V. Čmilytė-Nielsen: P. Gražulis nedaro garbės nei kultūrai, nei Seimui | Diena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN: P. GRAŽULIS NEDARO GARBĖS NEI KULTŪRAI, NEI SEIMUI

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sureagavo į 700 kultūros atstovų prašymą pašalinti parlamentarą Petrą Gražulį iš Kultūros komiteto. Ji teigia pritarianti kultūros atstovams, kad P. Gražulis nedaro garbės nei kultūrai, nei Seimui.

„Jeigu atvirai ir nuoširdžiai, aš sunkiai įsivaizduoju Seimo komitetą, kuriame „tiktų“ toks politikas kaip Petras Gražulis. Tačiau jį į Seimą išrinko rinkėjai, tai jų valia ir aš ją gerbiu kaip kiekvieno rinkėjo valią. Mūsų, parlamentarų, valia buvo spręsti dėl P. Gražulio neliečiamybės, mes savo verdiktą pateikėme, teisinės neliečiamybės šis parlamentaras nebeturi“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.

„Pritariu kultūros pasaulio atstovams, kurie sako, kad toks politikas nedaro garbės nei kultūrai, nei Seimui, nei Lietuvai. Tačiau tai ne pirmas ir, deja, turbūt ne paskutinis politikas, kurio veikla ar pareiškimai nedaro garbės mūsų šaliai. Tokia yra demokratijos kaina. Mes ją giname teisėtais būdais. O rinkėjai sprendžia, kas vertas būti Seime“, – sako Seimo vadovė.

Kita vertus, parlamentarė primena, kad į komitetus Seimo narius deleguoja jų frakcijos.

Jeigu atvirai ir nuoširdžiai, aš sunkiai įsivaizduoju Seimo komitetą, kuriame „tiktų“ toks politikas kaip Petras Gražulis.

„Daug dėmesio sulaukė Kultūros srities atstovų kreipimasis dėl jo buvimo Kultūros komitete – ne Seimo pirmininkas turėtų nurodyti, kokiam komitetui turi ar gali priklausyti Seimo nariai. Kitu atveju mes savo parlamento negalėtume vadinti demokratiniu. Mūsų Seime yra aiškūs ir teisingi principai – kiekvienai frakcijai pagal jos dydį priklauso kvota Seimo komitetuose. Kiekviena frakcija pati sprendžia, kurį savo narį į kokį komitetą deleguoti“, – sako ji.

V. Čmilytė-Nielsen teigia, kad artimiausiu metu kalbėsis su Mišrios frakcijos atstovais.

„Tik frakcijos ir atšaukia bei keičia savo narius. Aš, kaip Seimo pirmininkė, kalbėsiu su Mišrios frakcijos atstovais dėl jų pasirinkimo. Tačiau tai nėra ir negali būti nurodymas keisti komitetų sudėtį. Kitu atveju atvertume kur kas didesnius pavojus programuojančią Pandoros skrynią, nei P. Gražulio buvimas Kultūros komitete“, – sako Seimo pirmininkė.

Kultūros komitetas kreipėsi į etikos sargus

Seimo Kultūros komitetas, reaguodamas į kultūros ir meno sričių atstovų kreipimąsi dėl Seimo nario P. Gražulio paskyrimo Kultūros komiteto nariu, su prašymu deleguoti jį į kitą Seimo struktūrinį padalinį kreipėsi į Seimo narių Mišrią grupę, taip pat prašo parlamentaro elgesį įvertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

„Seimo statutas nesuteikia komitetui teisės spręsti dėl Seimo nario priklausymo konkrečiam komitetui, todėl dar kartą viešai raginame Mišrią Seimo narių grupę išgirsti kultūros bendruomenės išsakytus argumentus ir prisiimti politinę atsakomybę dėl Seimo nario P. Gražulio delegavimo į Kultūros komitetą“, – sakoma komiteto kreipimesi.

V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

P. Gražulis trauktis neketina

Pats Seimo narys P. Gražulis sako niekur neketinantis trauktis, primena, kad ankstesnėse kadencijose yra dirbęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete ir tada niekas neprieštaravo jo buvimui šiame padalinyje.

„Kur tada buvo tie menininkai ir kultūros darbuotojai, kodėl jie tuo metu nesipiktino? Galbūt čia tie menininkai, kurie sovietmečiu tapė visokias sovietines simbolikas, Lenino ir Stalino plakatus, o dabar pasikeitus vadžiai pakeitė savo ne tik politinę, bet ir seksualinę orientaciją ir piešia dabar jau vaivorykštes ant asfalto, nes jie aiškiai sako, kad jų valstybinės nuostatos kitokios nei mano, aš manau, kad čia tie, kurie visada prisitaiko prie sistemos“, – BNS sakė P. Gražulis.

„Aš niekur neisiu, mane paskyrė ten, aš ten liksiu, o jei jie turi daugumą, tegu išmeta Seimo sprendimu“, – teigė P. Gražulis.

700 kultūros atstovų kreipėsi į Seimą reikalaudami, kad parlamentaras P. Gražulis nebūtų įtrauktas į Kultūros komitetą. Anot jų, P. Gražulis netinkamas būti Kultūros komiteto nariu dėl kompetencijos, išprusimo, išsilavinimo, asmeninės kultūros stokos ir įvaizdžio, kurį daugelį metų, anot jų, Seimo narys kuria viešojoje erdvėje.

„Labiausiai skaudina nekompetentingų ir kultūros žmonių prieštaringai vertinamų asmenų įtraukimas į kultūros politikos formavimą (...) Vieningai prieštaraujame prieš Seimo nario Petro Gražulio įtraukimą į Seimo Kultūros komiteto narius. Jo veikla, pasisakymai, vieši konfliktai su policijos pareigūnais, nepagarba prigimtiniam kiekvieno asmens orumui ir saviraiškai, deklaruojamos vertybės ne tik neturi nieko bendro su kultūros sąvoka. Bet priešingai – skaldo visuomenę, didina atskirtį ir užkerta kelią bet kokiai tolesnei kultūros plėtotei“, – teigiama tekste.

ELTA primena, kad kuriam komitetui priklauso Seimo narys, sprendžia jo frakcija. Šiuo metu P. Gražulis priklauso Mišriai Seimo narių grupei, kurios seniūnė yra Rita Tamašunienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (91)

deinis

Užkabino ,Gražulis ,neturi kompetencijos ,išprusimo ,išsilavinimo ,asmeninės kultūros ir vien dėl to ,kadkelia negeroves į viešumą ,kas surinko tuos meninikus koro metu ,tauta turi žinoti ,Petrui stirybės

fui

kokie žemo lygio komentatoriai, arba vienas komentatorius, į kurį dėmesį turėtų atkreipti teisėsauga.

linkėjimai liberastų šunpalaikiams

liaudiesmenas taškas livejournal taškas com
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS