Svarstys, ar nukelti vaistinėms svarbios įstatymo pataisos įsigaliojimą | Diena.lt

SVARSTYS, AR NUKELTI VAISTINĖMS SVARBIOS ĮSTATYMO PATAISOS ĮSIGALIOJIMĄ

Seimas ketina svarstyti Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo siūlymą iki 2026 m. sausio 1 d. nukelti nuo kitų metų turėjusią įsigalioti Farmacijos įstatymo nuostatą, kad „vaistinės darbo laiku vaistinėje turi dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas.“

A. Matulas tikisi, kad nukėlus įstatymo pataisos įsigaliojimą, mokymo įstaigos, būsimi vaistininkai ir vaistinės galėtų geriau pasiruošti pasikeitimams rinkoje.

A. Matulo siūlymas gruodžio 3  d. sulaukė Seimo pritarimo po pateikimo, už jį  balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo 23, susilaikė 18 parlamentarų, primena ELTA.

Kaip apsispręs Seimas kol kas sudėtinga prognozuoti, nes atsirado keli nauji pasiūlymai šiam projektui.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga siūlo įstatymo įsigaliojimą nukelti į kitų metų vidurį – tai yra 2021 m. liepos 1 d.

„Įvertinus tai, kad Lietuvos universitetai, rengiantys vaistininkus, Sveikatos reikalų komitetą informavo, jog 2021 metų birželio mėn. juose farmacijos studijas baigs 146 vaistininkai, yra akivaizdu, kad šie specialistai patenkins šiuo metu deklaruojamą 140 vaistininkų trūkumą. Dėl to teikiamu projektu siūlomi pakeitimai yra objektyviai nepagrįsti ir dar daugiau – reikšmingai pažeidžiantys pacientų teises gauti kokybišką farmacinę paslaugą“, – sako pasiūlymą įregistravęs A. Veryga.

Jo nuomone, įstatymo pataisos nukėlimas iki 2026 m. iš esmės stabdytų jau pradėtas plėsti sveikatos paslaugas vaistinėse, tokias kaip sezoninė vakcinacija ar kt. „Todėl siūlomų pataisų reikėtų atsisakyti, o įstatymo įsigaliojimą nukelti į kitų metų vidurį, kada universitetus pabaigę absolventai galės įsilieti į darbo rinką“, – savo pasiūlymą argumentuoja A. Veryga.

Nukelti vaistinėms svarbios Farmacijos įstatymo pataisos įsigaliojimą iki 2021 m. liepos 1 d. taip pat siūlo įvairioms frakcijoms priklausanti Seimo narių grupė: Morgana Danielė, Rimantė Šalaševičiūtė, Evelina Dobrovolska, Monika Ošmianskienė, Tomas Vytautas Raskevičius, Silva Lengvinienė, Kasparas Adomaitis, Gintautas Kindurys, Marius Matijošaitis, Guoda Burokienė.

Jei nuostatos įsigaliojimas bus atidėtas, tai apribos asmenų teisę gauti farmacinę paslaugą – konsultaciją apie vaistus ir gydymo būdus, racionalų vaistų vartojimą ir vakcinacijos paslaugą.

„Jei nuostatos įsigaliojimas bus atidėtas, tai apribos asmenų teisę gauti farmacinę paslaugą – konsultaciją apie vaistus ir gydymo būdus, racionalų vaistų vartojimą ir vakcinacijos paslaugą. Tai ypač aktualu pandemijos efektyviam valdymui. COVID-19 vakcina jau pakeliui, epidemiologinė situacija vasarą nebebus aštri, todėl grėsmės kilti vaistų prieinamumo sutrikimams dėl sergančių ar saviizoliacijoje esančių vaistininkų neliks“, – taip jie argumentuoja savo įregistruotą pasiūlymą.

Pasiūlymo autoriai pastebi, kad iki 2026 m. nukėlus įstatymo nuostatos įsigaliojimą, Lietuvai galimai kiltų reali teisminių ginčų rizika – tiek Lietuvos, tiek ir Europos Sąjungos teisminėse institucijose.

Nukelti Farmacijos įstatymo pataisų įsigaliojimą 2,5 metų – iki 2023 m. liepos 1 d. siūlo Seimo nariai Linas Slušnys ir Jurgita Sejonienė.

„Įvertinus suinteresuotų asmenų pateiktus pasiūlymus, manytina, kad universitetams parengti tokį vaistininkų skaičių, kuris patenkintų rinkos poreikius, užtektų ir trumpesnio laikotarpio. Atsižvelgiant į tai, siūlytina minėtos nuostatos įsigaliojimą atidėti iki 2023 m. liepos 1 d.“, – sako pasiūlymo autoriai.

Jų nuomone, papildomas 2,5 metų laikotarpis padėtų išspręsti dabartinę situaciją, susijusią su dėl COVID-19 pandemijos susidariusiu vaistininkų trūkumu vaistinėse bei leistų pertvarkyti dėl pandemijos sutrikdytas veiklas ir ramiai pasirengti numatytiems pokyčiams, kad vaistinėje nuolatos privalo dirbti bent vienas vaistininkas.

Seimas 2012 m. gegužės 15 d. priėmė Farmacijos įstatymo pakeitimus, kuriais nustatyta, jog „vaistinės darbo laiku vaistinėje turi dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas“. Ši Farmacijos įstatymo nuostata turi įsigalioti 2021 m. sausio 1 d., o po jos įsigaliojimo visose Lietuvoje veikiančiose vaistinėse darbo laiku turės dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS