Siūlymas leisti kariams savanoriams ir šauliams laikyti automatinius ginklus: vertinimai – skirtingi | Diena.lt

SIŪLYMAS LEISTI KARIAMS SAVANORIAMS IR ŠAULIAMS LAIKYTI AUTOMATINIUS GINKLUS: VERTINIMAI – SKIRTINGI

Seimo opozicija skirtingai vertina Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma kariams savanoriams ir šauliams leisti namie laikyti automatinius ginklus.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad tokį sprendimą priimti galima, bet tik tuo atveju, jei nebus atlaisvintas ginklų kontrolės mechanizmas.

„Tokie proginiai dalinimai ginkluotės yra pavojingi, jeigu yra silpninama kontrolė. Tai šiuo atveju duodant A kategorijos ginklus ir liberalizuojant jų laikymą net ir tiems žmonėms, kurie turi specialų parengimą, negalima atsisakyti kontrolės bent jau tos, kuri šiuo metu yra: tai yra ir sveikatos patikra pakankamai griežta, ir tie visi reputaciniai, istoriniai dalykai, seifai“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį teigė S. Skvernelis.

Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Aurelijus Veryga reiškia palaikymą šiai iniciatyvai.

„Manau, kad mes turbūt išaugome tuos marškinėlius, kada labai nepasitikėdavome visuomene. Juo labiau, jeigu mes kalbame apie šaulius, tai nėra ta situacija, kaip dabar kartais palyginama su Ukraina, kai vos ne gatvėje žmonėms yra dalinami automatiniai ginklai. Tai yra karo sąlygos ir ten nėra ką daryti“, – sakė A. Veryga.

„Čia mes kalbame apie žmones, kurie praeina visas patikras, dar daugiau, jie yra matomi savo skyrių, būrių vadų, rinktinės vadų, jie dalyvauja pratybose, galima matyti rizikas, įvertinti, jei yra kažkas negerai ir rasti būdą, kaip leidimą atimti. Dar daugiau, šie žmonės praktikuojasi, jie mokosi naudoti ginklą. Manau, kad tai būtų mūsų stiprybė“, – pridūrė jis.

Visgi skeptiškiau pasiūlymą kariams savanoriams ir šauliams leisti namie laikyti automatinius ginklus vertina Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime atstovas Algirdas Sysas. Politikas įsitikinęs, kad didesnis aukštesnės klasės ginklų prieinamumas sukeltų papildomų rizikų.

„Aš nesu prieš automatinius ginklus, kad jie būtų ir jais naudotųsi. Bet tam turi būti vietos, saugojimas. Nes visi tie patikrinimai yra gerai, bet Amerikoje irgi ribojimai visokie, o kiek žūva žmonių. Kuo daugiau ginklų arčiau žmonių, tuo didesnė tikimybė, kad jie  bus panaudoti“, – sakė A. Sysas.

„Manau, kad užtektinai tų ginklų šiandien, tai B klasės ginklai, pusiau automatiniai, kuriuos jie gali turėti namie“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS