Svarbiausias ES postas gali atitekti moteriai: minima ir D. Grybauskaitė | Diena.lt

SVARBIAUSIAS ES POSTAS GALI ATITEKTI MOTERIAI: MINIMA IR D. GRYBAUSKAITĖ

70 aukščiausio rango politikų, tarp kurių yra ir Vytenis Povilas Andriukaitis, viešame kreipimesi paragino ES šalių vadovus į naujojo Europos Komisijos (EK) ar Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko postą pirmą kartą istorijoje išrinkti moterį.

Po Europos Parlamento (EP) rinkimų gegužės 26 d. ES valstybių narių vadovai bandys rasti tinkamą kandidatą nuo šių metų lapkričio eiti EK ir EVT pirmininko pareigas, rašo „Guardian“.

„Lygybė atstovavime yra visų interesas. Tai nėra tik moterų klausimas, tačiau kai kas vaizduoja moteris lyg kokią mažumą. Moterys nėra mažuma. Moterys ir vyrai turi būti atstovaujami aukščiausiuose Europos postuose. Prašome užtikrinti, kad naujojoje ES vadovybėje laikomasi lygybės principų. Pats laikas lyčių lygybei Europos Komisijoje“, - sakoma aukšto rango politikų pranešime, kurį pasirašė daugelis dabartinės EK narių.

Moterys nėra mažuma. Moterys ir vyrai turi būti atstovaujami aukščiausiuose Europos postuose.

Kreipimąsi taip pat pasirašė ir kai kurie jau pasiskelbę kandidatai į EK pirmininko postą: Europos liaudies partijos (EPP) iškeltas Manfredas Weberis, EP socialdemokratų iškeltas Fransas Timmermansas, konkurencijos eurokomisarė Margrethe Vestager bei Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) iškeltas Guy Verhofstadtas.

Nors kreipimesi neatskleidžiamos konkrečios pavardės, tarp galimų kandidačių moterų į EK ar EVT pirmininko postą ne kartą buvo minima ir kadenciją baigianti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Pasaulio banko vadovė Kristalina Geogieva ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde.

Anksčiau buvo skelbiama, kad naująja EK ar EVT pirmininke gali tapti ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, tačiau ji ne kartą pabrėžė nekandidatuosianti.

V. Ušackas: D. Grybauskaitė turi didelius šansus

V. Ušackas tikina, kad daugelio premjerų ir prezidentų akys krypsta į Lietuvos prezidentę D. Grybauskaitę. Pasak diplomato, tai būtų didelis pasiekimas ir pasididžiavimas Lietuvai, jei D. Grybauskaitė taptų viena iš Europos Sąjungos lyderių.

„70 ES politikos lyderių ragina moterį paskirti kitu Europos Komisijos ar Europos Sąjungos vadovų Tarybos prezidentu. Dalia Grybauskaitė turi labai didelius šansus. Ji - vienintelė moteris greta Angelos Merkel ir nueinančios Theresos May, kurios trečiadienį įvyksiančios vakarienės metu dalyvaus formuojant sprendimus dėl naujų ES vadovų paskyrimo. Neišvengiamai kolegų - premjerų ir prezidentų akys kryps į ją. Tai bus rimtas išbandymas ir tarptautinės Dalios Grybauskaitės reputacijos patikrinimas. Būtų didelis pasiekimas ir pasididžiavimas Lietuvai, jei mūsų atstovas taptų vienu iš Europos Sąjungos lyderių“, - feisbuko paskyroje teigia V. Ušackas.

70 ES politikos lyderių pasirašė kreipimąsi į ES valstybių vadovus ragindami, kad kitu Europos Komisijos ir ES Vadovų Tarybos prezidentu taptų moteris. Pasak jų, ES istorijoje šias pozicijas visuomet užėmė tik vyrai. Kreipimąsi pasirašė 70 politikų, tarp kurių ir eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Šiuo metu Europos Komisijos pirmininkas yra Jeanas Claude'as Junckeris, o Europos Vadovų Tarybos pirmininkas - Donaldas Tuskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Anonimas

Nu ir durniai, negali jie be bobų valdžios.....gerai, kad ir nebalsavau už tą Andriukaitį. Ne vyrai, o mižniai kažkokie.

bobute

sitos rusofobes kratosi visa eu kaip ir kubiliaus.nebent per jega...

???

Klausimas ar ja kas nors deleguos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS