš balsavimą sulaukiau skambučio iš prezidento patarėjo | Diena.lt

R. KARBAUSKIS: PRIEŠ BALSAVIMĄ SULAUKIAU SKAMBUČIO IŠ PREZIDENTO PATARĖJO

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad prieš balsavimą, siekiant atmesti prezidento Gitano Nausėdos veto dėl rinkimų kartelę mažinančio įstatymo, sulaukęs prezidento patarėjo Povilo Mačiulio skambučio. „Valstiečių“ lyderis nenorėjo detalizuoti, ką šalies vadovo patarėjas kalbėjo, tačiau teigė tikintis, kad tai buvo paties P. Mačiulio iniciatyva.

„Man skambino patarėjas Povilas Mačiulis“, – žurnalistus patikino R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas nenorėjo detalizuoti, apie ką buvo kalbama, tačiau patikino, kad tokių skambučių sulaukė ir daugiau Seimo narių.

„Aš jums nesakysiu teksto, kurį jis sakė, bet toks tekstas, kuris man buvo sakomas, neturėtų būti sakomas Seimo nariams. Tokių skambučių buvo daug, ir Seimo narių, kuriems skambino, yra labai daug“, – patvirtino R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis teigia manantis, kad tai buvo ne prezidento, o paties šalies vadovo patarėjo iniciatyva.

„Aš vertinu tai tikriausiai kaip patarėjo tam tikrą iniciatyvą iš savo pusės. Aš netikiu, kad tokį nurodymą davė prezidentas. Tai yra tikriausiai iniciatyva, kad Seimo nariams būtų skambinama, jie būtų įkalbinėjami, buvo tai daroma detaliai (...). Bet, kaip jūs pastebėjote, mūsų koalicijos partnerių ir nė vieno Seimo nario iš mūsų praktiškai tai nepakeitė nuomonės“, – sakė politikas.

Pasak LVŽS pirmininko, iki šiol, svarstant kitus prezidento veto, nebuvo tokio precedento, kad Seimo nariams skambintų šalies vadovo patarėjai.

ELTA primena, kad Seimas palaikė prezidento Gitano Nausėdos veto dėl įstatymo pataisos, numatančios žemesnę patekimo į parlamentą kartelę partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 procentų. Už veto atmetimą balsavo tik 70 Seimo narių, prieš buvo 51, susilaikė 2.

Tam, kad prezidento veto būtų atmestas, turėjo balsuoti ne mažiau nei 71 Seimo narys.

Taip pat šalies vadovo vetuoti šį projektą prašė tiek Seimo opozicija, tiek šalies politologai.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas Seimo narių mandatų gali gauti tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Prezidento patarėjas: palaikyti dialogo nebendraujant – neįmanoma

Prezidento patarėjas Povilas Mačiulis neslepia, kad skambino Seimo nariams aptarti Seimo kartelės mažinimo klausimo. Pasak jo, taip vykdomas prezidento noras bendradarbiauti tarp institucijų.

„Prezidentas sakė, kad palaikys dialogą su visais politikais, o palaikyti dialogo nebendraujant – neįmanoma. Todėl natūralu, kad patarėjai bendrauja ir su Seimo nariais, ir su ministrais bei panašiai. Su Ramūnu Karbauskiu mes esame diskutavę apie rinkimų slenkstį, bet nuomonės kardinaliai išsiskyrė“, – teigė P. Mačiulis.

P. Mačiulis džiaugėsi, kad antradienį Seimui užteko valios palaikyti prezidento veto dėl įstatymo pataisų, numatančių žemesnę patekimo į parlamentą kartelę partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 procentų.

„Norisi pasidžiaugti, kad Seimui užteko valios priimti sprendimą, kuris liečia ir juos asmeniškai, tačiau valstybiškai jis labai svarbus (...). Pirmiausia laimėjo kitos kadencijos Seimas, nes galima tikėtis, kad nebus tiek daug chaoso, kiek turime jo dabar“, – sakė P. Mačiulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Taip

Seimo narių 141,o kiek dalyvavo balsavime? Nepalaiminot sumažinti seimo narių skaičių,o dabar mokam nedirbantiems savo tiesioginio darbo.Dabar išrinkit labai jau aukštinamus konservatorius,tai Lietuvoje lis eurais

Anonimas

Kada Karbauskis normaliai žvelgs,o tai kaip narkotikų prigėres.

Anonimas

Nėra šlykščiau už Karbauskio priekabiavimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS