Svyla ministrės kėdė: Seime – kalbos apie interpeliaciją, R. Karbauskis gina | Diena.lt

SVYLA MINISTRĖS KĖDĖ: SEIME – KALBOS APIE INTERPELIACIJĄ, R. KARBAUSKIS GINA

Dėl problemų, susijusių su gaisru Alytuje, nederėtų kaltinti vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės, teigia valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

R. Karbauskis užstojo

„Aš suprantu, kad problemos neprasideda šiandien ir nesibaigia rytoj. Jeigu šnekame apie tas zonas, gamybos sritis, kurios kelia rizikas, tai problemos su jomis ateina jau iš labai seniai. Ir jeigu kas nors bando šitas problemas sieti su dabartine vidaus reikalų ministre, tai, paprasčiausiai, turėkime gėdos kaltinti žmogų, kuris dirba ministerijoje du mėnesius laiko, – BNS penktadienį sakė „valstiečių“ lyderis.

„Kad mums stinga pasirengimo tokių rimtų gaisrų likvidacijai, tai susiję su tuo, kad labai daug metų, dešimtmečiais nebuvo skiriama tam labai daug dėmesio“, – teigė R. Karbauskis.

Gaisras padangų perdirbimo gamykloje Alytuje kilo praėjusią savaitę, trečiadienį. Dėl jo tiek Alytaus miesto, tiek rajono savivaldybės paskelbė ekstremalią situaciją.

Ugniagesiai apie gaisro lokalizaciją pranešė praėjusį penktadienį, tačiau ir toliau dirbo įvykio vietoje vėsindami smilkstančias padangų atliekas.

 

Valstybės ekstremalių situacijų komisija apsilankė Alytaus gaisravietėje

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Sekmadienį Alytuje posėdžiavusi Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija nusprendė neskelbti ekstremalios situacijos valstybės mastu.

Alytaus meras, socialdemokratas Nerijus Cesiulis piktinosi, kad valdžios institucijos klaidingai komunikuoja, taip pat nesiima pakankamų veiksmų dėl gaisro likvidavimo, kritikos sulaukė ir vidaus reikalų ministrė R. Tamašunienė.

Pasak „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio, reikia ieškoti gaisro priežasčių, kad būtų galima joms užkirsti kelią, o ne ieškoti kaltų ir „daryti politikos“.

Paprasčiausiai, turėkime gėdos kaltinti žmogų, kuris dirba ministerijoje du mėnesius laiko.

„Klausimas kitas – man truputį toks vaizdas susidaro stebint iš šalies šiek tiek, nes aš tiesiogiai tame nedalyvauju, čia politikos iš to daryt tikrai nereikia, nes ne tas atvejis. Bet man taip atrodo, kad dabar truputį taip bandoma tampyti kaldrą į skirtingas puses – savivaldybė bando vaidinti, kad nacionalinė valdžia kalta, dėl ko kalta? Kad išdavė kažkas leidimą tiek padangų sandėliuot? Tai aš įsivaizduoju, kad tai darė pati savivaldybė. Tas stumdymasis ir kaltų ieškojimas... Man atrodo, kad reiktų analizuoti, dėl ko iš viso tai tapo įmanoma. Man atrodo, kad reikia įvertinti visa tai, nes grėsmės, kurios kyla valstybei, jos turi būti įvertinamos ne savivaldybės lygiu“, – teigė R. Karbauskis.

R. Karbauskis teigia, kad šiuo atveju svarbiausia, jog gaisras įveiktas.

„Svarbiausia, kad problema būtų įveikta – gaisras užgesintas, pasekmės likviduojamos. Žmonės pakankamai aktyviai sureagavo ir džiugina tai, kad žmonės nelieka abejingi – ir lėšos renkamos. Aišku, valdžia padarys tai, ką turi padaryti, net neabejoju“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

Jis taip pat teigė prisidėjęs piniginėmis lėšomis prie Alytaus miesto savivaldybės iniciatyvos, tačiau tikslios sumos, kurią pervedė neatskleidė.

„Tai nėra didelės lėšos. Kiek galėjau, tiek prisidėjau. Aš nesididžiuoju tuo, kad prisidėjau, tiesiog prisidėjau kaip ir visi. Džiaugiuosi tuo, kad žmonės labai solidarūs“, – teigė R. Karbauskis.

Alytaus miesto savivaldybė ugniagesių premijoms ir nelaimės likvidacijai penktadienį iš žmonių aukų skelbia surinkusi daugiau nei 130 tūkst. eurų.

Sukritikavo komunikacijos ekspertai

Viešųjų ryšių bei komunikacijos specialistas Arijus Katauskas atkreipė dėmesį į politikus, kurie nelaimės akivaizdoje įneša dar labiau triukšmo ir neramumų.

„Mažiau džiugus, bet neišvengiamas, mano nuomone, klausimas – politikų bandymas atsistoti šalia aktualių temų, kad ir kokios jos būtų, ir įnešti papildomo triukšmo netgi į tą pačią viešąją erdvę. Kalbu apie tai, kada Seimo nariai pradeda komunikuoti, važiuoti į įvykio vietą, pamiršdami, kad yra specialistų, kurie žino, ką daro“, – kalbėjo ekspertas.

Kartu A. Katauskas pažymėjo, kad klaidų darė ne tik pavieniai politikai, tačiau ir institucijos. Vidaus reikalų ministerija (VRM), vadovaujama R. Tamašunienės, pasak jo, pritrūko lyderystės, neskyrė pakankamo dėmesio vietinių gyventojų problemoms ir padarė klaidą, tinkamai neįvertindama Alytaus mero Nerijaus Cesiulio pastangų.

„Negalima nepaminėti atsakingų institucijų, ypač jei mes kalbame apie Vidaus reikalų ministeriją, Aplinkos ministeriją, jų komunikacijos. Aplinkos ministerija, mano nuomone, šiek tiek adekvačiau vertino situaciją nei VRM ir kai kuriose vietose, iš vienos pusės, pritrūko lyderystės. Iš kitos pusės, po kelių dienų, kada įvykis jau yra išsirutuliojęs maksimaliai ir aiškiai matosi, kaip su komunikacija tvarkosi meras, neįvertinti to ir bandyti užkalbėti ant viršaus, mano nuomone, buvo vienas iš kvailiausių sprendimų, kurį galima buvo padaryti, turint omenyje, kad vietoje žmonės ir to paties mero lūpomis labai dažnai skundėsi dėmesio stoka“, – Eltai situaciją įvertino A. Katauskas.

Ekspertas taip pabrėžė, kad krizė parodė ir gerą dalyką – kad Lietuvoje yra merų-lyderių, gebančių puikiai komunikuoti ir vadovauti regionuose esantiems miestams. Vis dėlto, A. Katausko nuomone, atsirado ir politikų, situacijos kontekste norėjusių dėmesio.

„Kartu situacija parodė, kad mūsų politikai, esant progai gauti dėmesio, spjauna į viską ir bando pasinaudoti tikrai didelėmis nelaimėmis tam, kad tik kas nors atkreiptų į juos dėmesį arba visiškai nesuvokdami situacijos ir nematydami, kokie kaltinimai jiems yra metami, kokie aštrūs kampai sukasi į juos pačius, sugeba savo galvas padėti po giljotina ir tiesiog lygioje vietoje prisišnekėti“, – tvirtino A. Katauskas.

Seime – kalbos apie interpeliaciją

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma, įvertinęs vidaus reikalų ministrės R. Tamašunienės atsisakymą trečiadienio rytą atvykti į Aplinkos komiteto posėdį bei aplaidų ir neprofesionalų reagavimą į nelaimę Alytuje, nesuteikiant centralizuotos pagalbos gesinant gaisrą, taip pat nesuteikiant reikiamos informacijos ir pagalbos gyventojams, pradeda konsultacijas su kitomis Seimo frakcijomis dėl atsakymų iš ministrės gavimo interpeliacijos būdu.

Jei Vyriausybė nesugeba tinkamai sureaguoti į nelaimę ir gaisrą Alytuje, sunku įsivaizduoti, kaip ji susitvarkytų, jei, neduok Dieve, kas nors atsitiktų Astravo atominėje elektrinėje.

„Visuomenėje kyla daug klausimų ir abejonių dėl aplaidaus ir neprofesionalaus Vyriausybės reagavimo į nelaimę – gaisrą Alytuje. Susidaro įspūdis, kad Vyriausybė paliko alytiškius su šia didele problema dorotis vienus, vėlavo su pagalba, neskyrė tam tinkamo dėmesio bei resursų. Pirmiausia reagavimas į tokias ekstremalias situacijas ir gaisrus yra Vidaus reikalų ministerijos atsakomybė. Kyla klausimų, ar nebuvo pavėluota tinkamai įvertinti teršalų koncentraciją aplinkinėse vietovėse, ar buvo prieinamos reikalingos matavimo priemonės? Ar neturėjo būti skelbiama ekstremali padėtis valstybės mastu, ar nebuvo pavėluotas Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis? Ar buvo tinkamai ir laiku informuojami gyventojai? Ar neturėjo būti skelbiama atskirų gyvenviečių evakuacija, jei vėžį sukeliančių teršalų koncentracija ore kelias paras normas viršija 3-4 kartus?“, – klausia J. Razma.

Pasak Seimo nario J. Razmos, būdama Ekstremalių situacijų komisijos vadove, vidaus reikalų ministrė turi pareigą ir atsakomybę laiku įvertinti padėties grėsmingumą, o iškilus pavojui žmonių sveikatai ir gyvybei – neatidėliotinai imtis veiksmų.

„Ministrė ne tik aplaidžiai reagavo į nelaimę, bet ir neatvyko į Seimo Aplinkos komiteto posėdį atsakyti į šiuos ir kitus kilusius klausimus. Jei Vyriausybė nesugeba tinkamai sureaguoti į nelaimę ir gaisrą Alytuje, sunku įsivaizduoti, kaip ji susitvarkytų, jei, neduok Dieve, kas nors atsitiktų Astravo atominėje elektrinėje. Reaguodami į tokį neprofesionalų veikimą ir neturėdami galimybės gauti iš ministrės atsakymų tiesiogiai, šiandien pradėsime konsultacijas su kitomis opozicinėmis frakcijomis dėl galimybės surengti ministrei interpeliaciją bei gauti atsakymus tokiu būdu“,– pabrėžė J. Razma.

Peticiją dėl atstatydinimo pasirašė tūkstančiai

Internete antradienį pasirodė peticija, raginanti vidaus reikalų ministrę Ritą Tamašunienę atsistatydinti. Penktadienio rytą peticijos.lt puslapyje šią peticiją pasirašė jau daugiau nei 33 tūkst. žmonių.

„Ekologinė nelaimė Alytuje akivaizdžiai parodė, kad Vyriausybė visiškai neužtikrina savo šalies piliečių saugumo nelaimių atveju, nesugeba suteikti bet kokios realios pagalbos, atvykę katastrofos šeštą dieną, Vyriausybės atstovai nelabai gaudėsi situacijoje, tik trukdė darbą ir jokios realios pagalbos nepasiūlė, maža to, palikusi Alytaus savivaldybę ir jos merą kapstytis patiems, ministrė dar sugebėjo priekaištauti jam dėl piaro ir išrėžti, kad už visus nuostolius gyventojams ir įmonėms atsakys pati savivaldybė.

Taip pat nuolat viešai akivaizdžiai skleidė dezinformaciją, tikindama, kad pagalba nuolat teikiama, technika siunčiama, oras neužterštas, nors realiai buvo viskas atvirkščiai, visą laiką meras su komanda tvarkėsi patys. Nesuvokiama. Gyvename šalyje, kurioje nelaimės atveju esame palikti kapstytis patys“, – teigia peticijos autoriai.

GALERIJA

  • Svyla ministrės kėdė: Seime – kalbos apie interpeliaciją, R. Karbauskis gina
  • Svyla ministrės kėdė: Seime – kalbos apie interpeliaciją, R. Karbauskis gina
  • Svyla ministrės kėdė: Seime – kalbos apie interpeliaciją, R. Karbauskis gina
  • Svyla ministrės kėdė: Seime – kalbos apie interpeliaciją, R. Karbauskis gina
Rašyti komentarą
Komentarai (60)

RIMABar

Interpeliacijos verti Tamašiūnienė,Veryga ir pats Karbauskis,kam pateikė tokius ministrus.O prezidentas?

Panasi i Greta...

Ja pasodino,kad primena Gretos laikus. Nu,kam si motera reikalinga,dar tokioje atsakingoje Valstybes darbo vietoje ! Juk ji tik isipuosusi,prisidaziusi ir issipytusi kaip kalakute pries zmones. Fui,na tas Karbovskis tikras bebebciukas. Turi buti visur tvarka,ir reikia ja nushalinti,ir i jos vieta protinga Zmogu pasodinti,kad dirbtu Lietuvai.

...

Buvo Vėpsaitė, atsirado lenkaitė... :/
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS