Siūloma Vyriausybei rengti Tarnautojų elgesio kodeksą | Diena.lt

SIŪLOMA VYRIAUSYBEI RENGTI TARNAUTOJŲ ELGESIO KODEKSĄ

  • 0

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlo, kad naują Valstybės tarnautojų elgesio kodeksos projektą rengtų nebe parlamentarai, o Vyriausybė.

„Tai yra Valstybės tarnautojų elgesio kodeksas, manome, kad jį turėtų rengti Vyriausybė, o Seimas tik priimtų. Nes jis liečia ne politikus, o valstybės tarnautojus. Mes siūlome Seimo valdybai kreiptis į Vyriausybę, kad ji pati sudarytų darbo grupę, jeigu reikia, gali kviesti mūsų komiteto biuro darbuotojų, ir ruoštų projektą. Kad ne politikai, o pati Vyriausybė tą padarytų“, - BNS sakė Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė „darbietė“ Virginija Baltraitienė.

Praėjusios kadencijos Seime Valstybės tarnautojų etikos kodekso projektą rengė Seime sudaryta darbo grupė, bet jos pasiūlytas variantas nesulaukė parlamentarų palaikymo.

Seimo valdyba nutarė, kad reikia sudaryti naują darbo grupę, bet komitetas siūlo šį darbą perduoti Vyriausybei.

Valstybės tarnautojai etikos kodekso neturi ir nėra turėję.

„Manau, kad jo reikia, ypač valstybės tarnautojams, mat visur įstatymuose teigiama, kad jie turi elgtis nepriekaištingai. Manau, kodeksas padėtų aiškiai apibrėžti, kas tas nepriekaištingai yra. Dabar nepriekaištingumą visi skirtingai suprantame“, - BNS sakė V.Baltraitienė.

Anot jos, kodekse turėtų būti nustatyta, kad valstybės tarnautojas ne tik darbe privalo elgtis nepriekaištingai, bet ir po darbo.

„Visi kažkodėl įsivaizduoja, kad darbo metu turi elgtis nepriekaištingai, bet po darbo gali daryti, ką nori. Aš manau, kad valstybės tarnautojams turi būti tam tikri reikalavimai dėl elgesio ir po darbo, jeigu norime valstybės tarnybą pakelti į tam tikrą lygį“, - tvirtino Seimo komiteto vadovė.

Per pastaruosius vienuolika metų buvo parengti trys Tarnautojų elgesio kodekso projektai. Visiems jiems nepritarta, dokumentai grąžinti tobulinti.

Pastarąjį kartą tai nutiko 2012 metų spalį. Darbo grupės parengtame Tarnautojų etikos kodekso projekte įžvelgta neaiškumų, pasigesta griežtesnių apibrėžimų, kas yra nepriekaištinga reputacija, asmens vardo diskreditavimas ir pan. Vyriausybė šį projektą kritikavo ir dėl to, kad tarnautojo elgesį tiek tarnybos, tiek ne tarnybos metu siūlyta vertinti pagal tuos pačius kriterijus.

Tuomet siūlyta numatyti, kad valstybės tarnautojas, diskreditavęs valstybės tarnautojo ar institucijos vardą, galėtų būti atleistas iš pareigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS