Taika Seime nesklando: politinės muilo operos serijų bus daugiau | Diena.lt

TAIKA SEIME NESKLANDO: POLITINĖS MUILO OPEROS SERIJŲ BUS DAUGIAU

Opozicija užvakar Seimo vakarėlyje (juk normaliu parlamento posėdžiu tai pavadinti sunku) gerai patrolino valdančiuosius, o Viktoras Pranckietis pasijuto popiežiumi ir paskelbė valstybėje ramybės metą.

Tačiau taika nekvepia, o laimėtas mūšis dar nereiškia laimėto karo. "Laukite tęsinio", – taip vertėjo užbaigti vieną iš politinės muilo operos bandant atstatydinti V.Pranckietį iš Seimo pirmininko posto serijų – nenumatytą Seimo posėdį.

Nors opozicija rimtais veidais tikino, kad prisidėdama sušaukiant ekstra posėdį norėjo pagaliau užbaigti keturis mėnesius besitęsiantį chaosą, iš tikrųjų politinis šaršalas gal net dar suintensyvės. Scenarijų gali būti įvairių.

Mūšiai tęsis

"Šimtaprocentinė garantija, kad mūšiai tikrai tęsis. Tik dabar klausimas, ne kas – ką, o kada ir kaip", – neabejoja Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas profesorius Algis Krupavičius.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija vakar nutarė nagrinėti, ar nenumatyto posėdžio sukvietimas, vadinasi, ir balsavimas dėl V.Pranckiečio, teisėtas. Jei komisija nutartų, kad neteisėtas, valdantieji turės galimybę sušaukti naują posėdį šiuo klausimu, kuriame gal surinktų daugumą.

Pasak politologo, kyla klausimas ne tiek dėl posėdžio teisėtumo, kiek kodėl tas instrumentas nebuvo naudotas anksčiau, jei, kaip teigia opozicija, norėta geranoriškai išspręsti krizę. A.Krupavičiaus nuomone, opozicija, pasirašydama už V.Pranckiečio atstatydinimą, sugriovė savo alibi, kad jie nedalyvauja šiame procese ir palieka valdantiesiems apsispręsti.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Ramūnas Vilpišauskas sako, kad Ramūnas Karbauskis ir jo frakcijos kolegos procedūrų prasme aiškiai apsiskaičiavo. "Valstiečiai" pasirašė, kad būtų svarstomas V.Pranckiečio atstatydinimo klausimas, bet netrukus ėmė atsiiminėti parašus, mat šis sugebėjo sušaukti nenumatytą posėdį ne ketvirtadienį, kaip planavo valdantieji, o antradienį vakare, puikiai žinodamas, kad dalis jų išvykę į komandiruotes ir balsavime negalės dalyvauti.

V.Pranckiečio visuomeninis konsultantas – neprilygstamas Seimo statuto žinovas buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

Bet R.Vilpišauskas sako nesąs tikras, ar V.Pranckietis pats sumąstė, kaip pasinaudoti procedūromis, greičiau jam kažkas patarė. Belieka priminti, kad V.Pranckiečio visuomeninis konsultantas – neprilygstamas Seimo statuto žinovas buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

R.Vilpišauskas abejoja ir tuo, ar pats V.Pranckietis yra tos kalbos, kurią sakė Seime, autorius. "O jei yra, jis dar labiau parodė savo atotrūkį nuo realybės", – mano politologas.

V.Pranckiečio šou su R.Karbauskio interviu įrašais, apeliavimu į popiežių ar pasaulio didžiuosius politikus, švelniai tariant, atrodė daugiau nei juokingai.

Pasak R.Vilpišausko, ir opozicija, kuri ilgai tvirtino, kad nesikiša į santykių tarp R.Karbauskio ir V.Pranckiečio aiškinimąsi, parodė, kad gudravo, ir aktyviai dalyvavo procese, tačiau tai darė ne siekdama palaikyti Seimo pirmininką, bet parodydama R.Karbauskiui jo įtakos ribas ir sumažėjusį politinį svorį, tikintis, kad tai sumenkins ir rinkėjų paramą "valstiečiams".

Politologai pastebi, kad R.Karbauskis su bendražygiais procedūrų prasme aiškiai apsiskaičiavo.

Gresia apkalta

Jei Seimo etikos ir procedūrų komisija nuspręs, kad posėdis buvo teisėtas, pusmetį grįžti prie V.Pranckiečio atstatydinimo teisės aktai neleidžia. Tačiau, R.Vilpišausko įsitikinimu, ramybė bus tik formali: "Kaip klostysis V.Pranckiečio santykiai su jo buvusiais kolegomis iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos, pamatysime svarstant svarbius klausimus Seime. Abejoju, kad vyks įprastas darbas, kaip mano V.Pranckietis. Gali būti įvairių įtampų sprendžiant klausimą dėl vieno iš Seimo vicepirmininkų – Remigijaus Žemaitaičio statuso įvertinant savotišką jo padėtį, kai jo vadovautos frakcijos neliko ir neaišku, ar jis pozicijoje ar opozicijoje."

O A.Krupavičius prognozuoja, kad, jei bus pripažinta, kad posėdis vyko teisėtai, viskas eisis dar blogiau. "Abejoju, ar valdantieji būtų inicijavę V.Pranckiečio apkaltą dėl jo turėtos informacijos apie Iriną Rozovą nuslėpimo, o dabar tokia galimybė realesnė, juolab yra Mindaugo Basčio precedentas, kai Seimo pirmininkas panašiu atveju reagavo visiškai priešingai", – sako politologas.

Pirmalaikiai rinkimai?

O gal vienintelė išeitis iš šio besitęsiančio chaoso – pirmalaikiai rinkimai?

"Kodėl ne. Bet visi skaičiuosis, kam tai naudinga. LVŽS tokie rinkimai kol kas naudingi, nes neaišku, kas bus po metų, jei tokia košė Seime ir toliau virs. O konservatoriai dar nepasiekę savo populiarumo piko", – skaičiuoja A.Krupavičius.

Bet R.Vilpišauskas abejoja, kad pirmalaikiai rinkimai, iki eilinių likus mažiau nei metams, įmanomi. Pagrindinis veiksnys, kuris mažina jų tikimybę, – kad nemažai dabartinių Seimo narių nebus perrinkti, tad retas norėtų sutrumpinti laiką, kai gali naudotis su parlamentaro statusu susijusiomis privilegijomis.

Kas laimėjo?

Tad kas viso to veiksmo, įvykusio užvakar Seime, ne momentinis laimėtojas, o uždirbęs daugiau politinių dividendų?

"Žiūrint dalies rinkėjų akimis, gal laimėjo Seimo pirmininkas. Bet man atrodo, kad laimėjo trumpalaikių politinių žaidimų mėgėjai. Taip, R.Karbauskis pralaimėjo, o opozicija, kuri siekė viešo jo pralaimėjimo, laimėjo, kaip ir Seimo pirmininkas. Tačiau nuo to Lietuvoje geriau nepasidarė", – neabejoja R.Vilpišauskas.

Procedūromis geriau pažongliravo opozicija ir Seimo pirmininkas. Vis dėlto, R.Vilpišausko įsitikinimu, ne mažiau svarbios ir neformalios taisyklės: "Šiuo atveju Seimo pirmininkas, besislapstydamas už formalių procedūrų – kad jį išrinko visas Seimas, ignoruoja nusistovėjusias taisykles, kurios formuoja efektyvaus demokratijos veikimo pagrindą."

Šimtaprocentinė garantija, kad mūšiai tikrai tęsis. Tik dabar klausimas, ne kas – ką, o kada ir kaip.

A.Krupavičiaus įsitikinimu, V.Pranckietis šovė sau į koją: "Tik septyni parlamento nariai balsavo už jo pasilikimą poste, balsavime iš viso dalyvavo vos vienuolika. Jis nužudė savo alibi, kad jį išrinko visas Seimas. V.Pranckietis netapo politiku, jo politinė vaikystė tęsiasi, politikoje jis tebelaksto su trumpomis kelnėmis." A.Krupavičiaus prognozėmis, opozicija, surinkusi parašus už V.Pranckiečio atstatydinimą, tik užpylė vandens ant R.Karbauskio malūno: "Jis sutelks savo rinkėjus, sakydamas, žiūrėkite, mus puola ir sabotuoja. Ir to neįmanoma paneigti."

Bent jau demokratijos pergale ir gėriu visuomenei nenumatyto posėdžio nepavadinsi. Greičiau – gėda. Gėda, kad tokia situacija apskritai susiklostė.

Nenumatytame posėdyje priminta, kad to nebūtų nutikę, jei rinkimus triuškinamai laimėję "valstiečiai" būtų turėję geresnį nei politikos pradinukas pretendentą į Seimo pirmininkus. Deja, turinčių nacionalinės politikos patirtį tarp "valstiečių" buvo mažiau nei pirštų ant vienos rankos. Rima Baškienė kukliai atsisakė, R.Karbauskis vengė prisiimti atsakomybę ir nutarė vairuoti Seimą sėdėdamas ant užpakalinės sėdynės.

Gėda, kad du veikėjai dėl savo tarpusavio sąskaitų įkaitais laiko visą Seimą, kaip ir kad daug lyg ir išsilavinusių žmonių dėl valdžios ilgai leidosi, kai kurie tebesileidžia valdomi nedemokratiško politiko, o praregi tik susipykę ar ko nepasidaliję.

Gėda, kad valdantieji remiasi ne išmintimi, o desperacija, tai aiškindami, kad postas priklauso "socialdarbiečiams", tai jį siūlydami opozicinėms partijoms, tai – pavėlavęs ketverius metus – jo užsigeidžia pats R.Karbauskis.

Svetimos gėdos jausmas apima ir už V.Pranckietį, kuris taip susireikšmino, kad įtikėjo esantis nepakeičiamas politikos lyderis, nors negirdėtas atvejis, kad parlamentui vadovautų lyg ir opozicijos remiamas veikėjas, o iš tikrųjų tik vaikiškas žaislas suaugusių politikų žaidimuose.

Gėda, ir kad opozicija tapo politinio cirko žonglieriais.

Esant dabartinei situacijai, rinkėjams belieka kažkaip šiame chaose išgyventi iki kitų rinkimų ir bandyti nekartoti klaidų. Liko mažiau nei metai.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Ir vėl

bordelio savininkė emma siūlo savo paslaugas? Gaila, kad Lietuvoje po Nepriklausomybės atgavimo niekas iš valdžioje esančiųjų rimtai nekovojo prieš prostituciją ir moralinį nuosmūkį. Beje, ir net dabar Seime tikriausiai nėra jokios komisijos, kuri būtų atsakinga už Tautos dorovę, jeigu visokios gatvinės taip drąsiai ir begėdiškai viešojoje internetinėje erdvėje išdrįsta siūlyti savo paslaugas. Gėda Seimui! Užuot riejęsi dėl postų, nors ir pavėluotai geriau sukurtumėt komisiją, kuri kovotų su tokiomis amoraliomis padugnėmis kaip emma ar panašiomis.

Tvirtybės Pranckiečiui

ištverti šitokią įtampą.

perskaiciau

visus kom ir.....GEDA aiskiai matosi kad tai /naisiu markiziuko/ uzsakytas balsavimas jo naudai o pats budamas ne maziau kaip rozova susietas su spec t del kuriu ko gero ir taip stengiasi pagonybes ispazinejas nes nes eileje visa flotilija gensekoAA palikuoniusocmafijai reikia sio posto kazkokiem politnieksybem siekt nes eileje visa genseko AA flotilija savo siekiams igyvendint o vsd su visais lavrinovic tyli reiskia pritaria siam antikonstituciniam giseftui......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS