Seimas ėmėsi keisti reikalavimus VSD vadovams | Diena.lt

SEIMAS ĖMĖSI KEISTI REIKALAVIMUS VSD VADOVAMS

  • 0

Seimas ėmėsi keisti reikalavimus būsimiems Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovams.

Antradienį po pateikimo pritarta Žvalgybos įstatymo pataisoms, kurias parengė konservatoriai Rasa Juknevičienė ir Arvydas Anušauskas bei socialdemokratas Darius Petrošius. Už projektą balsavo 62 parlamentarai, susilaikė šeši, pataisas toliau svarstys komitetai.

Pataisos numato reikalavimus kandidatams į VSD direktoriaus, jo pavaduotojo pareigas, siūloma įvesti pirmojo pavaduotojo pareigybę.

Antradienį šalies vadovė Dalia Grybauskaitė paskelbė, kad į VSD vadovo poziciją siūlo Lietuvos kariuomenės Specialiosioms operacijų pajėgoms vadovaujantį karininką Darių Jauniškį. Dabartinio VSD direktoriaus Gedimino Grinos kadencija baigiasi balandį, jo darbui prezidentė ne kartą yra išsakiusi priekaištų.

Seimui pateiktos pataisos numato, kad VSD direktoriumi ir jo pavaduotoju gali būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos ne jaunesnis kaip 35 metų Lietuvos pilietis, turintis aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą, ne mažesnę kaip 5 metų vadovaujamo darbo patirtį ir atitinkantis teisės aktuose nustatytus reikalavimus, būtinus išduodant leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija arba asmens patikimumo pažymėjimą.

Be to, siūloma susieti departamento direktoriaus pavaduotojų įgaliojimų trukmę su direktoriaus įgaliojimų trukme. Atleidus VSD direktorių, pavaduotojai pareigas eitų tik, kol būtų paskirtas naujas vadovas.

Įstatymo projektu taip pat siūloma nustatyti, kad skiriant VSD direktoriaus pavaduotojus, vienas iš jų būtų skiriamas pirmuoju VSD direktoriaus pavaduotoju. Jam būtų suteikti įgaliojimai laikinai eiti VSD direktoriaus pareigas, jeigu direktoriaus nėra dėl laikinojo nedarbingumo, tarnybinės komandiruotės, atostogų.

Be to, į VSD direktoriaus ir jo pavaduotojų tarnybos stažą siūloma įskaičiuoti asmens darbo Konstitucinio Teismo teisėju, kito teismo teisėju, prokuroru, prokuratūros tardytoju, ikiteisminio tyrimo pareigūnu (tardytoju), valstybiniu arbitru, darbo   valstybės  tarnyboje stažą, taip pat jei asmuo prokuroru ar teisėju dirbo užsienio valstybėje ar tarptautinėse institucijose.

Pagal Konstituciją, VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS