Seimo pirmininkė apie G. Surplį: ne viena valstybė naudojasi politikų nevieningumu | Diena.lt

SEIMO PIRMININKĖ APIE G. SURPLĮ: NE VIENA VALSTYBĖ NAUDOJASI POLITIKŲ NEVIENINGUMU

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad Seimo nariai turėtų apgalvoti, kokią įtaką turės jų susitikimai su užsienio valstybių atstovais, nes „ne viena valstybė mielai naudojasi Lietuvos politikų nevieningumu esminiais užsienio politikos klausimais“.

Komentuodama Seimo Užsienio reikalų komiteto vicepirmininko „valstiečio“ Giedriaus Surplio susitikimą su Kinijos laikinuoju reikalų patikėtiniu Lietuvoje Qu Baihua (Čiu Baihua) parlamento vadovė pabrėžė, kad kiekvienas Seimo narys laisvas pasirinkti, su kuo susitikti, „tai rodo ir jo vertybes, ir supratimą apie situaciją valstybėje“.

„Negalime uždrausti opozicijai prieštarauti oficialiai Lietuvos pozicijai. Bet prieš žengiant tokius žingsnius tikrai verta apgalvoti, kokią įtaką jie gali padaryti. Jau ne kartą esu sakiusi, kad yra ne viena valstybė, kuri labai mielai naudojasi tokiu Lietuvos politikų nevieningumu esminiais užsienio politikos klausimais ir tai kenkia Lietuvos interesams“, – sako Seimo pirmininkė komentare BNS, kurį perdavė jos atstovė Ilona Petrovė.

Šią savaitę aptarti didėjančios įtampos tarp valstybių opozicijos atstovas „valstietis“ G. Surplys susitiko su Kinijos laikinuoju reikalų patikėtiniu. G. Surplys teigė iš patikėtinio sulaukęs patikinimo, kad konfliktas baigtųsi, jei būtų pervadinta Vilniuje atidaryta Taivaniečių atstovybė.

„Mes kalbėjome, kas būtų, jeigu būtų. Jų pozicija tokia, kad Lietuva tikrai gali iš šitos situacijos išeiti kaip laimėtoja, (...) jeigu mes pakeistume tas kelias raideles ir pavadintume atstovybę kaip visur pasaulyje, tai visas konfliktas baigtųsi“, – teigė opozicijos atstovas.

Jau ne kartą esu sakiusi, kad yra ne viena valstybė, kuri labai mielai naudojasi tokiu Lietuvos politikų nevieningumu esminiais užsienio politikos klausimais ir tai kenkia Lietuvos interesams.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė BNS patvirtino, kad Seimo narys savaitės pradžioje ją raštiškai informavo susitiksiantis su Kinijos laikinuoju reikalų patikėtiniu, tačiau tai esanti jautri tema ir ji plačiai nekomentuosianti.

„Šios savaitės pradžioje gavau trumpą  kolegos laišką, informuojantį, kad jis susitiks su laikinuoju reikalų patikėtiniu ir galės pateikti informaciją apie susitikimo, pokalbio turinį, jei įdomu. Nesu po to kalbėjusi su ponu Surpliu, kaip galiu suprasti, niekas iš tų, kuriems jis rašė, nesusidomėjo pokalbio turiniu, tai dėl to reikia kalbėtis su žurnalistais“, – sakė L. L. Andrikienė.

„Mano vertinimas: gyvename demokratinėje šalyje, kur kiekvienas Seimo narys yra laisvas veikti taip, kaip jis suvokia savo misiją ir atsakomybę, savo pareigas, kaip objektyviai sugeba įvertinti situaciją, šiandienos iššūkius, su kuriais susiduria Lietuva“, – sakė komiteto pirmininkė.

Kinija šią savaitę oficialiai pranešė stabdanti jautienos, pieno produktų ir alaus importą iš Lietuvos. Kinijos muitinės sistemos nuo pernai gruodžio iš esmės nebepriima Lietuvos prekių, tačiau oficialiai Pekinas apie tai iki šiol nebuvo pranešęs.

Europos Komisijos duomenimis, Lietuvos eksportas į Kiniją gruodį, palyginti su tuo pat mėnesiu užpernai, krito 91 procentu.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Bemoksliams patryjotams .Klaiku nuo bukumo ...

Putino saulės parvežimo laukia ir JAV ? :) TEN NĖRA TAIVANIO atstovybės !!! Yra TAIPĖJAUS ! Kaip patryjotas taip ydyjotas ...ŠVIESKITĖS , nes bukumas jau nemaloniai stebina .

kgebisto dukra ČMIL iki šiol "nemato" problemos,

jog už v a g y s t e s ir KORUPCIJĄ teisiama LIBERALŲ gauja , kuriai ji vadovauja--kas prakrapštys akis ČMIL / nes ji pati nemato/ , kad pamatytų , kokią ŽALĄ padarė LIBERALAI Lietuvai ?, ar iš vis gali ši gauja būti valdančiojoj daugumoj ?

ponia Čmilyte , pamiršote

Lietuvoje ne tik liberkonservyno partijos ar tarėtės dėl vienybės ? Jūs net seimo nepaprastosios sesijos nekvietėte ! Apie ką kalbate ? Liberalai politinės korupcijos byloje dalyvauja . Jums negėda ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS