A. Širinskienei kilo klausimų dėl aplinkos viceministrės interesų | Diena.lt

A. ŠIRINSKIENEI KILO KLAUSIMŲ DĖL APLINKOS VICEMINISTRĖS INTERESŲ

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, „valstietė“ Agnė Širinskienė siūlo aplinkos viceministrei Rasai Vaitkevičiūtei dėl sprendimo įteisinti lankus medžioklėje įsivertinti, ar gali toliau eiti pareigas.

Parlamentarei taip pat kilo klausimų dėl viceministrės interesų.

„Manyčiau, kad vis dėlto šioje situacijoje viceministrė tikrai suvaidino labai neigiamą vaidmenį. Jau vien įvertinant tai, kad ji turi labai aiškų interesų konfliktą – ji pati buvusi klubo „Medeina“ vadovė, dabar tą vadovavimą perėmusi jos mama“, – BNS antradienį sakė A. Širinskienė.

„Tuo metu pati viceministrė dalyvauja priimant sprendimus ir vadovauja Medžioklės tarybai, akivaizdu, kad yra tiesioginis ir nuolatinis interesų konfliktas“, – teigė ji.

A. Širinskienė taip pat pridūrė norinti išgirsti ir viceministrės versiją dėl sprendimo, įteisinančio medžioklę lankais, priėmimo aplinkybių.

Jau vien įvertinant tai, kad ji turi labai aiškų interesų konfliktą – ji pati buvusi klubo „Medeina“ vadovė.

„Kiek suprantu, bent jau iš viešosios erdvės, tai ministrui ji buvo pateikusi ir ne visai tikslią informaciją apie Medžioklės tarybos sprendimus, dabar dar prasidėjo keisti aiškinimai, kad ministras neva uždraudė lankus tokiu savo įsakymu, nors de facto jis legalizavo“, – kalbėjo parlamentarė.

„Lauksime viceministrės reakcijos, bent jau aš ją norėčiau išgirsti ir pamatyti, nes tai, kas matosi dabar viešojoje erdvėje, tai tikrai nieko bendro neturi nei su „valstiečių“ rinkimų programa, nei su frakcijos sprendimais“, – pridūrė ji.

Ji teigė, kad situacija buvo antradienį aptarta ir „valstiečių“ frakcijoje Seime, tačiau ministro K. Mažeikos sprendimais yra pasitikima, bet apmaudu, kad pasitaiko klaidų, kurias sukelia artimiausi ministro kolegos.

„Tų klaidų ir nesusipratimų pasitaiko, tik labai apmaudu, kad tas klaidas ir nesusipratimus kursto artimiausi politinio pasitikėjimo žmones – viceministrai, kurių funkcija turėtų būti apsaugoti ministrus nuo panašių skandalų“, – teigė Seimo narė.

Aplinkos ministro patarėjas Justas Jaskonis antradienį BNS teigė, kad viceministrė R. Vaitkevičiūtė atsiprašo ir prisiima atsakomybę už nesuderintą, klaidingą sprendimą, o šiuo metu ministerijoje derinamas naujas įsakymo variantas, kuriame lankai būtų išbraukti.

„Aš džiaugiuosi, kad tos sąžinės yra, bet manau, kad reiktų pačiai viceministrei persižiūrėti dirbti ar kuruoti medžioklės sritį“, – sakė A. Širinskienė.

Aplinkos ministras K. Mažeika teigė, kad sprendimą dėl medžioklės lankais priėmė Medžioklės taryba. Jai vadovauja viceministrė R. Vaitkevičiūtė, kuri pirmadienį BNS sakė, jog konkrečiai klausimas dėl lankų įteisinimo taryboje nebuvo keltas, o paskutinis tarybos posėdis vyko pernai rugsėjį.

Viceministrė anksčiau vadovavo medžiotojų ir žvejų draugijai „Medeina“, o pernai birželį, Vyriausioji tarnybinės etikos komisijai pradėjus tyrimą dėl šio ir kitų nedeklaruotų ryšių, ji tai deklaravo ir vadovavimą draugijai perleido mamai.

Tąkart R. Vaitkevičiūtė sakė, kad draugija nevykdo jokios veiklos.

K. Mažeika sprendimą žada antradienį po pietų

Aplinkos ministras K. Mažeika sprendimą dėl viceministrės R. Vaitkevičiūtės žada antradienį po pietų.

Ministras pranešė, kad jau paruoštas naujas įsakymas dėl medžioklės lankais.

„Turėsime po pietų pokalbį, kai baigsime darbą Seime, ir priimsime atitinkamus sprendimus“, – žurnalistams Seime sakė K. Mažeika.

Jis teigė matantis viceministrės atsakomybės dėl situacijos, kai jo pasirašytu įsakymu buvo įteisinta medžioklė su lankais.

„Be abejo, tai yra tarybos pirmininkė, kuri turi išanalizuoti visas situacijas ir pateikti ministrui išdiskutuotą poziciją, šiuo atveju buvo praleista pagrindinė proga išdiskutuoti ir atsakyti į visus klausimus“, – kalbėjo ministras.

Turbūt reikėtų pasidaryt tam tikras išvadas ir man.

Jis taip pat pridūrė, kad jau parengtas naujas įsakymas, iš kurio išbraukta galimybė medžioklėje naudoti lankus.

„Likimas toks, kad jau šiandien yra parašytas įsakymas išbraukti tą punktą, kad nekeltume aistrų, nors tas punktas turėjo įsigalioti nuo 2022 metų“, – teigė K. Mažeika.

Be kita ko, jis teigė matantis ir savo atsakomybę dėl susiklosčiusios situacijos.

„Pripažįstu tai, kad pasirašiau, be abejo, galbūt reikėjo aktyviau įsitraukti į Medžioklės tarybos veiklą, galbūt per didelis pasitikėjimas, nes viceministrė medžioklėje turi didelę patirtį, turi turbūt ir mokslinių darbų, ir straipsnių, tai iš tiesų turbūt toje srityje tas pasitikėjimas buvo per didelis, turbūt reikėtų pasidaryt tam tikras išvadas ir man“, – sakė aplinkos ministras.

Jo teigimu, išbraukus lankus iš naujo įsakymo, medžioklė su jais lieka nereglamentuota.

„Dabar lankų kaip ginklo tokio apibrėžimo nėra ir jie tiesiog yra palikti tokioje nereguliuojamoje zonoje, kur iš tiesų turėtų atsirasti reguliavimas, nes sutikus žmogų miške su lanku aplinkosaugininkams nėra būdo jį nubausti, nebent jis turėtų sumedžiojęs kažkokį žvėrį ar gyvūną“, – kalbėjo K. Mažeika.

„Bet prie kiekvieno lankininko po aplinkosaugininką nepastatysim“, – sakė jis.

„Valstietė“ A. Širinskienė pirmadienį tokius argumentus vadino nekorektiškomis manipuliacijomis.

„Kaip ne kaip, jau antrą semestrą teisę studijuojančiam pirmakursiui yra aišku, kad medžioklės įrankių sąrašų tvirtinimas - administracinės teisės dalis, o administracinė teisė turi vieną principą ,,viskas, kas aiškiai nėra leista, yra draudžiama“. Taigi, jei lankai išbraukti iš administracinei teisei priskirtino įstatymo, kuris numatė jų naudojimo reguliavimą, leidimo naudoti neliko. Lankai nenaudojami“, – feisbuke rašė A. Širinskienė.

Ministras teigia, kad prieš tai lankai buvo reglamentuoti kaip medžioklės įrankiai bei pasaulyje yra „nemažai šalių“, kur medžiojama tokiu būdu.

Jis įsakymą dėl Medžioklės taisyklių pakeitimo, kuriuo nuo 2022 metų būtų įteisinti lankai, pasirašė penktadienį bei teigė, kad sprendimą priėmė Medžioklės taryba, kuriai vadovauja viceministrė R. Vaitkevičiūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Linas

Iš kur tą šlapią vištą ištraukė? Jau vien žvilgsnis tūpas.

Buvęs komunistas

Tai ir šitoji merga priklauso pramoginių žudikų gaujai ? Nes mėgėjų medžioklė yra pramoginis žudymas . Geriau eitų šeštadieniais skerdykloj karvių galabyt .

Kavenska

O kiek jai metų,negi su tokia gilią patirtimi,o gal mama patarėja?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS