V. Čmilytė-Nielsen apie „Kitokių pasikalbėjimų“ skandalą: šioje istorijoje galima dėti tašką | Diena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN APIE „KITOKIŲ PASIKALBĖJIMŲ“ SKANDALĄ: ŠIOJE ISTORIJOJE GALIMA DĖTI TAŠKĄ

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad „Kitokių pasikalbėjimų“ skandalo istorijoje jau galima dėti tašką, nes, pasak jos, sveikatos apsaugos ministro patarėja Aistė Šuksta, kuri ir buvo atsakinga už proceso koordinavimą, prisiėmė atsakomybę.

„Ministerija neslapukavo, atvirai buvo pasakyta, kas įvyko, žmogus, kuris buvo atsakingas už priemonių planavimą, už jų realizavimą, prisiėmė atsakomybę. Ir natūralu, kad tokiais atvejais pats ministras negali ir neturėtų kontroliuoti kiekvieno mažo žingsnelio, tam yra ministro komanda. Taigi tie, kas turėjo prisiimti atsakomybę, ją prisiėmė“, – LRT radijui teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Vis tik parlamento vadovei kelia nuostabą pasirinkta priemonė mokėti kūrėjams už laidą, kurioje dalyvautų ministerijos visuomeninis konsultantas Edgaras Kulikauskas, prisistatantis Ciniško chirurgo pseudonimu.

„Žmogus, kuris buvo pakviestas į laidą, yra charizmatiškas ir įdomus pašnekovas, ir į tą auditoriją, į kurią taiko panašios laidos, matyt, papildomų motyvavimo priemonių ir nereikėtų būtent kalbant su tokiu pašnekovu“, – savo nuomonę išsakė ji.

Ministras kiekvieno žingsnio negali kontroliuoti, ir tas žmogus, kuris yra atsakingas už tai, kas įvyko, tą atsakomybę ir prisiėmė.

Seimo pirmininkė įvertino ir opozicijos atstovų raginimus, kad sveikatos apsaugos ministras šioje situacijoje prisiimtų asmeninę atsakomybę. Jos teigimu, opozicijos atstovai, prieš metus turėję reikšmingus postus, tuomet asmeninės atsakomybės klausimą vertino kiek kitaip.

„Iš opozicijos tie, kas kalba apie asmeninę atsakomybę garsiausiai, mano vertinimu, tai daro gana selektyviai, pamiršdami tą laiką visai neseniai, kai patys turėjo reikšmingus postus ir šiek tiek kitaip vertino asmeninės atsakomybės klausimą“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Ministras kiekvieno žingsnio negali kontroliuoti, ir tas žmogus, kuris yra atsakingas už tai, kas įvyko, tą atsakomybę ir prisiėmė. O ateityje, žinoma, reikėtų akcentuoti, kad bet kuriuo atveju, kai yra kažkokios institucijos turinys perkamas, užsakomas, tai turėtų būti tinkamai pažymėta ir tuomet tokių istorijų nebebūtų“, – taip pat pažymėjo ji.

Todėl V. Čmilytė-Nielsen nemano, kad A. Dulkys turėtų atsistatydinti iš sveikatos apsaugos ministro posto.

„Manyčiau, kad reikia vertinti ir lyginti dabartinę Vyriausybę su tomis, kurios buvo iki tol. Ir bent jau vertindama buvusių dviejų Vyriausybių darbą visai kitomis sąlygomis, pakankamai ramiomis sąlygomis, be didelių iššūkių, su kuriais susiduria dabartinė Vyriausybė, taip, aš ją vertinčiau kaip labai stiprią Vyriausybę“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen. 

„Ir nemanau, kad reikia dėl kiekvienos smulkmenos imti skambinti pavojaus varpais ar juo labiau atstatydinti, nuiminėti ministrus, nes tuomet mes labai lengvai galėtume įstumti save į situaciją, kai per vieną kadenciją keičiasi ne vienas ir ne du ministrai“, – pridūrė ji.

A. Dulkio ir jo komandos fotosesijos kaina nestebina

Seimo pirmininkė įvertino ir Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimą už A. Dulkio ir jo komandos fotosesiją sumokėti 5 tūkst. 200 eur. Kaip skelbia portalas delfi.lt, sutartimi numatyta, kad SAM pirko „102 vnt. aukštos rezoliucijos retušuotų nuotraukų gamybą“.

Vis tik V. Čmilytės-Nielsen teigimu, šios fotosesijos kaina sostinėje nėra kažkuo išskirtinė ar stebinanti.

Prieš kelerius metus, rengiantis rinkimų kampanijai, mums reikėjo atnaujinti nuotraukas ir, kiek pamenu, kaina buvo šiek tiek didesnė.

„Nes mes kalbame ne apie vieno žmogaus darbą, apie kelių žmonių darbą tokioje fotosesijoje. Bet kas, kas yra panašią fotosesiją yra turėję, žino, kaip tai atrodo, kad tai nėra vieno žmogaus darbas. Kitas dalykas, nežinau, ar buvo įvertinta, koks buvo kontekstas, koks buvo laikas, ar reikėjo fotografuoti asmenų, ar buvo tikrai toks poreikis“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Bet vertinant kainą, ji nėra kažkuo išskirtinė ar stebinanti. Prieš kelerius metus, rengiantis rinkimų kampanijai, mums reikėjo atnaujinti nuotraukas ir, kiek pamenu, kaina buvo šiek tiek didesnė“, – taip pat patikino ji.

ELTA primena, kad penktadienį buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga socialiniame tinkle pasidalijo informacija, kad SAM įsipareigojo sumokėti 12 tūkst. eurų „Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjams už laidą, kurioje dalyvautų ministerijos visuomeninis konsultantas Edgaras Kulikauskas, prisistatantis Ciniško chirurgo pseudonimu.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys penktadienį žurnalistams komentavo, kad pinigai yra skiriami kūrėjams, o ne visuomeniniam patarėjui. Anot jo, paslauga pirkta viešųjų pirkimų būdu, „ir jei sąžiningai mokėta kūrėjams, tai aš tiktai galiu pasidžiaugti“.

Po įvykusio skandalo vienas iš laidos kūrėjų Mantas Bertulis pareiškė, kad jam nereikia SAM pinigų.

Pirmadienį, po šio įvykio, iš pareigų paskelbė pasitraukianti ministro patarėja Aistė Šuksta.

„Šiandien atsistatydinu iš ministro Arūno Dulkio patarėjos pareigų. Prisiimu atsakomybę už esamas ir galimas pasekmes, kurias sukėlė mano priimti sprendimai dėl SAM komunikacijos“, – paskelbė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ką gi

nepavyko "bizniukas", tad reikia dėti tašką iki sekančio bandymo- atsakyti turi tik eiliniai, bet ne ministrai ir juos "palaikantys"....

Vardas

Ne, negalima dėti jokio taško. Esate korumpai,nevykėliai ir nesavo rogėse. Visos šios istorijos bus primenamos nuolat!

netikit?

Po Paskutinio Teismo taškas bus padėtas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS