Seime gali atsirasti naujas – Ateities – komitetas | Diena.lt

SEIME GALI ATSIRASTI NAUJAS – ATEITIES – KOMITETAS

Seimas svarsto iniciatyvą įkurti naują – Ateities komitetą.

Ketvirtadienį parlamentarai po pateikimo pritarė tokioms Statuto pataisoms, kurias pateikė Seimo narys Andrius Vyšniauskas.

Už siūlomą projektą po pateikimo balsavo 77 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė 11 parlamentarų. Prie šio klausimo Seimas ketina sugrįžti lapkričio 24 d.

„Poreikį sudaryti Ateities komitetą paskatino siekis koordinuoti Lietuvos ilgalaikės vizijos rengimo procesą, vykdyti ilgalaikių pažangos strategijų įgyvendinimo kontrolę, nagrinėti Seimo kompetencijai priklausančius svarbiausius valstybės pažangos idėjų klausimus, teikti Seimui išvadas ir pasiūlymus dėl valstybės raidos procesų, prioritetų ir vertybių“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Projekto autoriai atkreipia  dėmesį, kad įsteigus Ateities komitetą Vyriausybės komisija – Valstybės pažangos taryba turėtų bendradarbiavimo partnerį Seime.

Atsižvelgiant į tai, kad Seime nėra institucijos, kuri svarstytų reformų visumą, matytų globalesnį vaizdą ir diskutuotų apie valstybės ateities raidos projekcijas, manoma, kad siūlomo sudaryti Ateities komiteto veikla galėtų prisidėti prie konkurencingos, dinamiškos, gebančios globaliai konkuruoti Lietuvos kūrimo, svariai prisidėtų prie ilgalaikės Lietuvos raidos strategijos kūrimo ir įgyvendinimo.

Kartu Ateities komitetas operatyviai reaguotų į valstybei kylančius iššūkius globaliame pasaulyje ir leistų tiems iššūkiams tinkamai pasiruošti.

Šias Statuto pataisas inicijavo  Seimo nariai Andrius Vyšniauskas, Jurgis Razma, Mindaugas Lingė, Jurgita Šiugždinienė.

Šiuo metu Ateities komitetas nėra sudarytas.

Siūloma atsisakyti  Migracijos komisijos

Seimui siūloma atsisakyti nuolat veikiančios Migracijos komisijos.

Parlamentarai po pateikimo pritarė  tai numatančioms Statuto pataisoms, kurias parengė Seimo nariai Jurgis Razma ir Andrius Vyšniauskas. Už jas po pateikimo balsavo 72 Seimo nariai, prieš buvo 20, susilaikė 10 parlamentarų. Projektą toliau Seimo posėdyje planuojama svarstyti lapkričio 24 d.

Projekto autorių nuomone, Migracijos komisijos veikla pastarosiomis kadencijomis nebuvo aktyvi.

Šiuo metu Seimo statute numatyta, kad Seime sudaroma nuolatinė Migracijos komisija, apibrėžtos ir jos veiklos kryptys.

Priėmus siūlomą pataisą, Seime būtų sudaromos nuolatinės komisijos: Etikos ir procedūrų,, Peticijų, Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės, Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties ir kitos komisijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS